To απαλό, βελούδινο Acqua Panna και το φινετσάτο ανθρακούχο S.Pellegrino, συνυφασμένα με το fine dining, είναι ικανή απόδειξη ότι το κατάλληλο νερό έχει πολύ σοβαρή αποστολή: υπογραμμίζει τις γεύσεις, πλουτίζοντας τη γαστρονομική εμπειρία.
«Πες μου τι τρως και θα σου πω ποιος είσαι», έγραφε ο πατέρας της σύγχρονης γαστρονομίας Brillat-Savarin το 1826. Έχει σημασία και τι πίνεις όμως. Στη «βίβλο» του η αναφορά στο νερό είναι μικρή, σε σχέση με το κρασί, τα λικέρ ή τον καφέ. Έχει μια ουδέτερη χροιά. Εκεί λοιπόν οι γαστρονόμοι, έπειτα από δύο αιώνες, έρχονται να διαφωνήσουν σοβαρά. Το νερό, αναντίρρητα απαραίτητο σε κάθε γεύμα, δεν έχει ως μοναδικό ρόλο να σε ξεδιψάσει. Η παρουσία του είναι πολύ πιο δυναμική. Αντανακλά το terroir του, έχει δομή, διάρκεια. Στην περίπτωση που παρουσιάζει ελαττώματα (στη μύτη, στο στόμα κ.ά.) ή δεν σερβιριστεί σωστά –το λάιμ ή το λεμόνι το επηρεάζουν, το ίδιο και ο πάγος, που όταν λιώνει είναι σαν να έχεις δύο διαφορετικά νερά στο ίδιο ποτήρι– μπορεί να αλλοιώσει τη γεύση. Το κατάλληλο νερό όμως καθαρίζει τον ουρανίσκο κι ενισχύει τα χαρακτηριστικά αυτού που δοκιμάζεις, επιτρέποντάς σου να φτάσεις στο μάξιμουμ της εμπειρίας.
Το S.Pellegrino και το Acqua Panna, δύο ιταλικά μεταλλικά νερά που έχουν συνδεθεί στενά με το διεθνές fine dining και για όγδοη χρονιά συνοδεύουν τα συναρπαστικά πιάτα του δείπνου των Χρυσών Σκούφων, είναι ικανή απόδειξη για το πώς λειτουργεί το υδάτινο στοιχείο στα παιχνίδια ισορροπίας κι εναρμόνισης, της συμμετρίας αυτού που λέμε «γαστρονομία». Δίπλα στα πιο στιβαρά πιάτα, ένα T-bone ας πούμε, ταιριάζουν περισσότερο η φρεσκάδα, η μέτρια οξύτητα και η υψηλή περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα του ανθρακούχου S.Pellegrino. Αν όμως έχεις μια λεπτή συνάντηση θαλασσινών, δίπλα της θα βάλεις ένα απαλό, ανάλαφρο, χαμηλής οξύτητας, βελούδινο Acqua Panna. Κατά κανόνα τα γλυκά, πικάντικα (εδώ θέλεις φρεσκάδα) και λιπαρά πιάτα (εδώ θέλεις CO²) εναρμονίζονται με τη ζωντάνια των φίνων φυσαλίδων του S.Pellegrino, ενώ οι πικρές, αλμυρές και ξινές νότες με το Acqua Panna. Kάντε μια δοκιμή και θα δείτε ότι και τα δύο νερά ταιριάζουν με τροφές με umami κι έντονα αρώματα.
Στην περίπτωση του κρασιού, που περικλείει έναν ολόκληρο κόσμο αρωματικών και γευστικών χαρακτηριστικών, το ελαφρύ σαν πούπουλο Acqua Panna στέκεται εξαιρετικά δίπλα στα φρέσκα και φρουτώδη αλλά και στα παλαιωμένα σε βαρέλι λευκά κρασιά, ενώ είναι ο πλέον κατάλληλος συνοδός και για τα αρωματικά γλυκά αφρώδη κρασιά. Τα κόκκινα, είτε τα φρέσκα, είτε με ελαφρύ σώμα, είτε τα πιο ώριμα και γεμάτα, με περισσότερες τανίνες, εναρμονίζονται πλήρως με το S.Pellegrino. Όσον αφορά τα ελαφριά ροζέ, πάλι, το Acqua Panna είναι το πλέον κατάλληλο, αλλά για ένα ροζέ με πιο υψηλόβαθμο αλκοόλ προτιμήστε το S.Pellegrino.
Για να περάσουμε στον καφέ, τέλος, που γράφει το φινάλε κάθε γαστρονομικού σεναρίου, όταν είναι ελαφροκαβουρδισμένος, αναλόγως με τα όσα συμβαίνουν με το κρασί και το φαγητό, ταιριάζει με Acqua Panna, ενώ όταν έχει έντονο καβούρδισμα, σερβίρεται καλύτερα με S.Pellegrino. Για το μέσο καβούρδισμα μπορείτε να επιλέξετε και τα δύο νερά.