ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

The Aficionados: Ένα γαστρονομικό project που ζηλεύει η Αθήνα

Από -
The Aficionados: Ένα γαστρονομικό project που ζηλεύει η Αθήνα - Χρυσοί Σκούφοι

Σε μια πανέμορφη art deco βίλα στην Αρετσού της Θεσσαλονίκης, το μοντέρνο κομψό ντιζάιν και μια ονειρεμένη κάβα συναντούν τη δυνατή γαστρονομική πρόταση του Δημήτρη Παμπόρη.

Η Μαριαλένα Μηλιαρά είναι δυναμική περσόνα στη Θεσσαλονίκη και μαζί με τον άντρα της Σπύρο Συμεωνίδη έχουν γράψει πολλά χιλιόμετρα ψαγμένης γαστρονομικής απόλαυσης στην Ελλάδα και στον κόσμο. Το «The Aficionados» είναι λοιπόν το προσωπικό τους όραμα για μια σύγχρονη προσέγγιση επιπέδου στη γαστρονομία, που με το σπαθί του κερδίζει τον τίτλο της πιο πλήρους και φιλόδοξης γαστρονομικής απόπειρας στον Βορρά. Το πρώτο εντυπωσιακό στοιχείο είναι το κτίριο που το στεγάζει.

Η τριώροφη έπαυλη του καπνέμπορου Αχιλλέα Βαρσαμή είναι ένα μπιζουδάκι που είχε παρακμάσει αλλά τώρα, ανακαινισμένο από τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Δήμου, αποκτάει ξανά λάμψη και αρχοντιά. Στέκομαι απ’ έξω και χαζεύω την art deco βίλα του 1930 με το belvedere στην κορυφή και φαντάζομαι πόσο ατμοσφαιρικό θα είναι να τρώει κανείς στη βεράντα και στα μπαλκόνια της όταν θ’ ανοίξει ο καιρός. Στο εσωτερικό έχει απλωθεί παντού καλόγουστο, μοντέρνο ντιζάιν με διαφορετικά χρώματα στην επίπλωση που αντανακλούν τις διαφορετικές χρήσεις και το mood του χώρου.

Στο βασικό χώρο του γκουρμέ μπιστρό ένα κλασάτο ροζ βελούδο μου θυμίζει σαμπάνια· στον επάνω όροφο του μπαρ (η cocktail list είναι του Αριστοτέλη Παπαδόπουλου) μαύρο και γκρι, πιο νυχτερινό, με φλοράλ κουρτίνες να σπάνε την αυστηρότητα· κάτω στο χώρο του ρεστοράν απαλό γκρι με ζυγισμένες πινελιές χαλκού στα φωτιστικά και στα ποτήρια-ανανάδες και ένα μπαρ με ένα καλογεμισμένο με πούρα humidor. Η κάβα του «The Aficionados», τεράστια και φανταστική, δείχνει ιδιαίτερη αγάπη στη σαμπάνια και στους αφρώδεις οίνους εν γένει και θα μπορούσε να σταθεί άνετα σε τριάστερο εστιατόριο.

Την κουζίνα έχει αναλάβει ο Δημήτρης Παμπόρης που την εξαιρετική γαστρονομική του πρόταση τη χειροκροτούμε το καλοκαίρι στο «Ekies All Senses Resort» στη Χαλκιδική. Τη μοντέρνα κουζίνα του, που τσιμπολογάει ελεύθερα από εξωτικά, μεσογειακά και ελληνικά αρώματα, τη δοκίμασα στο γκουρμέ ρεστοράν (ανοιχτό Πέμπτη-Σάββατο). Το μπαρμπούνι και η καραβίδα με τα ραβιόλια κολοκύθας μοσχοβολάνε γλυκιά θάλασσα και η σάλτσα σαβόρο έχει μετρημένη ένταση και πολλή φινέτσα. Το βελούδινο φουαγκρά που δένεται άψογα με κυδώνι και σφένδαμο έχει ως εξαιρετίκ λεπτομέρεια ένα αλμυρό ραφινάτο μπριός.

Στον μπακαλιάρο, την παράσταση κλέβει ο καπνιστός ζωμός σέλινου με τα άγρια μανιτάρια, ενώ εξαιρετική είναι η ιδέα του συνδυασμού του με φετούλες ωμών μανιταριών. Η πάπια Challans είναι αστέρι με τραγανή πέτσα και γευστικότατη σάρκα και της πάνε πολύ η σάλτσα καφέ Arabica και τα παντζάρια σε διάφορες υφές.

Το φινάλε των γλυκών δυνατό: ψητός ανανάς με σιρόπι δυόσμου, κρέμα λεμόνι και πολύ ωραία πανακότα άγριου μάραθου, καθώς και λευκή σοκολάτα namelaka αρωματισμένη με ουασάμπι και βασιλικό και φανταστικό σορμπέ με καρότο και φρούτα του πάθους.

Νικ. Πλαστήρα 105, Θεσσαλονίκη, 2310434290.