Τo βιβλίο συνταγών του Σαλβαδόρ Νταλί που επανακυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Taschen είναι –οπτικά και γευστικά– προβοκατόρικο.
Οι εραστές της τέχνης και της μαγειρικής είχαν πιθανότατα υπόψη τους εδώ και χρόνια το βιβλίο του Σαλβαδόρ Νταλί «Les Diners de Gala». Ήταν πολύ δύσκολο όμως να το έχουν ξεφυλλίσει αν δεν είχαν πρόσβαση στη συλλογή κάποιου συλλέκτη. Μόλις τετρακόσια βιβλία της πρώτης έκδοσης, του 1973, υπολογίζεται ότι έχουν επιβιώσει μέχρι σήμερα. Οπότε δεν είναι διόλου περίεργο το ότι η απόφαση της Taschen να επανεκδώσει το ιδιόμορφο αυτό cult βιβλίο συνταγών (ομολογουμένως σε πολύ κατάλληλο timing για τις γιορτές), κέντρισε αμέσως το ενδιαφέρον. Οι παραγγελίες σε όλο τον κόσμο άρχισαν να πέφτουν βροχή.
Ο ίδιος ο εκκεντρικός Ισπανός καλλιτέχνης είχε δηλώσει στα έξι του ότι ήθελε να γίνει σεφ, ενώ στα έργα του-καταδύσεις στα βαθιά νερά του ασυνείδητου- το φαγητό έδινε συχνά το «παρών». Αν έχετε στο μυαλό σας τη «Μαλακή αυτοπροσωπογραφία με μπέικον», τα «Μαλακά κρανία με αβγά χωρίς τα πιάτα», το περίφημο τηλέφωνο με το ακουστικό-αστακό, την Αφροδίτη με το κεφάλι ψαριού ή το «Ανθρωπομορφικό ψωμί», τώρα ήρθε η ώρα να γνωρίσετε και το συνταγογραφικό τους alter ego: μια «γαλοπούλα με ροκφόρ», μια «πίτα με βατραχοπόδαρα», ένα «θάμνο από καραβίδες με μυρωδικά των Βίκινγκ»…
Οι ρετρό είναι η αλήθεια, αλλά εκτελέσιμες στην πλειοψηφία τους συνταγές αυτού του «αφιερωμένου στις απολαύσεις της γεύσης βιβλίου», όπως σημειώνει στον πρόλογό του ο συγγραφέας, 136 σε σύνολο, για δίαιτα δεν είναι σίγουρα. Με προβοκατόρικες ενότητες, πολύ ζωντανές εικονογραφήσεις (με τα απαραίτητα οπτικά τρικ) του ίδιου αλλά και φωτογραφίες του μπροστά σε πλουσιοπάροχα τραπέζια –τα θεατρικά/εκκεντρικά/ενίοτε σκανδαλώδη δείπνα που παρέθετε με την λατρεμένη του Γκαλά ήταν αν μη τι άλλο επικά– το «Les Diners de Gala», σαράντα χρόνια μετά, κρατάει ανεξίτηλα στις σελίδες του το εξωτικό, το εξωφρενικό, το ερωτικό, το κανιβαλιστικό, το φανταστικό, το φιλοσοφικό…
Μπορείτε να το αγοράσετε στο www.taschen.com