ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χρυσοί Σκούφοι 2022: Όλα όσα έγιναν στη "zero food waste" τελετή απονομής

Από -
Χρυσοί Σκούφοι 2022: Όλα όσα έγιναν στη

Οι Χρυσοί Σκούφοι στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας απονεμήθηκαν τη Δευτέρα 4 Απριλίου στο Grand Ballroom του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», σε μια τελετή που συνδύασε τη λάμψη με την ενσυναίσθηση, αλλά και την αυτογνωσία, καθώς ήταν αφιερωμένη στο παγκόσμιο γαστρονομικό κίνημα Zero Food Waste.

Οι σεφ της βραδιάς Αστέριος Κουστούδης και Τάσος Μαντής, η διευθύντρια εστιατορίων και μπαρ της
Οι σεφ της βραδιάς Αστέριος Κουστούδης και Τάσος Μαντής, η διευθύντρια εστιατορίων και μπαρ της "Μεγάλης Βρεταννίας" Χρύσα Δημητριάδου και η μπριγάδα του εμβληματικού ξενοδοχείου, πανέτοιμοι για τον γευστικό θρίαμβο των Χρυσών Σκούφων 2022.

Σε έναν πλανήτη που δοκιμάζεται, η γαστρονομία μπορεί να οδηγήσει τις εξελίξεις για την επούλωση των πληγών· αυτό απέδειξε στην πράξη η ανατρεπτική τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων 2022 το βράδυ της Δευτέρας 4 Απριλίου, όπου το "Etrusco" αναδείχθηκε καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας, 30 εστιατόρια από όλη την επικράτεια βραβεύτηκαν με Χρυσό Σκούφο για το 2022 και 37 με την τιμητική διάκριση Top Notch.

Το μουσικό τρίο της βραδιάς έδωσε νεύρο και μπρίο στην ανανεωμένη τελετή απονομής.
Το μουσικό τρίο της βραδιάς έδωσε νεύρο και μπρίο στην ανανεωμένη τελετή απονομής.

Ανατρεπτική όχι μόνο χάρη στην ανανεωμένη δομή της, τις καινοτομίες στην παρουσίαση της βραδιάς από τους masters of ceremony Ρένα Μόρφη και Κρατερό Κατσούλη, ή τα νέα βραβεία που εισήχθησαν σε αυτή την 29η απονομή των σημαντικότερων γαστρονομικών τιμών της χώρας. Αλλά και επειδή η απονομή που σημάδεψε τα 30 χρόνια από τη δημιουργία του θεσμού, συντονίστηκε με το παγκόσμιο κίνημα του Zero Food Waste, σημειώνοντας την πρώτη φορά στην Ελλάδα όπου ταλαντούχοι και βραβευμένοι σεφ περιποιήθηκαν περίπου 200 υψηλούς προσκεκλημένους, παρουσιάζοντας ένα δείπνο αποτελούμενο από διατροφικά… απορρίμματα!

Οι εμβληματικοί και πολυβραβευμένοι σεφ Αντόνι Λουίς Αντουρίθ (
Οι εμβληματικοί και πολυβραβευμένοι σεφ Αντόνι Λουίς Αντουρίθ ("Mugaritz"), Μάουρο Κολαγκρέκο ("Mirazur") και Μάσιμο Μποτούρα ("Osteria Francescana"), ως... εξ αποστάσεως επίτιμοι προσκεκλημένοι, εξήραν τη Zero Food Waste πρακτική της βραδιάς.

