Στην 32η τελετή απονομής στο λαμπερό "Asteria Domus" της Γλυφάδας, οι Χρυσοί Σκούφοι συντόνισαν την Αθήνα στους ρυθμούς της συναρπαστικής σύγχρονης κουζίνας που δημιουργούν η Karime Lopez και ο Takahiko Kondo για την "Gucci Osteria da Massimo Bottura" στη Φλωρεντία. Εκείνη από το Μεξικό, εκείνος από την Ιαπωνία, αποτελούν ένα fusion ζευγάρι τόσο στη ζωή όσο και στην κουζίνα του εστιατορίου που διακρίνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια με ένα αστέρι Michelin.
Οι guest chefs της απονομής, Karime Lopez και Takahiko Kondo, μαζί με τον executive chef του "Asteria Domus" Jean-Louis Capsalas στην πλαζ των Αστεριών
Με θητεία και οι δύο σε θρυλικά εστιατόρια του κόσμου, εμπνέονται από τις μοναδικές κουλτούρες των μακρινών τόπων τους αλλά και το ασυναγώνιστο terroir της Ιταλίας, δημιουργώντας γεύσεις φινετσάτες, πολυπολιτισμικές και πολυεπίπεδες. Οι σπεσιαλιτέ τους που παρουσιάζουν στο εξαιρετικό ρεστοράν του εμβληματικού οίκου Gucci, ακολουθώντας τη φιλοσοφία του μέντορά τους και ενός εκ των κορυφαίων σεφ του παγκόσμιου στερεώματος, Massimo Bottura, είναι ένα γαστρονομικό αμάλγαμα των εμπειριών τους, μοναδικό όσο οι ίδιοι, κι εκφράζουν δεξιοτεχνικά μνήμες και βιώματα, κινητοποιώντας το συναίσθημα.
Το προοίμιο της βραδιάς είχε την υπογραφή του Jean- Louis Capsalas
Την αυλαία στο τραπέζι, ωστόσο, σήκωσε ο executive chef του "Asteria Domus" Jean- Louis Capsalas που μαζί με την μπριγάδα του ετοίμασε μια άκρως ενδιαφέρουσα τριπλέτα από ορεκτικά canapé. Η μεστή σφαίρα από κινόα με σολομό μαρινέ και μελάνι σουπιάς, η ελληνική πιτούλα στολισμένη με μοσχαρίσιο φιλέτο και μαγιονέζα αρωματισμένη με τρούφα και ακολούθως το φίνο ταρτάκι με κατσικίσιο τυρί, αμύγδαλο, σταφύλι και νότες από οξύμελι σερβιρίστηκαν πριν το δείπνο και όσο ακόμα η απονομή των βραβείων βρισκόταν σε εξέλιξη έχοντας για εκλεκτή παρέα τις κομψές φυσαλίδες του ροζέ αφρώδους Anda Luna Vine Alpha Sparkling 2021 που αποδείχτηκε ένας άξιος και ευέλικτος παρτενέρ.
Purple corn tostada / Κτήμα Άλφα Ecosystem Ασύρτικο Single Block "Αγία Κυριακή" 2023 ΠΓΕ Φλώρινα
Το επίσημο δείπνο ξεκίνησε με την ίσως πιο χαρακτηριστική δημιουργία του διδύμου, το Purple corn tostada με παλαμίδα μαριναρισμένη σε λεμόνια Αδριατικής και μια εκτυφλωτικά πράσινη σος με ιβίσκο και αβοκάντο, που σερβίρεται αδιάλειπτα στο εστιατόριο από την πρώτη μέρα λειτουργίας του. Ένα πιάτο-φόρος τιμής στο Μεξικό, ιδιαίτερα εκφραστικό σε όλα τα σημεία του, το οποίο συντονίστηκε περίφημα με τις υψηλές οξύτητες και τα αρώματα εσπεριδοειδών που απελευθερώνει γενναιόδωρα το Ασύρτικο "Αγία Κυριακή" 2023 από το Κτήμα Άλφα.
Carciofi, carciofi, carciofi… / Κτήμα Άλφα Ecosystem Μαλαγουζιά Single Block "Λατύπες" 2023 ΠΓΕ Φλώρινα
Οι περίφημες αγκινάρες αλά ρομάνα προσέφεραν την έμπνευση για το πιάτο που ακολούθησε κι ήταν το Carciofi, carciofi, carciofi… Οι σεφ παρουσίασαν μια ιδιαιτέρως σοφιστικέ σαλάτα με διάφορες υφές αγκινάρας, σος λεμονιού και δίπλα της ένα αέρινο μπριός με παρμεζάνα και λαρδί, προσθέτοντας έτσι μια γλυκιά λιπαρότητα στις φίνες οξύτητες του πιάτου. Φρέσκια και ζωηρή, η περιορισμένης κυκλοφορίας Μαλαγουζιά "Λατύπες" 2023 του Κτήματος Άλφα οδήγησε σε μια επιτυχημένη αρμονία χάρη στις έντονες βοτανικές της νότες που υπογραμμίζονται από πινελιές εξωτικών φρούτων.
