«Ποια είναι τα παραδοσιακά πιάτα της Αμοργού, ξέρω ότι πας τα καλοκαίρια, να μπούμε στην κουζίνα να πειραματιστούμε μαζί τους;» Αυτή ήταν η πρώτη ερώτηση του Χρύσανθου Καραμολέγκου όταν πήγαμε στην διάσημη «Τομάτα», στο «Sani Resort». Αυτός ο σεφ δεν εφησυχάζει ποτέ… Μας φέρνει να δοκιμάσουμε προϊόντα που ανακαλύπτει από μικρούς παραγωγούς ανά την Ελλάδα. Για παράδειγμα, ένα πληθωρικό λουκούμι από ένα παππού στον Βόλο, ένα μαγικό γαλοτύρι και κουρκουμάδες. Τα δοκιμάζουμε και μετά τα βρίσκουμε στα πιάτα του ακόμα πιο αναβαθμισμένα. Αυτό είναι και το μαγειρικό ατού του Χρύσανθου, παίρνει απλά υλικά και συνθέτει ένα πιάτο υψηλών γευστικών προδιαγραφών, με ελληνική καταγωγή, που τα αναδεικνύει. Μια τέτοια περίπτωση είναι το πάρτι ντομάτας με γαλοτύρι και βινεγκρέτ πράσινης ελιάς. Με αυτό το απλοϊκό πάντρεμα καταφέρνει να κερδίσει τον ουρανίσκο με ένα ρουά ματ αρωμάτων.
Στα καλύτερα του καταλόγου είναι επίσης τα ζουμερά μύδια με δυναμική σάλτσα κάπαρης και έκπληξη μια μπρουσκέτα τηγανητού ταραμά. Στα best seller δικαιολογημένα ανήκει η εκδοχή του στους παραδοσιακούς μαρουλοντολμάδες με γαρίδες, καραβίδες, σάλτσα ζαφοράς, dry martini και εστραγκόν. Είναι συναρπαστικό πως δένουν μαζί όλες οι γεύσεις και βγάζουν θάλασσα και παράδοση. Αν έπρεπε να επιλέξουμε ακόμα ένα πιάτο αυτό είναι το νόστιμο κριθαρότο που μαγειρεύεται σε νερό ντομάτας και συνοδεύεται με μαλακό αρνί φιλέτο σχάρας μαριναρισμένο σε μαροκινό πελτέ. Μια ωδή στην ντομάτα με ωραίες όξινες και γλυκές νότες. Φτάνουμε στο γλυκό και σε ένα must taste, την τάρτα λάιμ. Αυτό το επιδόρπιο είναι εμπειρία κυρίως για το αναπάντεχο παγωτό από φρέσκο κουρκουμά. Χρειάζεσαι μετά οπωσδήποτε μια επιπλέον γενναιόδωρη δόση.