Το 17% της τροφής που παράγεται διεθνώς καταλήγει στον κάλαθο των αχρήστων, ενώ περισσότερο απ’ το 40% των καλλιεργειών παγκοσμίως πηγαίνει από το χωράφι στο ράφι κι από εκεί κατευθείαν στα σκουπίδια, χωρίς καν να το αγγίξουμε. Κι όλα αυτά σε έναν πλανήτη σχεδόν 8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, εκ των οποίων 1 στους 9 πηγαίνει για ύπνο νηστικός, ενώ ταυτόχρονα η τροφή που πετάμε επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με 8% επιπλέον αέρια θερμοκηπίου, έχοντας συμβάλει στην εξάντληση των υδάτινων και άλλων φυσικών πόρων της Γης κατά τη διάρκεια της παραγωγής, της μεταφοράς και της απόρριψής της. Μία από τις πιο δυνατές στιγμές της βραδιάς ήταν η εμφάνιση από οθόνης τριών εμβληματικών και πολυβραβευμένων σεφ, κορυφαίων στην παγκόσμια γαστρονομική σκηνή, του Μάσιμο Μποτούρα, του Μάουρο Κολαγκρέκο και του Αντόνι Λουίς Αντουρίθ, οι οποίοι χαιρέτισαν από οθόνης το θεσμό των Χρυσών Σκούφων, τους φετινούς βραβευμένους και την πρωτοβουλία του "αθηνοράματος" για το γαστρονομικό concept Zero Food Waste, ανέλυσαν τη φιλοσοφία του "μην πετάξεις τίποτα" και το πώς την εφαρμόζουν στις διάσημες κουζίνες τους.

Φέρνοντας τη γαστρονομία της ηθικής στο προσκήνιο, λοιπόν, η φετινή τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων ανέθεσε στους βραβευμένους σεφ Τάσο Μαντή (από το καινούργιο "Soil") και Αστέριο Κουστούδη (executive σεφ της "Μεγάλης Βρεταννίας" και του "King George") να δημιουργήσουν ένα μενού που δεν θα άφηνε τίποτε από τα υλικά-πρωταγωνιστές του να πάει χαμένο. Ένα concept που, ήδη από την ανακοίνωσή του, είχε ιντριγκάρει τους καλεσμένους, αλλά και εμπνεύσει την art de la table της βραδιάς, με επίκεντρο το centerpiece που δημιούργησε ο σκηνογράφος Δημήτρης Μπράζας, αποτελούμενο από κακόσχημα και ταλαιπωρημένα κηπευτικά – υλικά που, σε άλλη περίπτωση, θα αποτελούσαν χωρίς δεύτερη σκέψη απορρίμματα, για τη γαστρονομία της νέας εποχής, όμως, μπορούν να γίνουν οι βάσεις για γευστικά αριστουργήματα.

Μοντέρνα κάθετα φωτιστικά δημιούργησαν το μινιμαλιστικό catwalk που διέσχισαν οι τιμώμενοι της λαμπερής βραδιάς στο Grand Ballroom της
Μοντέρνα κάθετα φωτιστικά δημιούργησαν το μινιμαλιστικό catwalk που διέσχισαν οι τιμώμενοι της λαμπερής βραδιάς στο Grand Ballroom της "Μεγάλης Βρεταννίας".

Τα γευστικά αριστουργήματα της χρονιάς που πέρασε, πάντως, όπως τα εντόπισε, τα δοκίμασε και τα αξιολόγησε στα εστιατόρια όλης της Ελλάδας η έμπειρη γευσιγνωστική ομάδα του "αθηνοράματος", ήταν το επίκεντρο της βραδιάς, που συνδύασε τα υγειονομικά πρωτόκολλα με τη λάμψη μιας σπουδαίας γιορτής. Προσωπικότητες από το χώρο της τέχνης, του πολιτισμού και της πολιτικής συναντήθηκαν με τους σημαντικότερους εκπροσώπους της εστίασης και της φιλοξενίας της χώρας, ενώ οι κορυφαίοι σεφ της Ελλάδας, με την αγωνία της βράβευσης στα θερμά τους χαμόγελα, αντάλλασσαν ευχές για μια καλή σεζόν και ζέσταιναν την ατμόσφαιρα με την αίσθηση μιας μπριγάδας που ευχαριστιέται ένα τελευταίο γλέντι προτού ξεχυθεί στη μάχη του ελληνικού καλοκαιριού.

