ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρώτα νέα βραβευμένων και υποψήφιων σεφ και εστιατορίων της σεζόν

Από , -
Μεταγραφή για τον Γιάννη Παρίκο: πάει στο
Μεταγραφή για τον Γιάννη Παρίκο: πάει στο "Varoulko"

Η σεζόν 2016-2017 ανοίγει σιγά-σιγά τα χαρτιά της με καινούργια concept και μεταγραφές διακεκριμένων σεφ. Ξεκινώντας από το «Varoulko Seaside» να σας πούμε ότι θα εγκαινιάσει από τον Νοέμβριο τη συνεργασία του με τον Γιάννη Παρίκο, βραβευμένο επί πολλά χρόνια από τους Χρυσούς Σκούφους για το «Water Restaurant» του ξενοδοχείου «Sani Resort». «Τον θεωρώ παιδί μου», μας είπε εμφατικά ο Λευτέρης Λαζάρου, «και τον εκτιμώ απεριόριστα ως σεφ». Μαζί θα ανανεώσουν το φαγητό, δίνοντας έμφαση στη σωστή σχέση ποιότητας/τιμής και θα αναπτύξουν το νέο πρόσωπο του δημοφιλούς εστιατορίου που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μπιστρό με έμφαση στους αφρώδεις οίνους της Ελλάδας και σε κοκτέιλ με αρωματισμένα τσίπουρα συνοδεία τάπας.

Μη μας πείτε ότι δεν έχετε πεθυμήσει τη μαγειρική του Χρύσανθου Καραμολέγκου, τόσα χρόνια που λείπει από την Αθήνα. Έ λοιπόν, ο Χρύσανθος επανέρχεται δυναμικά με ένα εστιατόριο σε απόσταση αναπνοής από τη Βαρβάκειο. Θα είναι ανοιχτό από το πρωί με εξελιγμένα σάντουιτς και πολλά προϊόντα μικρών παραγωγών που ανακάλυψε φέτος στην Πελοπόννησο, και το μεσημέρι θα σερβίρει φτηνό φαγητό με πολλά κεμπάπ (έτσι αποκαλεί ο Χρύσανθος ό,τι ψήνεται σε σουβλάκι) κρεάτων και θαλασσινών. Πιθανόν να βάλει και κάποια μαγειρευτά με τις δικές του πινελιές, σίγουρα όμως θα τα σερβίρει σε τηγάνια και ταψάκια – «όπως μας μοίραζαν οι μανάδες μας το φαγητό», μας είπε χαρακτηριστικά. Το βράδυ, πάντως, το εστιατόριο θα γίνεται γκουρμέ, στο στιλ της «Ντομάτας», με 10-15 πιάτα ανάλογα με το τι βρίσκει ο σεφ στην αγορά, αλλά πάντα σε προσιτές τιμές.

Αλλαγές φέρνει η νέα σεζόν για τον Jean-Charles Metayer
Αλλαγές φέρνει η νέα σεζόν για τον Jean-Charles Metayer

Ο Jean-Charles Metayer ετοιμάζει ένα άλμα στην καριέρα του αναλαμβάνοντας executive chef στο ξενοδοχείο «Grischa» στο Νταβός, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπει την Ελλάδα την οποία θεωρεί πλέον σπίτι του. Θα πηγαινοέρχεται , αν και ακόμα δεν είναι σαφές αν θα συνεχίσει στο βραβευμένο με Χρυσό Σκούφο «Premiere» του «Intercontinental». Θα συνεχίσει πάντως να έχει την υψηλή εποπτεία του επίσης βραβευμένου με Χρυσό Σκούφο «Kalypso» στο ξενοδοχείο «Elounda Peninsula», ενώ συνεργάζεται και με το «The Clumsies» στο The sandwich project που θα τρέχει κάθε σαββατοκύριακο στο brunch, με σπέσιαλ παρελκόμενα σε ψωμιά που θα φτιάχνει ο αδελφός του, ο Sebastien.

