ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο «Θωμάς» στο Σκλήθρο ανανεώνεται παραμένοντας κλασικός

Από -
Ο «Θωμάς» στο Σκλήθρο ανανεώνεται παραμένοντας κλασικός - Χρυσοί Σκούφοι

Στην τελευταία μας επίσκεψη δοκιμάσαμε σύγχρονες προσεγγίσεις στο κλασικό σκηνικό της βραβευμένης ταβέρνας.

Δεν πάει πολύς καιρός από την τελευταία εμπειρία μου στον διάσημο «Θωμά», που έχει κλείσει αισίως 48 χρόνια λειτουργίας. Οδηγώντας αρκετά χιλιόμετρα σε δρόμο ερημικό, πλάι σε κατάφυτες πλαγιές στους πρόποδες του Βιτσίου, οι μόνες πινακίδες που συναντάς σου υπενθυμίζουν ότι μπορεί να συναντήσεις αρκούδες. Το βέβαιο είναι ότι μέσα στην ερημιά θα προβάλει αναπάντεχα μπροστά σου ο «Θωμάς» και απέναντι ο γραφικός ξενώνας του, το Αγκωνάρι. Βρίσκεσαι κοντά στο Σκλήθρο, το ορεινό χωριό της Φλώρινας.

Μοιάζει, πράγματι, με σκηνή από παραμύθι αυτό το συναπάντημα. Γιατί, πέρα από την απρόσμενη θέση του, το εστιατόριο θα σε υποδεχτεί σε μια μεγαλοπρεπή κλασική σάλα, με κυρίαρχο το ξύλο και την πέτρα, σκαλιστά έπιπλα, ένα μοναστηριακό τραπέζι με γοτθικές αναφορές, βιτρίνες, προσεγμένη art de la table κι έναν πολύ ευχάριστο εξωτερικό χώρο.

Χαρακτηριστικό της κουζίνας τους, ένα πρόσφατο πιάτο, το «αρνάκι με ξινό τραχανά και γλυκό μπάτζο» (τοπικό κατσικίσιο τυρί), με το πεντανόστιμο αρνάκι μελωμένο στο φούρνο επάνω σε τραχανά χυλωμένο σαν ριζότο, ταιριαστό με τη γλυκιά γεύση του τυριού. Με τις διαχρονικές τους σπεσιαλιτέ πάντα ενδιαφέρουσες -τα φοβερά κατσικίσια μπιφτεκάκια ή το σνίτσελ «Θωμάς»- πολύ καλές επιλογές είναι το τρυφερό «βουβάλι με limoncello και πουρέ σελινόριζας», σε έναν πετυχημένο συνδυασμό ή το ολόγλυκο «μοσχαράκι με πετιμέζι», που συνήθως σερβίρεται με πουρέ κυδωνιού αλλά εμείς το δοκιμάσαμε με έναν κομψό πουρέ καπνιστής μελιτζάνας.

Ένα πιάτο που δεν πρέπει να προσπεράσετε, ειδικά αυτή την εποχή, είναι το αγριογούρουνο, μαγειρεμένο με κρασί από Ξινόμαυρο. Ένα μεγάλο μέρος της πολύχρονης φήμης του «Θωμά» οφείλεται στον τομέα «ψητά κρεατικά». Κι εδώ, είδαμε τελευταία μια up to date προσέγγιση, με ιδιαίτερες κοπές και ψυχρή ωρίμανση, πάντα σε μοσχάρι και βοδινό τοπικής προέλευσης.

Μια έκπληξη είναι τα ανανεωμένα επιδόρπια, δια χειρός Βαγγέλη Πασπάλη: δυνατό γλύκισμα η dacquoise φουντουκιού με κρέμα Κahlua-σοκολάτας και σάλτσα butterscotch, φρουτένια φρεσκάδα με νότες γλυκών μπαχαρικών στον σιγομαγειρεμένο ανανά με δυόσμο, μαύρο πιπέρι, σάλτσα πορτοκαλιού και «χώμα» βρώμης. Εξαιρετική ιδέα το «μέλι με γιαούρτι αλλιώς»: το μέλι σε ζελέ, το γιαούρτι σε μους, καραμελωμένο καρύδι, σ΄ ένα πετυχημένο και απόλυτα ελληνικό σύνολο.

Ο «Θωμάς» παραμένει μια καθαρά οικογενειακή υπόθεση. Στην κουζίνα, μαγειρεύουν ο πατέρας Νίκος Πασπάλης, η μητέρα Ελένη και ο -ειδικευμένος πλέον- υιός Βαγγέλης, ενώ ο άλλος υιός, ο Θωμάς, έχει αναλάβει τον τομέα «κρασί». Το εστιατόριο επικεντρώνεται στα κρεατικά και δίνει έμφαση στα τοπικά τυριά -διαθέτει τουλάχιστον 14.

Το μεγάλο μενού υποστηρίζεται καλά: εξαιρετικά υλικά, σωστό μαγείρεμα και προσωπικοί συνδυασμοί, με επίκεντρο την ελληνική γεύση. Η επίσκεψη στην υποβλητική υπόγεια κάβα είναι μια αποκάλυψη. Δηλώνουν 365 ετικέτες αποκλειστικά ελληνικού αμπελώνα (αλλά είναι περισσότερες), με ξεχωριστές λίστες παλαιωμένων οίνων και magnum φιαλών, μια δουλειά με γνώση και αγάπη, που κάνει εδώ ο Θωμάς Πασπάλης (WSPC).

Ταβέρνα Θωμάς | Σκλήθρο Φλώρινας - 18ο χλμ Αμύνταιου - Καστοριάς | 23860 31080, 23860 31206