To θρυλικό δίδυμο, Ian Burrell και Alex Kratena, κάνει φέτος tour σε δέκα πόλεις της Ευρώπης( και φυσικά στην Αθήνα) και μεταδίδει τις γνώσεις του για το απόλυτο τροπικό spirit που δεν είναι άλλο από το ρούμι. O Ian τού έχει αφιερώσει την καριέρα του και πέρα από τη διοργάνωση του επιτυχημένου Rumfest, είναι ο
αναγνωρισμένος global ambassador του spirit. Το άλλο μισό του ντουέτου, ο Alex, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις: η δυνατή και ευρηματική cocktail κάρτα του στο «Artesian» του Λονδίνου δεν προλαβαίνει να μαζεύει βραβεία τα τελευταία χρόνια και αποτελεί έμπνευση για το χώρο του bartending. Οι δυο τους αυτό το καλοκαίρι υπογράφουν το Rum DNC, ένα σεμινάριο για το ρούμι, και περιοδεύουν ανά την Ευρώπη, σε επιλεγμένους σταθμούς, για να το παρουσιάσουν.
Κάπως έτσι προσγειώθηκαν στην ταράτσα του «360 Cocktail Bar», στο Μοναστηράκι, και με φόντο την Ακρόπολη μας μύησαν στα διαφορετικά στιλ του εξωτικού ποτού, και μας σέρβιραν τις πιο σοφιστικέ μείξεις του και με κλασσικό και με δημιουργικό τρόπο.
To ρούμι, όπως είπε και ο Ian, έχει πολλές διαφορετικές περιοχές προέλευσης και καθεμία από αυτές του κληροδοτεί την ιδιαιτερότητά της. Για να πάρετε μια γεύση, στο Πουέρτο Ρίκο το παλαιώνουν το λιγότερο για ένα χρόνο, στη Βενεζουέλα και στην Αυστραλία για δυο χρόνια και στο Μεξικό για μόλις οκτώ μήνες. Οι ευρωπαϊκές εκδοχές του παράγονται από ζαχαροκάλαμο και έχουν το λιγότερο 37,5% βαθμούς αλκοόλ, ενώ αντίθετα στη Γουατεμάλα το φτιάχνουν από το σιρόπι του ζαχαροκάλαμου. Τίποτα πιο ιντριγκαδόρικο για τους μυημένους –και όχι μόνο– rum lovers.
O Ian ξεκίνησε τη διαδρομή μύησης από το Spanish style. Τα ισπανικά ρούμια αποσταζόνται σε συνεχή στήλη, ωριμάζουν τουλάχιστον για ένα χρόνο σε βαρέλια του ουίσκι και έχουν πιο κομψή μύτη και ελαφρύ στόμα. Από αυτή την κατηγορία δοκιμάσαμε το σπάνιο Abuelo 12 ετών που ο «σοφιστικέ» χαρακτήρας του άφησε στον ουρανίσκο νότες εσπεριδοειδών. Μια άλλη μεγάλη κατηγορία αποτελούν τα French style, τα γνωστά και ως rhum agricole, από φρέσκο χυμό ζαχαροκάλαμου. Η «παραξενιά» της συγκεκριμένης κατηγορίας είναι ότι η ζύμωση πραγματοποιείται 24 ώρες μετά την συγκομιδή του ζαχαροκάλαμου. Όσον αφορά τα βαρέλια, ακολουθείται ένας συνδυασμός ξύλων από limousin και αμερικάνικα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις και σε κάποια που πριν φιλοξενούσαν κονιάκ. Το μπουκέτο τους φλερτάρει περισσότερο με τις φυτικές και ανθικές νότες.
Στο ποτήρι μας ήρθε ένας τυπικός αντιπρόσωπος,το Saint James, με αρωματικά ζευγάρια λουλουδιών και spicy μπαχαρικών. Επόμενος τύπος για γευστική εξερεύνηση είναι τα English Style, περισσότερο γνωστά ως Navy, μιας και ήταν τα αγαπημένα του Αγγλικού στόλου και παραδοσιακά αποστάζονται σε άμβυκες με ασυνεχή απόσταξη. Εύκολα τα διακρίνεις από το σκούρο χρώμα και τον πληθωρικό χαρακτήρα. Το Pusser’s Gunpowder Rum, βρέθηκε στα ποτήρια μας και ήταν αποκάλυψη. Ένα γνήσιο navy style, με αρώματα καραμέλας, μελιού, κανέλας, βανίλιας και ginger. To στόμα του, πολύ δυνατό και γεμάτο. Oι κατηγορίες ολοκληρώνονται με τα Tropical, που έρχονται από Κούβα, Πουέρτο Ρίκο, Γουατεμάλα και Βενεζουέλα…και είναι πολύ παιχνιδιάρικα στη μύτη και συναρπαστικά στο στόμα.
Το Don Q, από το Πουέρτο Ρίκο, έκλεψε τις εντυπώσεις. Πρόκειται για μια περιορισμένη παραγωγή, που ηρεμεί σε αμερικάνικα βαρέλια για 3 έως 10 χρόνια και καθώς στροβιλίζεται στο ποτήρι βγάζει αρώματα κίτρου, αποξηραμένων φρούτων, ξηρών καρπών, καρύδας και καπνού. Από τη Γουατεμάλα, τσεκάραμε το ανερχόμενο Botran 12 και ήταν μια ακόμα εμπειρία, με επίκεντρο την αρμονία. Ισορροπημένες αλμυρές, πικρές και γλυκές νότες χάιδεψαν τον ουρανίσκο. Προτελευταία στάση στη Βενεζουέλα, με το δημοφιλές «Diplomatico Reserva Exclusiva», και τις γοητευτικές νότες καραμέλας βουτύρου, σανταλόξυλου και πορτοκαλιού. Το ταξίδι τελείωσε γλυκά στο Trinidad, ι με την «Angostura» και την ανανεωμένη φιάλη «1919», να αφήνει βανιλάτες και σοκολατένιες νύξεις.
Για τις μίξεις και τα extra tips ανέλαβε ο Alex…Τα Rum cocktails ανεβάζουν τις στροφές του καλοκαιριού και ανήκουν στη λίστα με τις τοπ δημοφιλείς συνταγές. Με μια γρήγορη ανασκόπηση καταγράφουμε το El Presidente ( 1928), το Fog Cutter (1933), το Zombie ( 1934), το Mai Tai ( 1944) και την Pina Colada ( 1954). Σήμερα δίνεται μεγάλη βαρύτητα σε όλα αυτά τα κλασικά cocktails και στις ευρηματικές παραλλαγές τους…και ο Αlex μας αποκαλύπτει ότι τα μελλοντικά succes rum drinks θα είναι τα twiss,από διάσημα cocktail, που έχουν ως βάση τους κάποιο άλλο spirit. Για παράδειγμα το Rum Manhattan, με δυο μέρη ρούμι, ένα μέρος βερμούτ και μερικές σταγόνες Angostura Bitters. Ειδικά γι αυτό το καλοκαίρι προτείνει τα γρήγορα high balls, βλέπε Cuba Libre, Rum Ginger και Dark Stormies με δημιουργικές παρεμβάσεις.