ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

5 σενάρια για dolce vita στα hot tables της Κυανής Ακτής

Από -
Το beach restaurant «Shellona» φέρνει μυκονιάτικη αύρα με «γαλανόλευκο» boho στιλ στη φημισμένη πλαζ Pampelonne του Σεν Τροπέ. - Χρυσοί Σκούφοι
Το beach restaurant «Shellona» φέρνει μυκονιάτικη αύρα με «γαλανόλευκο» boho στιλ στη φημισμένη πλαζ Pampelonne του Σεν Τροπέ.

Η αριστοκρατική αύρα της Γαλλικής Ριβιέρας λάμπει πάντα σε ένα σκηνικό όπου η ομορφιά της φύσης συναντάει την αρχιτεκτονική κομψότητα, ο κοσμικός πυρετός ανεβαίνει κατακόρυφα και η γαστρονομία ζει πολύ δυνατές στιγμές σε μοδάτα beach restaurants, μεταμοντέρνα καμπαρέ και αστεράτα εστιατόρια.

Είναι προικισμένη από τη φύση αυτή η περιοχή. Το πανέμορφο καταπράσινο τοπίο της με σύμβολα τα πεύκα και τους φοίνικες συνυπάρχει με την απίστευτη κομψότητα σινιέ Côte d’Azur στα δύο χιλιόμετρα της μοναδικής Κρουαζέτ των Κανών, τα μεσαιωνικά χωριά,και τα παλάτια μιας αρχιτεκτονικής που φιλοξένησε ως προσφιλές της θέρετρο την ευρωπαϊκή αριστοκρατία, μαζί με Αμερικανούς μαικήνες και λογοτέχνες, η αρχιτεκτονική της περιοχής απογειώθηκε. Σ αυτή την περιοχή η γαστρονομία ανθεί σε πολλά επίπεδα, και είναι χαρά θεού ένα long weekend στη χάρη της. Ιδού λοιπόν 5 σενάρια γευστικής καλοπέρασης στη Γαλλική Ριβιέρα που θα σας μείνουν αξέχαστα.

«La Guerite» σημαίνει ανεβασμένο 
πάρτι με πολλή μουσική και χορό.
«La Guerite» σημαίνει ανεβασμένο πάρτι με πολλή μουσική και χορό.

1. Γκουρμέ, hot, κοσμικό πάρτι
La Guérite (Κάννες) και Shellona (Σεν Τροπέ)
To «La Guérite» είναι κατά γενική ομολογία το πιο μοδάτο beach restaurant της Κυανής Ακτής. Αν σκεφτείς αυθόρμητα το όνομα κάποιου VIP, είναι περίπου σίγουρο ότι έχει περάσει από εδώ. Πηγαίνεις με σκάφος από τις Κάνες στο Île Sainte Marguerite, το νησάκι από το διάσημο «Σιδηρούν Προσωπείο», έτοιμος για ένα ανεβασμένο πάρτι με πολύ μουσική και χορό. Επικεφαλής του από το 2013 ο σεφ Γιάννης Κιόρογλου ακολούθησε εξ αρχής τη στρατηγική μιας κουζίνας εξαιρετικής ποιότητας και αξιοπιστίας που να παραμένει σταθερά καλή ακόμα κι όταν σερβίρεται για τετρακόσια, πεντακόσια, καμιά φορά και παραπάνω άτομα! Το πέτυχε αυτό οργανώνοντας μια ομάδα 40 Ελλήνων σεφ που βγάζουν διαμαντάκια. Του έβγαλα το καπέλο όχι μόνο διότι διαπίστωσα του λόγου το αληθές δοκιμάζοντας τη μεσογειακή κουζίνα του σε ώρα αιχμής, αλλά και επειδή διαπίστωσα την ειλικρινή αναγνώριση γι’ αυτόν στα λόγια και τα βλέμματα αρκετών από τους καλύτερους σεφ της περιοχής που συνάντησα.

Ο σεφ Γιάννης Κιόρογλου, επικεφαλής μιας 
μπριγάδας Ελλήνων σεφ που μαγειρεύει διαμαντάκια 
στην Κυανή Ακτή.
Ο σεφ Γιάννης Κιόρογλου, επικεφαλής μιας μπριγάδας Ελλήνων σεφ που μαγειρεύει διαμαντάκια στην Κυανή Ακτή.

Κορυφαία πιάτα η μακαρονάδα «La Guérite», μια βόμβα παρμεζάνας, τα νιόκι με φανταστική σάλτσα από καραμελωμένα ντοματάκια, το λαβράκι με αγκινάρα και αβγοτάραχο Τρικαλινού και το κοκοράκι με μαγνητιστικά γλυκόξινη κρούστα λεμονιού. Πέρυσι άνοιξε και το αδελφό beach restaurant «Shellona» στη φημισμένη πλαζ Pampelonne του Σεν Τροπέ σε γαλανόλευκο boho σκηνικό. Εδώ ο Κιόρογλου σερβίρει ελληνική κουζίνα επιπέδου που τη μαγειρεύει μια μπριγάδα 20 Ελλήνων σεφ – συγκλονιστίκ το οφτό αρνάκι σιγομαγειρεμένο για 12 ώρες σε φούρνο Josper. www.restaurantlaguerite.com, www.shellonabeach.com

Μοντέρνο αισθησιακό σόου στο «Medusa».
Μοντέρνο αισθησιακό σόου στο «Medusa».

