ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ένα εστιατόριο προορισμός στην Καλαμάτα φρεσκάρει την παράδοση

Από -
Ένα εστιατόριο προορισμός στην Καλαμάτα φρεσκάρει την παράδοση  - Χρυσοί Σκούφοι

Το εστιατόριο Yiamas στο ξενοδοχείο « Elite City Resort» στην Καλαμάτα με τις εξαιρετικές δημιουργίες του σεφ Στέλιου Μπαρμπέα διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον της πόλης ολόκληρο το χρόνο για την μοντέρνα ελληνική γαστρονομική σκηνή.

Ο νεαρός σεφ κινείται άνετα και με τεχνική επάρκεια, στη λεπτή γραμμή που ενώνει την προσέγγιση σύγχρονων γεύσεων και την τοπική γευστική παράδοση. Η σοβαρή αναζήτηση εξαιρετικής πρώτης ύλης, η ανάδειξη χαρακτηριστικών προϊόντων της Μεσσηνίας και η μοντέρνα «ανάγνωση» πολύ παλιών συνταγών, σφραγίζουν το γαστρονομικό του ύφος.

Mπακαλιάρος τσιλαδιά με τσάτνεϊ ντομάτας και σταφίδες, πουρέ μαραθόριζας και ψητά κοκκάρια
Mπακαλιάρος τσιλαδιά με τσάτνεϊ ντομάτας και σταφίδες, πουρέ μαραθόριζας και ψητά κοκκάρια

Ευπρόσδεκτα ξεκάθαρες και ολόφρεσκες οι επιμέρους γεύσεις που αναπτύσσονται στο «Σεβίτσε ντόπιας κόκκινης γαρίδας με καλαμπόκι, επάνω σε ψημένο ζυμωτό ψωμί και γκασπάτσο από καλοκαιρινή ντομάτα». Το «Καπνιστό παστράμι τόνου με σινασπόσπορο, χωριάτικη σαλάτα αρωματισμένη με ούζο, κρέμα αγιολί και σαλικόρνια», γοητεύει με τους δροσερούς και πικάντικους τόνους και τις πολλές και επιτυχώς υφασμένες υφές του. Με έμπνευση από το κλασσικότατο «αρνάκι με πατάτες στο φούρνο», ο «Λαιμός αρνιού σιγομαγειρεμένος στον ζωμό του με τάρτα πατάτας που συνοδεύεται με γιαούρτι, τρούφα και γραβιέρα και πουρέ μελιτζάνας, είναι μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη του πιάτου, με μέγα προσόν τη βαθιά νοστιμιά και την τεχνική επιδεξιότητα στους επιμέρους συνδυασμούς υλικών.

Ο Στέλιος Μπαρμπέας
Ο Στέλιος Μπαρμπέας

Αφήσαμε για το τέλος την «Τσιλαδιά μπακαλιάρου με τσάτνεϋ ντομάτας –σταφίδας». Ένα παραδοσιακό τοπικό πιάτο που αποδίδεται άψογα στο σύγχρονο γαστρονομικό ιδίωμα, διατηρώντας ταυτοχρόνως όλη την πληρότητα και τη λογική του –το τσάτνεϋ με την τολμηρή σύζευξη ντομάτας –σταφίδας, ήταν αυτό κυρίως που μετέτρεψε το ρουστίκ σε γκουρμέ…