ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Αντώνης Δρακουλαράκος του «Sushimou» μέσα στους 100 καλύτερους σεφ του κόσμου.

Από -
ο Αντώνης Δρακουλαράκος - Χρυσοί Σκούφοι
ο Αντώνης Δρακουλαράκος

Είναι μεγάλη τιμή για την Ελλάδα η επίσημη ανακοίνωση ότι ο Αντώνης Δρακουλαράκος σεφ του «Sushimou» συγκαταλέχτηκε ανάμεσα στους 100 καλύτερους σεφ του κόσμου στην ψηφοφορία του γαλλικού περιοδικού “Le Chef”.

Ήταν σίγουρα έκπληξη και για τον ίδιο μια τέτοια διάκριση, και τον συγχαίρουμε θερμά. Δεν είναι λίγο να σε τιμούν με την εμπιστοσύνη τους κορυφαίες προσωπικότητες της παγκόσμιας γαστρονομίας και να σε ψηφίζουν. Ήμουν χθες το βράδυ στο εξαιρετικό sushi bar του και όταν ρώτησα τον cool προσγειωμένο σεφ αν σκέφτεται να μεγαλώσει το χώρο του τώρα που λογικά θα δημιουργηθεί μεγάλη ζήτηση, μου απάντησε αμέσως « Το αντίθετο, να το μικρύνω θα θελα ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο την ποιότητα».

«Sushimou»
«Sushimou»

Ο Δρακουλαράκος σχεδιάζει σιγά – σιγά να προσθέσει κάποια πιο ελληνικά στοιχεία στο μενού του εμπνεόμενος από τα γρήγορα παστώματα της περίφημης σαρδέλας Καλλονής στη Μυτιλήνη, τον ωμό γαύρο που τρώνε οι ψαράδες όταν ψαρεύουν στις βάρκες, κ.α. Προς το παρόν πάντως η συλλογή των ψαριών και θαλασσινών sashimi είναι εξαιρετική. Υπενθυμίζω ένα απόσπασμα από την κριτική μου που δημοσιεύτηκε φέτος στο «α»: «Το πρώτο έδεσμα είναι χριστόψαρο sashimi υπερντελικάτο όπως δεν το έχω ξαναφάει πάνω στο ξεροτηγανισμένο νοστιμότατο κεφάλι το κόκαλο και την ουρά του, και γοητευτικά τσιπς από το δέρμα του ψαριού δίπλα τους. Χειροκρότησα κορυφαία καλαμάρι και σουπιά με γεύση φινετσάτη του γάλακτος, μέθυσα με την γλύκα κόκκινης γαρίδας Κοιλάδας σε nigiri, καταευχαριστήθηκα μπαρμπούνι nigiri με την ωμότητά του «βαμμένη» στο γραμμένο άρωμα που περιμένεις, και το κεφάλι-κόκκαλο τραγανοτηγανισμένο που ο σεφ το προτείνει μ ένα σφηνάκι τσίπουρο, γοητεύτηκα από τη βελούδινη λεπτότητα της παλαμίδας, απόλαυσα χέλι ψημμένο σε γλυκειά σάλτσα από Ιαπωνία.»

Όσο αφορά την ίδια την ψηφοφορία τώρα ξεκίνησε το 2015, και το 2017 σε 534 σεφ απ όλο τον πλανήτη βραβευμένους με 2 και 3 αστέρια Michelin τέθηκε το εξής ερώτημα: ποιοι είναι κατά τη γνώμη σας οι 5 σεφ απ όλη την υδρόγειο που εκφράζουν καλύτερα τις αξίες του επαγγέλματος, δημιουργούν μια κουζίνα που κανείς δεν πρέπει να χάσει και πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί το εστιατόριό τους. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας παρουσιάστηκαν στο Μονακό κατά τη διάρκεια του Chefs World Summit, και καλύτερος όλων για το 2017 αναδείχθηκε ο εκ των κορυφαίων Γάλλων σεφ Alain Passard διαδεχόμενος του επίσης Γάλλους Pierre Gagnaire et Michel Bras. Ιδού λοιπόν το Top 10:

1. Alain PASSARD - L’Arpège (Παρίσι, Γαλλία)
2. Martin BERASATEGUI - Restaurant Martin Berasategui (Σαν Σεμπαστιάν, Ισπανία)
3. Pierre GAGNAIRE - Restaurant Pierre Gagnaire (Παρίσι, Γαλλία)
4. Michel BRAS - Le Suquet (Laguiole, Γαλλία)
5. Seiji YAMAMOTO - Nihonryori Ryugin (Τόκυο, Ιαπωνία)
6. Éric FRECHON - Épicure (Παρίσι, Γαλλία)
7. Jonnie BOER – De Librije (Zwolle, Ολλανδία)
8. Rene REDZEPI - Noma (Κοπεγχάγη, Δανία)
9. Emmanuel RENAUT - Flocons de Sel (Megève, Γαλλία)
10. Joan ROCA - El Celler de Can Roca (Χιρόνα, Ισπανία)

Στον Αντώνη Δρακουλαράκος και το «Sushimou» ευχόμαστε και άλλες διακρίσεις.