ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Baba Yaga: ένα bar με φιλοσοφία και αισθητική στη Καλαμάτα

Από -
Baba Yaga: ένα bar με φιλοσοφία και αισθητική στη Καλαμάτα - Χρυσοί Σκούφοι

Ο θεσμός των Αθηνόραμα Βar Αwards μεγαλώνει βάζοντας στο χάρτη των δοκιμών εκτός από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της επαρχίας. Είναι αλήθεια ότι αρκετές μπάρες εκτός των δύο μητροπόλεων έχουν πάρα πολύ υψηλό επίπεδο και θα άξιζαν να βρίσκονται στα nominations του Shaker Trophy. Μια τέτοια περίπτωση είναι το Baba Yaga στην Καλαμάτα.

Baba Yaga, σύμφωνα με την Σλαβική μυθολογία, ήταν μια γριά μάγισσα, που όταν της έφτιαχνες ρόφημα με τριαντάφυλλο, σου πραγματοποιούσε μια ευχή. Πρωτότυπο όνομα για bar κουμπώνει όμως απόλυτα με την φιλοσοφία του Baba Yaga, που εδώ και ενάμιση χρόνο βρίσκεται σε μια από τις πιο γραφικές στοές (Στοά Λόντου) στην Καλαμάτα, σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό κτήριο 150 ετών. Το μαγαζί με υψηλή αισθητική, ενσωματώνει τα κλασικά και τα μοντέρνα στοιχεία, αφήνοντας την μπάρα να τραβάει την προσοχή. Λειτουργεί όλη την μέρα πραγματοποιώντας τις επιθυμίες για fine drinking απολαύσεις, από εξειδικευμένες ποικιλίες καφέ, ευρηματικά ροφήματα, μέχρι μείξεις ανεβασμένου επιπέδου.

Ξεκινάς από το πρωί στον κάτω όροφο πίνοντας ροφήματα στα τραπεζάκια της στοάς, μετά μεταφέρεσαι στα αναπαυτικά stools για μια δοκιμή στα inhouse cocktails. Ο κατάλογος που υπογράφουν δυο νέοι ταλαντούχοι mixologists o Αλέξης Καραβασίλης και ο Χάρης Τσατσάκης, μπορεί να είναι μικρός, οι συνταγές ωστόσο είναι αρκετά μελετημένες και ικανοποιούν όλες τις πίνειν απαιτήσεις. Για παράδειγμα το Mr Ginger με λευκό ρούμι, bitters πορτοκαλιού, ginger, passion fruit και κανέλα, είναι μια εξαιρετική γλυκόξινη και ευχάριστη αρχή. Γι αυτούς που θέλουν κάτι ακόμα πιο summer, το Mango Fresh είναι φανταστικό. Το δροσερό cocktail παντρεύει το gin με τη μαστίχα, το αγγούρι, το μάνγκο και το βασιλικό. Γι αυτούς που προτιμούν κάτι πιο σοφιστικέ στη λίστα υπάρχουν δυο cocktails υψηλών προδιαγραφών .

Η παραλλαγή του Sazerac με Courvoisier, ρούμι Doorly’s XO, λευκή σοκολάτα, που ταιριάζει απίστευτα στο ποτήρι και λίγο αψέντι. Το δεύτερο είναι το signature Baba Yaga με παλαιωμένη τεκίλα, mescal, Pedro Ximenez sherry και Campari. Και τα δυο είναι εκρηκτικά στον ουρανίσκο και εύκολα ζευγαρώνουν με τις επίσης ψαγμένες γαστρονομικές προτάσεις του μαγαζιού και κυρίως με τα ζουμερά burgers. Για την συνολική εμπειρία είναι must η συνέχεια στον πάνω όροφο που θυμίζει καλόγουστο μπαρ της Νέας Ορλεάνης. Εκεί αξίζει η απόλαυση του in house Negroni που παλαιώνει για 50 μέρες σε βαρελάκια.

Ένα μπαρ που σίγουρα θα δώσει και άλλα σημάδια εξέλιξης. Ο Αλέξης και ο Χάρης στην μπάρα έχουν βάλει δυνατές βάσεις με ιδιαίτερες μείξεις. Σε όλα τους τα ποτά φαίνονται τα υλικά, τα οποία δένουν μεταξύ τους και δίνουν αρμονικό αποτέλεσμα. Αυτό που κάνει εντύπωση είναι ότι κάθε τους συνταγή είναι διαφορετική από pop, ευχάριστη, tiki, μέχρι σύνθετη και old fashioned. 

Κουμάντου 5, Καλαμάτα, 2721091000.