Αυτήν τη ζεστή ενέργεια που σκέπαζε την αίθουσα πριν από την έναρξη της τελετής, συμπύκνωσε στις νότες της η μουσική τριάδα των Αλέξη Ιωάννου (φωνή και κιθάρα), Θάνου Κοσμίδη (πλήκτρα και φωνητικά) και Γιώργου Μπαρμπέρη (ντραμς), όταν έδωσε το σήμα για το ξεκίνημα της βραδιάς με μια αλέγρα εκτέλεση του "Mack the Knife" – ευθεία αναφορά στο αγαπημένο αξεσουάρ των σεφ!

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης συνεχάρη το θεσμό για τη συμβολή του στην εδραίωση του γαστρονομικού προφίλ της Ελλάδας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης συνεχάρη το θεσμό για τη συμβολή του στην εδραίωση του γαστρονομικού προφίλ της Ελλάδας.

Με αυτό το μουσικό σινιάλο, οι οικοδεσπότες της βραδιάς καλωσόρισαν τους προσκεκλημένους από την ανανεωμένη σκηνή της τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων, όπου εντυπωσιακά κάθετα φωτιστικά δημιουργούσαν το μινιμαλιστικό catwalk που λίγο μετά θα διέσχιζαν οι βραβευόμενοι. Ακολούθησε μια σύντομη αναφορά στις διαδρομές που κάλυψε η επιτροπή των Χρυσών Σκούφων για να αξιολογήσει εκατοντάδες εστιατόρια ("ήταν η τελευταία φορά που το έκαναν αυτό με αυτοκίνητα ή πλοία - για του χρόνου έχουν ήδη αγοραστεί ποδήλατα ξηράς και θαλάσσης", σημείωσε ευδιάθετα η Ρένα Μόρφη, φορώντας δημιουργία υψηλής ραπτικής του οίκου Maison Faliakos και κοσμήματα από τον οίκο Βουράκη, πλάι στον εξίσου εντυπωσιακό Κρατερό Κατσούλη, με black tie του οίκου Γιαννέτος), κι έπειτα οι δύο παρουσιαστές υποδέχτηκαν επί σκηνής τη συνιδιοκτήτρια του "αθηνοράματος", δημιουργό και επικεφαλής του θεσμού των Χρυσών Σκούφων, Άννη Ηλιοπούλου.

Η βουλευτής Όλγα Κεφαλογιάννη απένειμε τα βραβεία στα καλύτερα εστιατόρια Μυκόνου και Κρήτης, τονίζοντας ότι οι Χρυσοί Σκούφοι κατάφεραν να βάλουν την Ελλάδα στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη.
Η βουλευτής Όλγα Κεφαλογιάννη απένειμε τα βραβεία στα καλύτερα εστιατόρια Μυκόνου και Κρήτης, τονίζοντας ότι οι Χρυσοί Σκούφοι κατάφεραν να βάλουν την Ελλάδα στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη.

