ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Qzine: η γαστρονομία είναι όμορφη

Από -
Qzine: η γαστρονομία είναι όμορφη - Χρυσοί Σκούφοι

Έφτασε αισίως στο 5ο του τεύχος αυτό το πολύ όμορφο περιοδικό που εκδίδει ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο σεφ Jean-Charles Metayer. Είναι φυσικά περιοδικό γαστρονομίας που κυρίως απευθύνεται στους σεφ, αλλά που οι ψωνισμένοι γκουρμέ θα το ξεφυλλίσουν και θα το διαβάσουν με μεγάλο ενδιαφέρον. Το πρώτο οφθαλμοφανές χάρισμά του είναι το εντυπωσιακό, σύγχρονο και ιδιαιτέρως καλαίσθητο layout, οπότε οι σελίδες του ρουφιώνται κυριολεκτικά με τα μάτια. Ο ίδιος ο Metayer έχει τον πρώτο λόγο παρουσιάζοντας με τις συνταγές του την γεύση της εποχής και για το φθινοπωρινό τεύχος που κυκλοφορεί τώρα το μενού προτείνει τραγανή πάπια με σφαίρες κάστανου, μήλο και καπνιστό φουαγκρά, σκορπίνα με κινόα σάλτσα μπουγιαμπέσα και αφρό σαφρανέ πατάτας και , άκουσον- άκουσον, εντυπωσιακά γιουβαρλάκια με μωβ αυγολέμονο βαμμένο με ζωμό παντζαριών που ανυπομονώ να το μαγειρέψω. Γνωστοί Έλληνες και ξένοι σεφ έχουν δώσει συνεντεύξεις στο «Qzine»* παρουσιάζοντας ιδέες, concept και τεχνικές( λ.χ. η Γεωργιάννα Χειλιαδάκη και ο Νίκος Ρούσσος, το δίδυμο του Funky Gourmet, η ο σαμάνος της νέας σκανδιναυικής κουζίνας Magnus Nilsson).

Σ αυτό το τεύχος ειδικά τρεις νέοι σεφ λένε την γνώμη τους για την ελληνική γαστρονομική σκηνή και ιδού μερικές από τις απαντήσεις τους στην ερώτηση «Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σημαντική δουλειά στον χώρο της εστίασης. Ωστόσο, πώς θα μπορούσε να αναβαθμιστεί περισσότερο, για να κατακτήσει ένα «διεθνές» επίπεδο;», που προδημοσιεύουμε: «είναι καθαρά θέμα marketing και ίσως θα έπρεπε από καιρό να αποτελούσε project κάποιου Υπουργείου, για παράδειγμα του Υπουργείου Τουρισμού, διότι ήδη υπάρχουν πολλοί chef που κάνουν δουλειά υψηλού επιπέδου. Είναι ζήτημα προβολής και οργάνωσης, πιστεύω» λέει ο Δημήτρης Παμπόρης. «Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους Έλληνες chef να ανοίξουν τα δικά τους εστιατόρια, αλλά και οι ίδιοι θα πρέπει να επιδιώξουν να αποκεντρωθούν.

Η επαρχία κρύβει θησαυρούς. Πιστεύω ότι αυτό θα αποτελούσε ένα σημαντικό βήμα στην αναβάθμιση της γαστρονομικής σκηνής συλλογικά. Σε κάθε περιοχή της Ελλάδας θα έπρεπε να υπάρχει τουλάχιστον ένα εστιατόριο, το οποίο να μαγειρεύει με τοπικά προϊόντα, εκφράζοντας και προωθώντας τη γαστρονομική κουλτούρα της εκάστοτε περιοχής» υπογραμμίζει ο Θοδωρής Παπανικολάου. «Πρέπει να κάνουμε συνεργασίες και κοινές προσπάθειες για να διευρύνουμε τις γνώσεις μας. Ανταλλάσσοντας απόψεις, ιδέες και τεχνικές θα μπορούσαμε να πάμε ένα βήμα πιο κάτω, όπως κάνουν συνάδελφοι σε χώρες τους εξωτερικού, για παράδειγμα στην Ισπανία. Έτσι θα γινόμαστε όλο και πιο ανταγωνιστικοί, ως προς τις υπόλοιπες αγορές του εξωτερικού» καταλήγει ο Άνταμ Κοντοβάς.

*Το περιοδικό Qzine είναι συνδρομητικό (πληροφορίες: [email protected], τηλ. 6940 438700), ενώ πωλείται επίσης μεμονωμένα στα βιβλιοπωλεία ΙΑΝΟΣ και σε όλη την Ελλάδα ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά μέσω του ΙΑΝΟΥ.