Από τα βόρεια στα νότια «μετακόμισε» ο μέχρι πρόσφατα sous chef του Έκτορα Μποτρίνι στο «Botrini’s» Τάσος Στεφάτος, τον οποίο βρίσκουμε πλέον στο «All Senses Gastronomy» πάνω από το «Σπίτι» της Γλυφάδας. Το εστιατόριο σε λίγο καιρό θα παίζει σε τρία διαφορετικά ταμπλό: πέρα από το γεγονός ότι η εντυπωσιακή πολυ-αισθητηριακή γαστρονομική «παράσταση» φέτος θα ποντάρει ακόμη περισσότερο στο ελληνικό στοιχείο, προτείνοντας ένα μόνο μενού 16-17 σταδίων, δημιουργείται κι ένας δεύτερος χώρος ο οποίος θα λειτουργεί παράλληλα προτείνοντας ένα δεύτερο μενού χωρίς… οπτικοακουστικό υλικό και αυστηρό ωράριο, ενώ αργότερα θα δούμε κι ένα εκλεκτικό chef’s table στην κουζίνα, μόνο για δύο άτομα.

Στο
Στο "2Μαζί" ο Χάρης Νικολούζος

Το ότι θα μετακομίσει σας το είχαμε γράψει: ο αλλεπάλληλα βραβευμένος για την ελληνική του κουζίνα τα τελευταία χρόνια «Βασίλαινας» τελικά θα ανοίξει στο χώρο που στέγαζε παλιότερα το «Αλάτσι» στην περιοχή του Χίλτον γύρω στα μέσα Οκτωβρίου. Το χώρο αναδιαμορφώνουν οι αρχιτέκτονες Ανδρέας Κούρκουλας και Μαρία Κοκκίνου – μάθαμε για ένα εντυπωσιακό ταβάνι και μια πολύ ιδιαίτερη κάβα-δωμάτιο που θα σηματοδοτεί το focus του εστιατορίου στη wine list η οποία θα αριθμεί πλέον 200 ετικέτες από τον ελληνικό και τον ξένο αμπελώνα.

Το «2Mαζί» του Ηλία Γώγου στην Πλάκα ξεκινάει μια συνεργασία με τον Χάρη Νικολούζο και θα παρουσιάσει άμεσα ένα καινούργιο μενού, πάντα ελληνικό, με μοντέρνες τεχνικές και δημιουργικούς τόνους. Ο νέος σεφ, μάλιστα, θα συμπεριλάβει και κάποιες πινελιές από την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κέρκυρα, όπως η μπακαλιαρόπιτα που στην προκειμένη θα σερβίρεται σε dumpling με αφρό πατάτας, ζεστό κρόκο αβγού και αβγοτάραχο ή το αρνί σοφρίτο με ετουβέ αγκινάρας Ιερουσαλήμ σε βούτυρο ελληνικού καφέ.

Ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης επιμελείται το μενού του
Ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης επιμελείται το μενού του "Kool life"

Αέρας ανανέωσης φυσάει και στην Εκάλη και στο «Life Gallery», με το καινούργιο μενού του «Κοοl life» σε επιμέλεια του σεφ και συνιδιοκτήτη του χρυσοσκουφάτου «CTC» Αλέξανδρου Τσιοτίνη να ξεδιπλώνει την comfort πλευρά της μαγειρικής του διακεκριμένου σεφ μέσα από πιάτα όπως οι χειροποίητες ταλιατέλες με καβουροδαγκάνες Αλάσκας, λεμόνι κονφί και σπέτζα, το μυλοκόπι φρικασέ από βλαστούς ντομάτας και κρέμα από ρεβίθια ή ο κοκκινιστός κόκορας με κρέμα ξινομυζήθρας και μοσχοκάρυδο. Τη λίστα κρασιού έχει αναλάβει ο σομελιέ Νικόλας Γιαννόπουλος αλλά τα νέα δεν σταματούν εδώ αφού ήδη προγραμματίζονται μαθήματα μαγειρικής, οινικά pairings και wine tastings, ενώ το μπαρ που ήδη από το καλοκαίρι σύστησε στους Αθηναίους ένα shisha menu με τους ιδιαίτερους ναργιλέδες της Meduse προτείνει και καινούργια κοκτέιλ από τον Μαργαρίτη Τριαντά.