"Οι νέες είσοδοι στα βραβεία, οι καινούργιες περιοχές στον γαστρονομικό χάρτη, τα εστιατόρια με υψηλή βαθμολογία, τα νέα ξενοδοχεία που αποφασίζουν σοβαρές επενδύσεις στη γαστρονομία και ο δυναμισμός που αναπτύσσεται ακόμα και στα νησιά της άγονης γραμμής αποτυπώνουν ξεκάθαρα μια εντυπωσιακή ποιοτική άνοδο", σημείωσε η κ. Ηλιοπούλου, χαιρετίζοντας τη θεαματική απόσταση που έχουν καλύψει τα εστιατόρια της Ελλάδας μέσα στα 30 χρόνια πορείας των Χρυσών Σκούφων – ενός θεσμού που, όπως υπενθύμισε η εμπνεύστριά του, δημιουργήθηκε ακριβώς για να λειτουργήσει ως ατμομηχανή της γαστρονομίας της χώρας, προκειμένου να καλυφθεί "το τεράστιο ποιοτικό χάσμα μεταξύ ευρωπαϊκής και ελληνικής εστιατορικής σκηνής". Έτσι, 30 χρόνια μετά, "ο θεσμός των Χρυσών Σκούφων εξελίσσεται, ανεβάζει τη βαθμολογική βάση εισόδου στις βραβεύσεις [σ.σ. από το 14,25/20 στο 14,50/20] και καθιερώνει δύο νέα βραβεία", προσέθεσε, εγκαινιάζοντας τις δύο σημαντικές νέες κατηγορίες βράβευσης του θεσμού: το βραβείο One To Watch, που θα στρέφει κάθε χρόνο το βλέμμα όλων σε μια καινοτόμα εστιατορική πρόταση, τολμηρή και ρηξικέλευθη, αλλά και το βραβείο Chef pâtissier της χρονιάς, για τον pâtissier του οποίου οι γλυκές δημιουργίες αποσπούν την υψηλότερη επίδοση στα ετήσια σαφάρι των Χρυσών Σκούφων.

Ο ενθουσιασμός και το βροντερό χειροκρότημα προς την μπριγάδα της
Ο ενθουσιασμός και το βροντερό χειροκρότημα προς την μπριγάδα της "Μεγάλης Βρεταννίας" και τους σεφ της βραδιάς σφράγισαν το πανηγυρικό φινάλε.

Έτσι, το χορό των βραβεύσεων άνοιξε η απονομή του τίτλου One to Watch στο εστιατόριο "Delta", το πιο εντυπωσιακό και γεμάτο υποσχέσεις opening της χρονιάς, ενώ ο Γιώργος Πλατινός, των εστιατορίων "The Zillers" στην Αθήνα, και "Lycabettus Restaurant" στη Σαντορίνη, έγινε ο πρώτος παραλήπτης του τιμητικού βραβείου Chef pâtissier της χρονιάς. "Το γλυκό είναι το στάδιο εκείνο της βραδιάς που μπορεί να απογειώσει ή να βυθίσει ένα δείπνο", σημείωσε ο πολύπειρος pâtissier, χαιρετίζοντας την "πολύ σημαντική προσθήκη αυτού του βραβείου", που τιμά έναν "κομβικό κρίκο της ομάδας του εστιατορίου", όπως σημείωσε, μιλώντας στο "α". "Το συγκεκριμένο βραβείο, όμως, δεν ανήκει σε εμένα", προσέθεσε. "Ανήκει στον Σιμόν-Ζιλ Δεληγιάννη και τον Ζιλ Μαρσάλ, τους δασκάλους μου, χάρη στους οποίους έφτασα εδώ, αλλά και στα δικά μου παιδιά, την ομάδα μου στη Σαντορίνη και την Αθήνα, που με βοήθησαν και τους βοήθησα και χωρίς τους οποίους τίποτα δεν θα έφτανε στο πιάτο", διευκρίνισε, αφιερώνοντας τη διάκριση στη σύζυγο και την κόρη του.

Με αέρα και ενθουσιασμό διέσχισαν τον φωτεινό διάδρομο της βράβευσης σεφ όπως ο Μανώλης Παπουτσάκης.
Με αέρα και ενθουσιασμό διέσχισαν τον φωτεινό διάδρομο της βράβευσης σεφ όπως ο Μανώλης Παπουτσάκης.

