ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Νotes on Creativity»: μια έκθεση για τον ανατρεπτικό Ferran Adrià στο Μάαστριχτ

Από -
«Νotes on Creativity»: μια έκθεση για τον ανατρεπτικό Ferran Adrià στο Μάαστριχτ - Χρυσοί Σκούφοι

Η έκθεση «Ferran Adrià: Notes on Creativity», ένα ταξίδι στις πολύπλοκες διερευνητικές και νοηματικές διεργασίες, τους πειραματισμούς και τις φιλοσοφικές αρχές της κουζίνας του ανατρεπτικού Καταλανού σεφ που καθόρισε τις γευστικές εξελίξεις του πλανήτη, πρωτοπαρουσιάστηκε στo Drawing Center στη Νέα Υόρκη, πριν ξεκινήσει τη διεθνή της τουρνέ. Από τις 10 Μαρτίου μέχρι τις 3 Ιουλίου θα βρίσκεται στο Marres, House for Contemporary Culture στο ιστορικό κέντρο του Μάαστριχτ, ανοίγοντας το δρόμο για το… μυαλό του Ferran Adrià μέσα από εκατοντάδες σκίτσα, μοντέλα, κολάζ, φωτογραφίες, καινοτόμες συνταγές, μενού, ασυνήθιστα εργαλεία, περίεργα μαχαιροπίρουνα και ειδικά μεταλλικά σκεύη για το σερβίρισμα των amuse bouches.

Οι επισκέπτες, μάλιστα, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το ντοκιμαντέρ «Cooking in Progress» του Gereon Wetzel (2011), που έχουμε δει και στην Αθήνα στις Νύχτες Πρεμιέρας της χρονιάς που βγήκε στις αίθουσες, τρυπώνοντας στην κουζίνα που αποδόμησε και αναδόμησε τη γαστρονομία, αλλά και το φιλμ «1846», που είναι o αριθμός των πιάτων που δημιούργησε ο Adria μαζί με την ομάδα του στα 20 χρόνια λειτουργίας του «ElBulli», το οποίο είναι πραγματικά θεαματικό.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, το Σάββατο 19 Μαρτίου στο Μarres θα πραγματοποιηθεί ένα μοναδικό δείπνο με φιλανθρωπικό σκοπό, με αφορμή την επίσκεψη του Adrià. Το μενού της βραδιάς θα υπογράφουν Ολλανδοί σεφ που εμπνεύστηκαν από τη δουλειά του, όπως o τριάστερος Jonnie Boer (του «De Librije in Zwolle»), οι με δύο αστέρια Sergio Herman (σεφ του «The Jane»), Hans van Wolde («Βeluga Loves you») και Margo Reuten («DaVinci») και η ανερχόμενη ζαχαροπλάστης Marieke Harkema. Περισσότερα στο www.marres.org