ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μια τελευταία εντυπωσιακή πιρουνιά στη Σαντορίνη

Από -
Μια τελευταία εντυπωσιακή πιρουνιά στη Σαντορίνη - Χρυσοί Σκούφοι

Ο Άνταμ Κοντοβάς κάνει αίσθηση με το ταλέντο του και την προχωρημένη αισθητική του στο «Alali» ρεμβάζοντας στο ηφαίστειο.

Η εστιατορική σκηνή της Σαντορίνης πετάει τα τελευταία χρόνια, έχοντας μαζέψει μερικούς από τους καλύτερους σεφ της χώρας. Στην τελευταία μου επίσκεψη αστραπή στο νησί, Οκτώβρη μήνα, πρόλαβα να δοκιμάσω την εξαιρετική κουζίνα του «Alali». Για όσους θέλουν να ρεμβάσουν στο ηφαίστειο χωρίς πολυκοσμία και με την καθαρότητα της φθινοπωρινής ατμόσφαιρας, το πρώτο θα είναι ανοιχτό μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Το ταλέντο του Άνταμ Κοντοβά το έχω ξαναδοκιμάσει στο νησί· τώρα κεντάει στο «Alali» του ξενοδοχείου «Astarte» με συγκλονιστική θέα στην καλδέρα αλλά από την ήρεμη μεριά του Ακρωτηρίου. Δεν ήταν το καλύτερο αλλά ήταν σίγουρα το πιο εντυπωσιακό, το τραγανό με panko κολλάρο από μαγιάτικο μαζί το φτερό του ψαριού δεμένο σαν τομαχώουκ με λεπτό σχοινί, που ακολουθεί σαν παρουσίαση τη νέα τάση φυσιοδιφικού food styling η οποία ανέρχεται διεθνώς.

Άλλος ένας πρωτότυπος αισθητικά τρόπος σερβιρίσματος είναι τα ημικύκλια. Άλλοτε σχηματίζονται από κυριολεκτικά μισές τάρτες όπως αυτήν του κολοκυθιού με την απίθανα εκφραστική γεύση ενισχυμένη με κρέμα γραβιέρας και εσπεριδοειδή, ή την άλλη με κέικ φυστικιού Αιγίνης, κρέμα μαστίχας και σταφύλια. Άλλοτε πάλι διαγράφονται διακοσμητικά, όπως στο σεβίτσε 4 διαφορετικών ψαριών, σερβιρισμένα με ηλεκτρισμένα ξυνούτσικο, βελούδινο ταραμά και ημικύκλια από ποπ-κορν ακατέργαστου ρυζιού και ξινήθρας, το ένα δίπλα στο άλλο στην επιφάνεια.

Δεν μπορώ να μη μπω στον πειρασμό της υψηλής «χασαπικής» ψαριού δοκιμάζοντας τις χάρες από το μάγουλο, τον ουρανίσκο, την κοιλιά και το φιλέτο μαγιάτικου –κάθε κομμάτι διαφορετική υφή και γεύση- με umamisio dashi, ασιατικό αχλάδι σε σάκε και αλαβάστρινη μελιτζάνα. Προλαβαίνετε ακόμη…

© Φωτογραφίες πιάτων: Δημήτρης Αντωνόπουλος