"Μαζί με τους Χρυσούς Σκούφους αναπτύσσεται η ελληνική γαστρονομία και μαζί με την ελληνική γαστρονομία αναπτύσσεται ο ελληνικός τουρισμός", σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, που ανέβηκε στο πόντιουμ για να απονείμει τις τιμητικές διακρίσεις Top Notch σε εστιατόρια της Μακεδονίας. "Η ανάπτυξη του γαστροτουρισμού, αλλά και του οινοτουρισμού είναι ένας στόχος για εμάς", πρόσθεσε, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε, μιλώντας στο "α", και ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης: "Δεν είναι τυχαίο ότι στον εθνικό κατάλογο της άυλης κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού εντάσσονται γαστρονομικές παραδόσεις της χώρας μας, ενώ βλέπουμε τη γαστρονομία να εκφράζεται ακόμη και σε χειροτεχνίες που το ΥΠΠΟ μελετά ως ζώσες πολιτισμικές δραστηριότητες". "Για παράδειγμα, η παράδοση της Σίφνου στα κεραμικά έχει τις ρίζες της στη ρεβιθάδα του νησιού", υπογράμμισε, τονίζοντας το πολύ σύγχρονο πολιτιστικό αφήγημα που μπορεί να προσθέσει στο τουριστικό προϊόν της χώρας η γαστρονομική της ανάπτυξη.

Το κίνημα του Zero Food Waste ενέπνευσε και το centerpiece της art de la table, με την υπογραφή του σκηνογράφου Δημήτρη Μπράζα.
Το κίνημα του Zero Food Waste ενέπνευσε και το centerpiece της art de la table, με την υπογραφή του σκηνογράφου Δημήτρη Μπράζα.

Με τη Ζάκυνθο να αποτελεί μια από τις πιο δυναμικές εισόδους της χρονιάς στις διακρίσεις των Χρυσών Σκούφων, ο σεφ Jean-Charles Métayer απέσπασε τις πρώτες ιαχές ενθουσιασμού από τους ομοτέχνους του, όταν κλήθηκε να παραλάβει το Top Notch για το εστιατόριο "The Club House" του "Porto Zante", ενός από τα πιο πολυτελή, exclusive resorts της χώρας, που άνοιξε τη γαστρονομική του εμπειρία και σε εξωτερικούς επισκέπτες το περασμένο καλοκαίρι. Με Top Notch διάκριση πλούτισε τον ξενοδοχειακό χάρτη του νησιού και το εστιατόριο "Melia" του "Lesante Blu", ενώ η χρυσή τριάδα της Ζακύνθου ολοκληρώθηκε με την απονομή του Top Notch στο εστιατόριο "Prosilio", για τη δουλειά της σεφ Κρίστυς Καραγεώργου. "Είναι μεγάλη μου τιμή να βρίσκομαι ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους, που όλα αυτά τα χρόνια διάβαζα βιβλία τους και εμπνεόμουν απ’ τα πιάτα τους", σημείωσε η νεαρή σεφ, η οποία απέσπασε την πρώτη της διάκριση από το θεσμό. "Είναι κάτι πάρα πολύ μεγάλο για μένα, και σίγουρα είναι κάτι πολύ σημαντικό για τη Ζάκυνθο, η οποία αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σ’ ένα μεταίχμιο, με σοβαρές προσπάθειες από νέα παιδιά και επιχειρηματίες, που δείχνουν ότι πρέπει να κοιτάζουμε λίγο παρακάτω απ’ το τυπικό τουριστικό μοντέλο".

Ο executive σεφ της
Ο executive σεφ της "Μεγάλης Βρεταννίας" και του "King George", Αστέριος Κουστούδης (αριστερά), και ο σεφ του καινούριου "Soil", Τάσος Μαντής, εκατέρωθεν του επικεφαλής γαστρονομίας του "α", Δημήτρη Αντωνόπουλου, απέδειξαν ότι ακόμη και τα πιο ταπεινά υλικά μπορούν να μεταμορφωθούν σε γευστικά κομψοτεχνήματα.

