ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το πιο προχώ τσιπουράδικο της Ελλάδας λέγεται «Μεζέν»

Από -
Το πιο προχώ τσιπουράδικο της Ελλάδας λέγεται «Μεζέν» - Χρυσοί Σκούφοι

Έχει πιάσει γερά πόστα στη Θεσσαλία αυτό το τσιπουράδικο, και έχει στρέψει τα βλέμματα των μερακλήδων σε Βόλο και Λάρισα. Τώρα που είναι καιρός για χειμωνιάτικες εκδρομές, τιμήστε το δεόντως.

Είχα ακούσει πολλά πριν πάω στο Βόλο και οι προσδοκίες μου ήταν πολύ ψηλές. Όταν γεύτηκα την αύρα του, παρακαλούσα να βρίσκονταν πιο κοντά για να χαίρομαι αυτή τη χημεία που οδηγεί τους ψαγμένους μιας πόλης να κάνουν διάλειμμα με μια τόσο ουσιαστική γευστική πρόταση, και την ίδια στιγμή εμπλέκουν βαθύτερα τις φιλίες τους. Το «Μεζέν» είναι όμορφο τσιπουράδικο που έχει ξεγυμνώσει την πέτρα του ιστορικού κτιρίου της Ερωφίλης που το στεγάζει, και έχει κορώνα μια γοητευτική ξύλινη στέγη. Φυσικά και μπορείς να ακολουθήσεις τον βασικό κανόνα που ισχύει στα τσιπουράδικα και που λέει «πιες για να φας σαν σωστός Τσιπουράς» ξέροντας ότι τα κυβικά των μεζέδων που σου φέρνουν ανεβαίνουν όσα περισσότερα καραφάκια παραγγέλνει το τραπέζι. Εγώ πάντως θα επισημάνω μερικά αστέρια του ασυνήθιστου γαλαξία που έχουν δημιουργήσει ο Γρηγόρης Χέλμης και ο Ανδρέας Διακοδημήτρης, για να τα ζητήσετε.

Να όπως αυτή η πατατοσαλάτα που η βαθειά της γλύκα στεφανώνεται απρόσμενα από αέρινα τραγανιστά, τηγανισμένα κόκκαλα σαρδέλας πασπαλισμένα με πάπρικα ˙ της Ελλάδας και της Ιαπωνίας γίναμε σκεφτόμουν καθώς τον τσάκιζα το μεζέ. Καταευχαριστήθηκα επίσης την ρουστίκ ευγένεια μιας homemade τσιροσαλάτας από κρεατωμένα ψάρια που κάνουν το μπάνιο τους μια μέρα σε ξύδι και άνιθο αποκτώντας τσαχπινιά που τους πάει. Το ψητό χταπόδι ψητό τιμήστε το γιατί μοσχοβολάει θάλασσα και η σάρκα του είναι μεταξωτή, όπως και την σούπερ αφράτη λεμονάτη ταραμοσαλάτα και το φοβερά νόστιμο μυδοπίλαφο. Στα σίγουρα επίσης βάλτε στα υπ όψιν την γλυκόξυνη ζημιά που λέγεται σαλάχι πρασοσέλινο, κι εκείνον τον ολόσωστα τηγανισμένο μπακαλιάρο με σκορδαλιά παντζαριού με ιβίσκο. Αν έχει ρέγγα καπνιστή τηγανισμένη με ντομάτα, χόρτα και λαδολέμονο μουστάρδας μην διστάσετε να το παραγγείλετε, έχει γεύση ευρηματική.

Φωτογραφίες μεζέδων του Δημήτρη Αντωνόπουλου


Βόλος: Αλοννήσου 8, Βόλος, 2421 020844
Λάρισα: Καποδιστρίου 4, Πεζόδρομος Τρίγωνης Πλατείας, 2410 628696