ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αυτό το χαβιάρι… είναι από σαλιγκάρι!

Από -
Αυτό το χαβιάρι…  είναι από σαλιγκάρι! - Χρυσοί Σκούφοι

Ένα πολύτιμο προϊόν σε επίσημη ελληνική πρώτη που αναμένεται να συζητηθεί.

Ανοίγεις το βαζάκι και ήδη η εικόνα με τις ολόλευκες σατινέ πέρλες, που θυμίζουν μαργαριτάρια, σ εντυπωσιάζει. Απαλό, γήινο, ευχάριστο άρωμα δεν σου θυμίζει κάτι που έχεις ήδη ξαναμυρίσει. Οι πέρλες σκάνε στον ουρανίσκο απλώνοντας μια δροσερή αλμύρα μαζί με νότες γης και πρασινάδας, που παραπέμπουν στην προέλευσή τους: παρθένα αβγά σαλιγκαριού, ένα προϊόν απόλυτα ιδιαίτερο και πολύτιμο. Είναι άραγε το νέο χαβιάρι; Δεν το ξέρουμε αλλά είναι σίγουρα ένα deli που θα συζητηθεί.

Το ελληνικό χαβιάρι σαλιγκαριού μέχρι σήμερα αποτελούσε μυστικό που μοιράζονταν λίγοι σεφ πολυτελών ξενοδοχείων. Ήδη η παραγωγή του συστηματοποιήθηκε και σε λίγες μέρες θα το βρίσκουμε και σε επιλεγμένα deli, ενώ, βέβαια, όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να το παραγγείλει κατ ευθείαν από τον παραγωγό. Γενικά, πάντως, είναι ένα σπανιότατο προϊόν αφού ελάχιστοι το παράγουν στον κόσμο εξ αιτίας της πολύ δύσκολης μεταποίησής του και ο μεγαλύτερος (Γάλλος) παραγωγός βγάζει μόλις 150 κιλά ετησίως. Αρκεί να πούμε, ότι από ένα σαλιγκάρι παίρνεις περίπου 3 γρ. αβγά, χώρια τις απώλειες.

Ο Νίκος Καζανάς, ιδιοκτήτης της "Επίγευσης", πρότυπης μονάδας εκτροφής σαλιγκαριών στην Κρήτη από το 2008, παρακολούθησε ειδικά σεμινάρια στο Πανεπιστήμιο της Besançon (που διαθέτει το μοναδικό τμήμα σαλιγκαροτροφίας), για να μυηθεί στην παραγωγή του. Τα σαλιγκάρια-γεννήτορες τοποθετούνται σε ειδικούς θαλάμους αναπαραγωγής, κάτω από ειδικές συνθήκες. Στο παρθένο χαβιάρι απλώς προστίθεται ανθός αλατιού και συσκευάζεται. Τα κουτάκια των 35 γρ. έχουν λιανική που κυμαίνεται μεταξύ 80€-100€. Οι δυνατότητες παραγωγής του πάντως εδώ είναι πολύ μεγάλες και με προοπτικές αξιόλογης εξαγωγής.

Το μοναδικό αυτό deli θα το χαρείς πάντα παγωμένο, σκέτο σε ψωμάκι ή σαν συνοδευτικό σε απλά, ταιριαστά εδέσματα σαν το σούσι.

Διανομή-διάθεση: Cretan Diet τηλ. 210 9403996. Εταιρεία παραγωγής Επίγευση www.epigefsi.com, Νίκος Καζανάς & Σια Ηράκλειο Κρήτης τηλ. 2810 881303

Φωτογραφίες προϊόντος: Δημήτρης Αντωνόπουλος