Στρέφοντας την πυξίδα στο άλλο πέλαγος της χώρας, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος αποκάλυψε ότι, σύμφωνα με μετρήσεις της περασμένης σεζόν σε ταξιδιώτες που επισκέφτηκαν για πρώτη φορά την περιοχή, "αυτό που τους εντυπωσίασε πέραν των προσδοκιών τους ήταν το φαγητό, κι αυτό είναι κάτι για το οποίο αξίζουν συγχαρητήρια στην Άννη Ηλιοπούλου, στο "αθηνόραμα", στους Χρυσούς Σκούφους και την ομάδα τους. Αποδεικνύει ότι έχετε κάνει σπουδαία δουλειά", σημείωσε, προτού απονείμει τα βραβεία των εστιατορίων της περιφέρειάς του. "Είναι ένας θεσμός που κατάφερε να βάλει την Ελλάδα στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και χαίρομαι που ο ΕΟΤ κάνει αυτό που πρέπει ώστε η Ελλάδα να είναι συνδεδεμένη και με τη γαστρονομία της", υπερθεμάτισε η βουλευτής Όλγα Κεφαλογιάννη, λίγο πριν αποκαλύψει τα καλύτερα εστιατόρια Μυκόνου και Κρήτης.

Αστέριος Κουστούδης και Τάσος Μαντής επί το έργον.
Αστέριος Κουστούδης και Τάσος Μαντής επί το έργον.

Έτσι, στους κραταιούς γαστρονομικούς προορισμούς της χώρας, ο Χριστόφορος Πέσκιας διεκδίκησε τον τίτλο του πιο βροντερού και επίμονου χειροκροτήματος της βραδιάς, διασχίζοντας τη σκηνή για να παραλάβει το Top Notch για τη δουλειά του στο "Jackie O’ Beach" της Μυκόνου, ενώ θερμή υποδοχή από το κοινό είχε και ο Άνταμ Κοντοβάς, για την αντίστοιχη διάκριση του εστιατορίου "Alali" στο "Astarte Suites" της Σαντορίνης. Επιβεβαιώνοντας τον τίτλο τους ως ναυαρχίδων της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας, τα δύο κυκλαδονήσια συγκέντρωσαν 13 από τις 67 δάφνες της βραδιάς, με τη Σαντορίνη να αποσπά 5 Χρυσούς Σκούφους (μεταξύ τους κι αυτός για το νεοβραβευθέν εστιατόριο "Opson" του "Andronis Arcadia Hotel") και ένα Top Notch και τη Μύκονο να ακολουθεί με έναν Χρυσό Σκούφο ("Matsuhisa Mykonos") και 6 Top Notch (ανάμεσά τους το new entry του "Zuma" στο ξενοδοχείο "Cavo Tagoo"). Στη δε Κρήτη, το εστιατόριο "Dionysos" διατήρησε τη διάκρισή του με έναν Χρυσό Σκούφο, ενώ σταθερό στη λίστα των Top Notch έμεινε και το "Old Mill" του ξενοδοχείου "Elounda Mare".

Άψογη οργάνωση από την ομάδα της
Άψογη οργάνωση από την ομάδα της "Μεγάλης Βρεταννίας".

Επιστρέφοντας στην Αθήνα, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης ευχαρίστησε τους Χρυσούς Σκούφους για τη δυνατότητα που δίνουν στην Περιφέρεια Αττικής να συνδιοργανώνει ένα θεσμό που "θυμίζει ότι οι σεφ δείχνουν το δρόμο της ευζωίας μέσα από εδέσματα που προσφέρουν ευεξία στους επισκέπτες μας", προτού περάσει στην απονομή των Χρυσών Σκούφων στα εστιατόρια "CTC", "Hervé", "Hytra", "Patio" και "Pelagos", ενώ η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, αφού εξέφρασε τη χαρά της για "καλά νέα όπως η ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε γαστρονομικό προορισμό της UNESCO, αλλά και η ολοκλήρωση της τρίτης στάσης του Οινοτουριστικού Οδοιπορικού του Υπουργείου Τουρισμού στη Νεμέα", απένειμε τους Χρυσούς Σκούφους των εστιατορίων "Matsuhisa Athens", "Soil", "Σπονδή", "Tudor Hall" και "The Zillers", ευχαριστώντας το "α" "για τη συνέπεια, τη συνέχεια και την εξαιρετική δουλειά".

