Οφείλει κανείς να τους αναγνωρίσει ότι έκαναν μια ηρωική, τεράστια προσπάθεια για να καταλήξουν σ αυτή τη λίστα, όπως και το ότι η ιδέα τους να συγκεράσουν τις γνώμες πολλών -200 περίπου- καταξιωμένων οδηγών κριτικής εστιατορίων, ανάμεσά τους και το «Αθηνόραμα» και ο «Alpha Guide», και άλλων αξιόπιστων πηγών μαζί με κριτικές του κοινού για να την δημιουργήσουν. Η λίστα «La Liste» - όπως, όχι χωρίς κάποια δόση τουπέ αν όχι προσβεβλημένης μεγαλομανίας, την ονομάζουν οι δημιουργοί της- ήρθε πολύ έντονα στην επικαιρότητα με αφορμή την πρόσφατη αυτοκτονία του Γάλλο-Ελβετού σεφ Benoît Violier που το εστιατόριό του «Restaurant de l'Hôtel de Ville» στο Crissier της Ελβετίας ανακηρύχθηκε καλύτερο του κόσμου.
Δέχθηκε όμως και έντονη κριτική διότι η δημιουργία της είναι παραγγελιά της γαλλικής κυβέρνησης(!), και η επίσημη αναγγελία της έγινε από τον υπουργό Εξωτερικών Laurent Fabius στο Quai d’Orsay. Πρόκειται για την απάντηση της γαλλικής διπλωματίας στην τεράστια δημοτικότητα των «50 Καλύτερων Εστιατορίων του Κόσμου» που καταρτίζεται κάθε χρόνο από το βρεταννικό περιοδικό «The Restaurant», όπου είναι αλήθεια ότι οι κλασσικές αξίες της γαλλικής εστιατορικής σκηνής δεν τα πηγαίνουν και τόσο καλά. Όπως δήλωσε ο διευθυντής του πρότζεκτ Philippe Faure "Οι Αγγλοσάξωνες θέλουν να μας κλέψουν τις δάφνες. Θα τους πολεμήσουμε για να τους δείξουμε ότι δεν είμαστε τίποτα εκκεντρικά κουρασμένα παλληκάρια".
«Funky Gourmet» νο722 με 57.71/100
Η κατάρτιση της λίστας βασίζεται στον αλγόριθμο «Ciacco», παρατσούκλι του βουλημικού φίλου του Δάντη στην «Κόλασή» του που επινοήθηκε από τον Γάλλο-Αμερικανό αρχιτέκτονα συστημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών Antoine Ribaut. Στον αλγόριθμο συνυπολογίζονται οι βαθμολογίες διαφόρων οδηγών για τα διάφορα εστιατόρια πολλαπλασιασμένες όμως επί τον βαθμό αξιοπιστίας τους(!?), ο οποίος όμως δεν εμφανίζεται πουθενά στο www.laliste.com γεννώντας ερωτηματικά. Ακόμη και ίδιος ο νικητής είχε τις επιφυλάξεις του για την κατάταξή του. Ο θεσμικός κριτικός γεύσης της “Figaro” François Simon που αποτέλεσε την έμπνευση για τον στριφνό κριτικό στην ταινία «Ratatouille” δήλωσε χαρακτηριστικά πως «τέτοιες κατατάξεις είναι παράλογες, είναι κωμικό να φτάνουμε σε τέτοια σημεία για να αποδείξουμε πως είμαστε καλύτεροι». Τα όρια της αξιοπιστίας της πρώτης τουλάχιστον λίστας μένει να αποδειχθούν.
Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του «Varoulko Seaside» που κατέλαβε την 892η θέση με βαθμό 53,81/100^ έλαβαν υπ όψιν και μια κριτική του «α» τον Ιούνιο του 2014 που αφορούσε όμως το μεσημεριανό πολύ απλούστερο μενού του με βαθμό 14/20˙ προφανώς κανείς δεν διάβασε το ελληνικό κείμενο αλλά ούτε πήρε υπ όψιν την κριτική μας του Δεκεμβρίου 2014 που το γκουρμέ βραδινό μενού το βαθμολογήσαμε με 15,5/20. Από την λίστα λείπουν και άλλα εξαιρετικά εστιατόρια της Ελλάδας. Για την ιστορία πάντως εκτός από το «Βαρούλκο) στη λίστα των 1000 Καλύτερων Εστιατόριων του Κόσμου το 2015 μπήκαν τα: «Funky Gourmet» νο722 με 57,71/100, «Σπονδή» νο 776 με 56,31/100, «Botrini's» νο932 με 52,75/100 και «Hytra» νο 992 με 49,46/100. Συγχαρητήρια!