2. Αισθησιασμός και γκουρμέ clubbing
Cabaret Medusa
Ταιριάζει χέρι-γάντι στο μπρίο της Κυανής Ακτής αυτό το cabaret club restaurant που άνοιξε φέτος μαζί με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Πήρε τη θέση του καζίνο στο μυθικό αρ-ντεκό κτίριο Palm Beach, που το έχουμε θαυμάσει στο ασπρόμαυρο «Η μεγάλη ληστεία του καζίνο» του Ανρί Βερνέιγ με τον Αλέν Ντελόν και τον Ζαν Γκαμπέν. Πρόκειται για μια υπερπαραγωγή του γκρουπ του «La Guérite» μ’ ένα μοντέρνο αισθησιακό θέαμα γεμάτο διακοσμητικές εξτραβαγκάντσες που ανανεώνουν το στιλ του καμπαρέ: πανέμορφα κορίτσια σε εξαιρετικές ακροβατικές χορογραφίες, ζωντανές περφόρμανς με σαξόφωνο, ηλεκτρισμός από κιθαριστικές ροκιές στην υπερυψωμένη πίστα.

Η κουζίνα είναι fusion.
Η κουζίνα είναι fusion.

Μέσα σε όλα αυτά, στην ανοιχτή κουζίνα, στην οποία εστιάζει ένα τεράστιο φινιστρίνι, ο σεφ Γιάννης Κιόρογλου και η ελληνική μπριγάδα του παίρνουν την υπόθεση φαγητό πολύ σοβαρά. Μας το δείχνουν καλωσορίζοντάς μας με croque monsieur τρούφας και συνεχίζοντας σε fusion κατεύθυνση με sushi, Nikkei, διαλεχτά κρέατα με γιαπωνέζικες σάλτσες και μεσογειακές πινελιές. Τα κοκτέιλ του bartender Γιόχαν Μπουάρ είναι εξαιρετικά και προχωρημένα. Μετά το τέλος του θεάματος, το «Medusa» γίνεται κλαμπ και το πάρτι ανάβει. www.medusacannes.com

Η θέα στη Menton από το «Mirazur», 
το Νο 4 στα World’s 50 Best Restaurants, είναι φανταστική!
Η θέα στη Menton από το «Mirazur», το Νο 4 στα World’s 50 Best Restaurants, είναι φανταστική!

3. Γαστρονομική ανάταση στην άκρη της Γαλλικής Ριβιέρας
Mirazur
Το «Mirazur», το διάστερο εστιατόριο και Νο 3 φέτος στα World’s 50 Best Restaurants, έχει φανταστική θέα στη γοητευτική Menton. Ο ιδιοκτήτης-σεφ Μάουρο Κολαγκρέκο, ένας Ιταλο-Αργεντίνος –ίσως και με ελληνικές ρίζες–, εκφράζει το terroir της περιοχής με την ελευθερία ενός auteur που δεν γνωρίζει σύνορα. Χαμογελαστή ψυχάρα, φορτώνει με γαστρονομικό συναίσθημα τη γαλλική κουζίνα. Μαρινάρει τις καταπληκτικές γαρίδες του Σαν Ρέμο σε χυμό γκρέιπφρουτ που έχει μείνει στο δέντρο 2,5 χρόνια για να πυκνώσει και να ραφιναριστεί η γεύση του(!) και τις σερβίρει με τη δασώδη νοστιμάδα μανιταριών. Σερβίρει την πιο νόστιμη φασολάδα του κόσμου με υπερφίνα φασόλια της ιταλικής Pigna και ντελικάτη ζελατίνα μοσχαρίσιων τενόντων, σαν τρυφερή απόδοση τιμών στη χωριάτικη θέρμη.

Οι περίφημες φινετσάτες γαρίδες του Σαν Ρέμο με 
κόκκινα φρούτα.
Οι περίφημες φινετσάτες γαρίδες του Σαν Ρέμο με κόκκινα φρούτα.

