ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

11ος Διαγωνισμός Havana Club Cocktail Grand Prix Ο Αλέξανδρος Τζωρτζάκης από την Κρήτη…στη Κούβα

Από -
Αλέξανδρος Τζωρτζάκης - Χρυσοί Σκούφοι
Αλέξανδρος Τζωρτζάκης

Ο πεζόδρομος της Νορμανού στο Μοναστηράκι μεταμορφώθηκε για την περίσταση σε δρόμο της Αβάνας. Εκεί, στο ατμοσφαιρικό «Taf bar» ντυμένο κιτρινοκόκκινο και υπό τους Κουβανέζικους ήχους πραγματοποιήθηκε ο ιστορικός διαγωνισμός των rum lovers, ο Havana Grand Prix

Οι δυνατές στιγμές ήταν πολλές. Μια από αυτές η εντυπωσιακή έναρξη με τους τρεις κορυφαίους κριτές, την διεθνή ambassador του Havanna Meimi Sanchez, τον παγκοσμίου φήμης mixologist Ben Reed και τον θρυλικό bartender του εμβληματικού El Floridita Alejandro Bolivar να δίνουν το σήμα με τον παραδοσιακό paramesaldos τρόπο ( ανοίγοντας δηλαδή ένα μπουκάλι και αφήνοντας τις πρώτες σταγόνες να πέσουν στο πάτωμα).

ο θρυλικός bartender του εμβληματικού El Floridita Alejandro Bolivar
ο θρυλικός bartender του εμβληματικού El Floridita Alejandro Bolivar

Οι δέκα φιναλίστ το είχαν, και ήταν μέσα στο mood. Οι συνταγές τους φλέρταραν με τα μεσογειακά αρώματα που τα πάντρευαν δημιουργικά με την Κουβανέζικη κουλτούρα. Είδαμε το «Havana Club» να μπερδεύεται με πετιμέζι, μέλι, γιαούρτι, μαρμελάδες, μαστίχα και άλλα ελληνικά spirits και υλικά σαν τον δυόσμο, τον βασιλικό και το δεντρολίβανο.

Πέρα από τις πρωτότυπες συνταγές, οι παρουσιάσεις είχαν ρυθμό, τεχνική και ενδιαφέροντα σερβιρίσματα. H αγωνία και οι ρυθμοί ανέβηκαν περισσότερο όταν ξαφνικά εμφανίστηκε το mystery box, η τελευταία δοκιμασία των συμμετεχόντων. Με τα υλικά του κουτιού καλέστηκαν να εμπνευστούν εκείνη την στιγμή μια καινούρια συνταγή με «Havana Club»…και είχαμε την τύχη να γευτούμε ιντριγκαδόρικα ποτά.

Αυτός που κέρδισε τους εκπαιδευμένους ουρανίσκους της επιτροπής και πήρε το εισιτήριο για την Κούβα και το παγκόσμιο τελικό, είναι ο Αλέξανδρος Τζωρτζάκης από την Κρήτη.

Ο Αλέξανδρος σέρβιρε το «El Recuerdo», ένα cocktail αρωματικό, ευχάριστο και παιχνιδιάρικο με βάση το «Havana Club Selection de Maestros», εμπλουτισμένο με φρέσκο χυμό λάιμ, σπιτική μαρμελάδα βερίκοκου, αρωματισμένο με ανανά και blue cheese «Havana 7 ετών».

Όπως μας είπε δεν το πίστευε! Ήρθε από το Ηράκλειο της Κρήτης και του άρεσε πάρα πολύ ότι συναγωνίστηκε με πολλούς bartenders από την περιφέρεια σε τόσο υψηλό επίπεδο. Τώρα ο νέος Έλληνας Cantinero, θα προετοιμαστεί για τον παγκόσμιο τελικό της Αβάνα στις 30 Μαίου και το μυρωδάτο cocktail του ελπίζουμε να γίνει το επόμενο classic Havana cocktail.

Το νικητήριο κοκτέιλ El Recuerdo

El Recuerdo στα Ισπανικά σημαίνει ανάμνηση και ο Αλέξανδρος εμπνεύστηκε τη συνταγή του από τις οικογενειακές αναμνήσεις, όταν η γιαγιά του τους μάζευε γύρω από το τραπέζι να απολαύσουν όλοι μαζί τυριά με φρέσκα φρούτα

El Recuerdo

Υλικά
60ml Havana Selection de Maestros
25ml φρέσκο χυμό λάιμ
2 κουταλιές σπιτική μαρμελάδα από αποξηραμένα βερίκοκα και φρέσκο πιπέρι
15ml Havana 7 Club ετών αρωματισμένο με φρέσκο ανανά και blue cheese
Αιθέρια έλαια από ροζ γκρέιπφρουτ

Εκτέλεση: 
Βάζουμε πρώτα στο shaker την μαρμελάδα και στη συνέχεια το λάιμ. Τα ανακατεύουμε καλά μαζί και μετά προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ανακινούμε δυνατά με πάγο και διπλοσουρώνουμε σε ποτήρι coupette. Στο τέλος ψεκάζουμε με τα έλαια του γκρέιπφρουτ.

Για την αρωματισμένο Havana Club 7 ετών

Υλικά
1 μπουκάλι Havana 7 ετών
1 ανανά 35gr blue Cheese
40gr ζάχαρη
100ml νερό

Εκτέλεση:
βάζουμε το ρούμι μαζί με τα υλικά σε vacuum ( κενό αέρος) και μετά το ψήνουμε για έξι ώρες. Στη συνέχεια βυθίζουμε το μείγμα σε ψυχρό μπάνιο νερού για δώδεκα ώρες. Στο τέλος φιλτράρουμε και το μείγμα μας είναι έτοιμο.