Ένα από τα πιο δημοφιλή cocktail γίνεται καμβάς δημιουργικότητας στα bar της πόλης
«Κύριοι, είναι αξιαγάπητη, ενθουσιώδης και προκλητική». Αυτή είναι η Margarita και έτσι παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1953 στο περιοδικό Esquire. Ακολούθησε δυνατός μεταδοτικός αέρας. Από το Μεξικό το cocktail, που ανακατεύει την τεκίλα με λικέρ πορτοκάλι και lime, κατέκτησε τις μπάρες όλου του κόσμου, γοητεύοντας με την ίδια ένταση θηλυκούς και αρσενικούς ουρανίσκους.
Η Margarita, ως τυπικό sour cocktail, μπορεί να φαίνεται απλό, με λίγα υλικά, κρύβει όμως μεγάλες εντάσεις και αναπάντεχη πολυπλοκότητα. Είναι ένα σύνθετο ποτό, που παίζει ανάμεσα στο γλυκό, το ξινό και το αλμυρό και χρειάζεται μαεστρία για να βγει ισορροπημένο. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που ταλαντούχοι bartenders εστιάζουν στα προτερήματα του και φλερτάρουν συνέχεια με δημιουργικές παραλλαγές. Στο φετινό σαφάρι των Αθηνόραμα Bar Awards εντοπίσαμε πολλές ενδιαφέρουσες σύγχρονες εκδοχές της Margarita, που υπογράφουν την δυναμική και την δημοφιλία της αλλά και την ευρηματικότητα των mixologists.
Στο ανανεωμένο Tiki Bar Athens, o Γιάννης Πέτρος Πετρής σερβίρει μια εναλλακτική version, τη Domenican Μargarita με ρούμι Brugal, φρέσκο λάιμ, αλάτι Χαβάης και κομμάτια κουμκουάτ. Πολύ ωραίο cocktail δροσερό και τόσο ευχάριστο, που δεν μπορείς να μείνεις σε ένα. Ιδιαίτερα πρωτότυπες είναι οι εκδοχές που δοκιμάσαμε στο Mr Peackock και στο Spoiled.
Στο πρώτο ο Χάρης Δάρας ενισχύει τις νότες της τεκίλας με Jalapenos, προσθέτει αντί για πορτοκάλι mango και στο ποτήρι συνοδεύει το αλάτι με κόλιανδρο. Στο Spoiled o Γιώργος Καβακλής με έξυπνο και απολαυστικό τρόπο συνδυάζει την τεκίλα με λικέρ falernum, τσάι, λεμόνι και γαρνίρει με αλάτι ιβίσκου. Μια από αυτές που ξεχωρίσαμε είναι επίσης η Margarita του 9Βήτα Home Bar.
To δυνατό σημείο στην συνταγή του Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου είναι η προσθήκη του μύρτιλου και του χαμομηλιού, της προσδίδουν ένα μαγικό αρωματικό και γευστικό βάθος. Γι αυτούς που αγαπάνε πολύ την κλασική συνταγή στο Coyoacan μπορούν να την απολαύσουν σε μεγάλη ποσότητα punch με μικρές αλλά εύστοχες πινελιές, όπως είναι τα ελαιοσάκχαρα κίτρου και το εξαιρετικό fluer de sel στο ποτήρι.