Δημιουργεί παιγνιώδη συναισθηματικά τοπία από κόκκινη κολοκύθα του κήπου του με εκπληκτικές εναλλαγές γλύκας και τραγανού δάσους (αποξηραμένα funghi porcini, σουσάμι, πασατέμπο και πολλούς ακόμα σπόρους) κι ένα απρόσμενο wasabi με φασκόμηλο και σιρόπι σφενδάμου. Είναι αφαιρετικός conceptualίστας, συνδυάζοντας τη μελωμένη γλύκα του λωτού με κρέμα αρμανιάκ και άγουρο καρύδι-τσάγαλο σε μια εκπληκτική συγχορδία. Έχει την τέλεια χιονάτη πεσκανδρίτσα με φουντούκια και αγκινάρα Ιερουσαλήμ. Το signature καλαμάρι του με αγκινάρες και σάλτσα bagna cauda είναι ένα αριστούργημα αρμονίας. Ο Μάουρο Κολαγκρέκο είναι σπάνια καλλιτεχνική φλέβα και μεγαλουργεί στη Menton, την αγαπημένη πόλη του Ζαν Κοκτό. www.mirazur.fr

4. Χαμός με παράδοση στη Νίκαια
La Merenda
Στη Νίκαια υπάρχουν αρκετά αστεράτα εστιατόρια. Όμως σε μια μικρή γκουρμέ τρύπα, που δεν δέχεται πιστωτικές κάρτες, ούτε κάνει κρατήσεις, Γάλλοι και ξένοι κάνουν ουρές για να φάνε πεντανόστιμη παραδοσιακή κουζίνα της Νίκαιας. Ο χαρισματικός σεφ και ιδιοκτήτης του εστιατορίου, ο Ντομινίκ Λε Σταν, παράτησε το εστιατόριο του εμβληματικού ξενοδοχείου «Negresco» και το πρεστίζ των δύο αστεριών Michelin που κατείχε και αγόρασε το 1996 το «La Merenda», διότι ήθελε στενότερη επαφή με τη μαγειρική. Φάτσα γοητευτική, σαν ευγενής βγαλμένος από παραμύθια –Ιησού τον αποκαλούσε ο κορυφαίος σεφ Αλέν Σαντερέν που τον είχε στην ομάδα του– επιδίδεται σε one man μαγείρεμα της πιο νόστιμης τοπικής κουζίνας. Σαν τούνελ μοιάζει η μικρή σάλα γεμάτη καδραρισμένα έργα τέχνης.

Βολεύεσαι στριμωγμένος σε σκαμπό και διαλέγεις τι θα φας από το μαυροπίνακα. Εγώ δοκίμασα –και ξετρελάθηκα με– tarte Menton (καραμελωμένα κρεμμύδια κι ελιές), αφράτους τραγανούς και μυρωδάτους κολοκυθανθούς, υποδειγματικές ταλιατέλες πέστο, κοκκινιστό μπακαλιάρο αλά νισουάζ, πατσαδάκια απρόσμενης φινέτσας και την πρωτότυπη τοπική τάρτα με σέσκουλα και άχνη ζάχαρη. Πηγαίνετε 11.45 ή 18.30 ή 20.15 και καλή τύχη. www.lamerenda.net

Πολυτέλεια και θέα στο εξαιρετικό «Paloma» στη Μουζέν.
Πολυτέλεια και θέα στο εξαιρετικό «Paloma» στη Μουζέν.

5. Υψηλή γαστρονομική πολυτέλεια
Paloma
Η Μουζέν, και ειδικά το παλιό χωριό, είναι από τα πιο όμορφα μέρη στα περίχωρα των Κανών. Διάσημη και αγαπημένη των καλλιτεχνών –εδώ έζησε τα τελευταία του χρόνια ο Πικάσο– είναι ταυτόχρονα μια πόλη φορτωμένη με γαστρονομική σημασία, αφού εδώ είχε το εστιατόριό του ο περίφημος τριάστερος σεφ Ροζέ Βερζέ και oι δρόμοι έχουν ονόματα των ιερών τεράτων της γαλλικής γαστρονομίας (Πολ Μποκίζ, Μαρκ Βεϊρά). Εδώ λοιπόν ο πρώην πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις δημιούργησε σε μια παλιά πέτρινη βίλα ένα πολυτελές εστιατόριο με κλασικό αριστοκρατικό σέρβις που την κουζίνα του την ανέθεσε στον ταλαντούχο Νικολά Ντεσερσί, ο οποίος στα 34 του χρόνια κέρδισε 2 αστέρια Michelin.

Τάρτα με άγρια μανιτάρια cepes.
Τάρτα με άγρια μανιτάρια cepes.

Στο εσωτερικό η σάλα έχει βαριά πολυτέλεια, αλλά τώρα το καλοκαίρι τρως στη βεράντα, με φανταστική θέα στους γύρω καταπράσινους λόφους μέχρι και στον κόλπο των Κανών. Ο Ντεσερσί δημιουργεί μια σύγχρονη λεπτοδουλεμένη γαλλική κουζίνα, που πατάει σε κλασικές αξίες και εκφράζεται στα καλύτερά της μ’ ένα φουαγκρά συνδυασμένο μαγικά με λευκή σοκολάτα, ροζ γκρέιπφρουτ, μια φα-ντα-στι-κή αστακομακαρονάδα εξαιρετικής φινέτσας κι ένα υποδειγματικά αέρινο σουφλέ Grand Marnier. Στα οπωσδήποτε οι κρέπες Piña Colada που φλαμπάρονται με μαεστρία μπροστά σας από τη χαριτωμένη Λορί που σερβίρει όπως όλοι οι σερβιτόροι με άσπρα γάντια. www.restaurant-paloma-mougins.com