Τον κύκλο των βραβεύσεων των εστιατορίων της Αθήνας έκλεισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης που, αναφερόμενος στα δείπνα σε σημαντικά εστιατόρια του εξωτερικού, στα οποία καταλήγουν οι υπηρεσιακές του υποχρεώσεις, αποκάλυψε τη χαρά που νιώθει όταν μπαίνει στο αεροπλάνο της επιστροφής. "Αυτό επειδή το φαγητό στη χώρα μας είναι καλύτερο σε έμπνευση και υλικά", εξήγησε, "κι αυτή είναι μια αναβάθμιση στην οποία έχουν συμβάλει πολλοί άνθρωποι: ένας απ’ αυτούς είναι η Άννη Ηλιοπούλου, είναι οι άνθρωποι του "αθηνοράματος”, αλλά είναι και οι αναγνώστες του, που έχουν στηρίξει τα ελληνικά εστιατόρια στο να βάλουν τις βάσεις ώστε να αποδείξουμε στους ξένους πως η Ελλάδα μπορεί να είναι γαστρονομικός προορισμός".

Ευχαριστώντας τη "Μεγάλη Βρεταννία", που έχει αναδειχθεί στο "σπίτι των Χρυσών Σκούφων με την υποστήριξή της όλα αυτά τα χρόνια", αλλά και τη γευσιγνωστική ομάδα του "α" για τα δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα και μίλια που διανύει κάθε χρονιά, ο εκδότης του Δημήτρης Ηλιόπουλος απένειμε το βραβείο των 2 Χρυσών Σκούφων στο "Etrusco", την κερκυραϊκή έδρα του Έκτορα Μποτρίνι που, αποσπώντας τη διάκριση του καλύτερου εστιατορίου της Ελλάδας για δέκατη συνεχή χρονιά, επιβεβαιώνει τη θέση της ως μια από τις πιο σταθερές γαστρονομικές αξίες της χώρας.

Με τη γαστρονομική περιέργεια των καλεσμένων να έχει φτάσει στο ζενίθ, τη σκυτάλη πήραν οι σεφ της βραδιάς, Τάσος Μαντής και Αστέριος Κουστούδης, που μέσα από δημιουργίες όπως το τραγανό κεφάλι σαρδέλας με μους λεμονιού, οι μαριναρισμένες σάρκες από μικρόψαρα παρέα με σελινόριζα ψημένη σε στάχτη και αλάτι, ή οι ψαρολουκουμάδες από τα περισσεύματα της σάρκας του λεοντόψαρου, το οποίο αργότερα θα απολαμβάναμε αγκαλιασμένο από μια βελούδινη κρέμα αβγολέμονου παρέα με τραγανά τσιπς από τα λέπια του, απέδειξαν ότι καμία πρώτη ύλη δεν είναι για πέταμα, ιδίως όταν έχει την τύχη να τη διαχειριστεί μια τόσο εξαιρετική ομάδα όσο η μπριγάδα της "Μεγάλης Βρεταννίας", που δίκαια σφράγισε τη βραδιά κερδίζοντας τον ενθουσιασμό και το βροντερό το χειροκρότημα της αίθουσας σε ένα πανηγυρικό φινάλε.

Η τελετή απονομής των ελληνικών γαστρονομικών βραβείων Χρυσοί Σκούφοι 2022 πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργείου Τουρισμού και του Δήμου Αθηναίων.

Χορηγοί των Χρυσών Σκούφων 2022: S.Pellegrino - Acqua Panna, Metro Cash & Carry, Kaiser Pilsner, Nespresso Professional, Upfield Professional, Miele, ΔΩΔΩΝΗ, ΙΕΚ Δέλτα 360, Ιωνίς.

Υποστηρικτές των Χρυσών Σκούφων 2022: Nestlé Dessert, Maggi, Polygreen, Κτήμα Γεροβασιλείου, Geitonas V. Φωτογραφίες © Studio Panoulis

Φωτογραφίες © Studio Panoulis