Pantesko / Κτήμα Άλφα Ecosystem Chardonnay Single Block "Τραμόντο" 2023 ΠΓΕ Φλώρινα
Η συνέχεια έφερε στο τραπέζι το Pantesko, στρέφοντας τη δημιουργική πυξίδα των σεφ προς τη μεριά της Παντελλερίας στη νότια Ιταλία και ορισμένα από τα εμβληματικά προϊόντα του νησιού. Μπροστά μας ήρθε ωμή κόκκινη γαρίδα γεμάτη γλύκα μέσα σε ανάλαφρη μπισκ, στολισμένη με ένα διάφανο φιλμ κρεμμυδιού όλο γεύση και κάπαρη σαν τραγανό βελούδο, ενώ δίπλα προσγειώθηκε σαν δορυφόρος μια ζουμερή τηγανιτή γαρίδα παναρισμένη με τσιπς από το κολλαγόνο της. Την απαιτητική αρμονία με αυτή την πληθώρα των ερεθισμάτων έφερε εις πέρας επάξια ακόμα μια πρόταση από το Κτήμα Άλφα, το πλούσιο, λιπαρό και φρουτώδες Chardonnay "Τραμόντο" 2023.
Carne in salsa verde / Kaiser Pilsner
Με θαυμάσια καψίματα που εκδηλώνονταν κατά κύματα και ξεχείλιζαν από φινέτσα οδηγηθήκαμε στην κορύφωση του δείπνου που ήρθε με το Carne in salsa verde. Τρυφερά μοσχαρίσια μάγουλα τυλιγμένα σε γυαλιστερό γλάσο βαλσαμικού ξυδιού, πλούσια και πολύ φυτική salsa verde, πρωτότυπη pico de gallo πράσινης ντομάτας με ρόδι και ανανά έδωσαν σάρκα και οστά σε ένα fine dining μεξικάνικο πιάτο με εκπληκτικές υφές και εξαιρετικές πρώτες ύλες για τις οποίες φρόντισε, όπως και για όλα τα πιάτα της βραδιάς, η ΑΒ Βασιλόπουλος. Μαζί του ήπιαμε μπίρα Kaiser Pilsner, απολύτως ταιριαστή με τη δροσιά και τη χαρακτηριστική πικράδα της.
Bloom and Re-bloom / Κτήμα Άλφα Omega Late Harvest Gewürztraminer Μαλαγουζιά 2021 ΠΓΕ Φλώρινα
Το επιδόρπιο Bloom and Re-bloom με βρώσιμες πεταλούδες από πατάτα και βατόμουρο να "πετούν" πάνω από αιθέριες μαρέγκες, κόκκινα φρούτα και παγωτό γιαούρτι έγραψε φινάλε ανθηρό όσο και το όνομά του στην εξαιρετική αλληλουχία γεύσεων που είχε προηγηθεί. Ο επιδόρπιος οίνος του Κτήματος Άλφα, Omega Late Harvest 2021 από Gewürztraminer και Μαλαγουζιά τύλιξε τη σύνθεση σε μια πολύπλοκη αρωματική αγκαλιά από λουκούμι, τριαντάφυλλο και ώριμα φρούτα. Κοντά τους έκανε πρεμιέρα ο εκλεκτός espresso Indonesia της Nespresso Professional προβάλλοντας χαρακτηριστικές νότες δημητριακών και ξύλου, χάρη στον ιδιαίτερο τρόπο επεξεργασίας του. Πρόκειται μάλιστα για τον πρώτο καφέ της γνωστής εταιρείας που λαμβάνει την πιστοποίηση Fairtrade για τις πρακτικές δίκαιου εμπορίου που διέπουν την παραγωγή του.
Πρεμιέρα στην απονομή για τον Espresso Indonesia Fairtrade by Nespresso Professional
Το digestif της βραδιάς ήταν το Campari Negroni
Τα πιάτα του δείπνου συνόδευαν τα premium ιταλικά νερά, ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό S.Pellegrino από το Μπέργκαμο της Ιταλίας και φυσικό μεταλλικό Acqua Panna από την Τοσκάνη.
Ως digestif χαρήκαμε ένα υπέροχο Negroni σε perfect serve ασφαλώς με την ευγενική πικράδα του Campari, ενώ το εμβληματικό bitter της Ιταλίας χάρισε τη χαρακτηριστική του γεύση και στο καλωσόρισμα της βραδιάς που ήταν ένα ανάλαφρο και κατακόκκινο βεβαίως Campari Spritz. Τα πιάτα του δείπνου συνόδευαν όπως πάντα τα premium ιταλικά νερά, ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό S.Pellegrino από το Μπέργκαμο της Ιταλίας και φυσικό μεταλλικό Acqua Panna από την Τοσκάνη. Ήταν μια βραδιά με μεξικάνικο ταμπεραμέντο, ιαπωνική δεξιοτεχνία και ιταλική φινέτσα, που θα θυμόμαστε για καιρό.
Η τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων διεξήχθη με την υποστήριξη του Υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ, της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, καθώς και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και του Δήμου Αθηναίων.
Χορηγοί των Χρυσών Σκούφων 2025 είναι: ΔΕΗ, S.Pellegrino - Acqua Panna, Kaiser, AB Βασιλόπουλος, Campari, Nespresso Professional, Δ.Α.Α. "Ελευθέριος Βενιζέλος".
Επίσημος Χορηγός Αερομεταφορών: Aegean.
Υποστηρικτές: Unilever Food Solutions, Zielinski & Rozen, Alpha Estate.