ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το «Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω» φλερτάρει με τη θάλασσα

Από -
Το «Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω» φλερτάρει με τη θάλασσα - Χρυσοί Σκούφοι

Η άνοιξη βρίσκει το διάσημο εστιατόριο του Λιτόχωρου με ανανεωμένη θαλασσινή διάθεση, χωρίς φυσικά να εγκαταλείπει τα δυνατά κρεατικά του…

Το γραφικό Λιτόχωρο μπορεί να είναι η πύλη του Ολύμπου, δεν παύει όμως να απέχει ελάχιστα -μόλις 5- χιλιόμετρα από τη θάλασσα. Καθόλου παράξενο, λοιπόν, η κουζίνα του Ανδρέα Γάβρη να στρέφει το βλέμμα της προς τη θάλασσα, κάθε που καλοκαιριάζει. Η πρώτη ύλη υπάρχει σε αφθονία και ποιότητα στην περιοχή, οι ιδέες καλπάζουν, η ανανεωμένη λίστα υπόσχεται ενδιαφέρουσες γευστικές εμπειρίες, πάντα σε συνδυασμό με το κατάλληλο κρασί.

Το εστιατόριο που έκανε το Λιτόχωρο γαστρονομικό προορισμό για Έλληνες και ξένους, είναι συνδεδεμένο με την ξεχωριστή προσωπικότητα του chef patron του Ανδρέα Γάβρη, λάτρη της ψαγμένης τοπικής πρώτης ύλης και του οίνου, μάγειρα με ιδιοσυγκρασία, οικοδεσπότη απολαυστικό. Φέτος κλείνει 15 χρόνια λειτουργίας και πρόσθεσε στη συλλογή του άλλο ένα “Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας” από το Αθηνόραμα.

Στις κατσαρόλες του Γαστροδρομίου η ελληνικότητα κυριαρχεί, σε αγαστή σύμπνοια με γεύσεις και τεχνικές με διεθνές χρώμα -συχνά μάλιστα αγκαλιάζονται στο ίδιο πιάτο. Παράδειγμα, το “τηγανητό χταπόδι με πιπεριές και κρόκο Κοζάνης” ή το “φρικασέ θαλασσινών”, που πάνε παρέα με τις “γαρίδες με γλυκάδια, τζίντζερ και Μοσχάτο Σάμου” -όλα μεγάλα hit της λίστας.

Το νέο μενού του είναι πρόκληση, τόσο για τις θαλασσινές επιλογές όσο και για τα ιδιαίτερα κρεατικά, σε φρέσκες μαγειρικές εκδοχές. Όπως μας είπε ο ίδιος, φέτος οι θαλασσινές επιλογές έχουν πάει ένα βήμα παραπέρα…

Από τις νέες προσθήκες, ξεχωρίζει σίγουρα, στη λογική του surf and turf, το “Χτένι στο όστρακο με γαρίδα και χοιρινή κοιλιά”, ψημένα στη σχάρα. Η “Σούπα βελουτέ με πεπόνι, γαρίδες και δυόσμο” είναι στα σκαριά, όπως και το “Κεμπάπ σουπιάς με σάλτσα γιαουρτιού με δυόσμο” που συνοδεύεται με ταρτάρ γαρίδας με ξινόμηλο και ταρτάρ κολοκυθιού με άνηθο, πιάτο που ακούγεται πολύ ενδιαφέρον. Φρέσκος αχινός και ψάρια της ημέρας για σχάρα είναι στις καθημερινές επιλογές.

Επειδή, όμως, υπάρχουν και οι λάτρεις του κρέατος, να σημειώσουμε ότι, εκτός από τον μαύρο χοίρο στιφάδο, αγαπημένο πιάτο είναι και οι κεφτέδες με τσάι Ολύμπου και πουρέ από ριγανάτες πατάτες, ενώ για πρώτη φορά η κουζίνα θα παίξει δυνατά με το ζυγούρι και περιστασιακά με τη γίδα. Όλα αυτά, ανάμεσα σε μια μεγάλη ποικιλία κρεατικών, που περιλαμβάνει έως και σπαλομπριζόλες ξηρής ωρίμανσης.

Αλλά το Γαστροδρόμιο είναι και γνωστός οινικός προορισμός με μεγάλο ενδιαφέρον και πολλούς πιστούς οινόφιλους. Η λίστα με τις πάνω από 500 επιλογές διαθέτει ξεχωριστή ενότητα με κρασιά από γηγενείς ελληνικές ποικιλίες και ειδική κατηγορία με πολύ ιδαίτερα λευκά κρασιά μακράς εκχύλισης και ωρίμανσης, όπως η Κυδωνίτσα του Λίγα, ο orange ροδίτης του Τάτση, ο καπνιστός του Δαλαμάρα, Το ΜΕΤΑ από την Πιερία Ερατεινή από μαλαγουζιά και το Nibus Ritinitis του Δημήτρη Κιουτσούκη, μια σύγχρονη ρετσίνα orange από 100% Ασύρτικο.

Από τις νέες αφίξεις στα κρασιά μικρών παραγωγών, σημειώνουμε το πολύ ιδιαίτερο λευκό «Μύτικας» από Ασύρτικο 100% ζυμωμένο με στέμφυλα Μαλαγουζιάς από το Κτήμα Γραμματόση στο Λιτόχωρο. Από την Ράχη Πιερίας και τον Αποστόλη Κούρτη, το «Νύχτα» από βιδιανό δεξαμενής. Το The King’s Court of Fthia του Λιάπη, από Ασύρτικο και Mπατίκι. Επίσης, τα κρασιά των αδερφών Τάτση από την Γουμένισσα, του Κτήματος Λίγα από την Πέλλα και του Κτήματος Καμάρα–Κιουτσούκη από το Μελισσοχώρι Θεσσαλονίκης, και το μπουτίκ κτήμα Μηνά, βιολογικής καλλιέργειας από την Μηλέα Ελασσόνας.

Πολύ ενδιαφέρουσα και η νέα δραστηριότητα, που ξεκινούν τους θερινούς μήνες: γευστική δοκιμή κρασιών σε επισκέπτες που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν ελληνικά κρασιά από γηγενείς ποικιλίες, με την καθοδήγηση των ειδημόνων και πληροφορίες για τον ελληνικό αμπελώνα.

Το “κερασάκι”, στο τέλος, που μας εμπιστεύτηκε ο Ανδρέας Γάβρης είναι η προσθήκη στο team από αρχές Ιουνίου του Sommelier Αλέξη Στασινόπουλου, με προϋπηρεσία σε βραβευμένα εστιατόρια του εξωτερικού ως Head Sommelier και ως general manager, που επιστρέφει στο Γαστροδρόμιο μετά από 6 χρόνια.

Στο Γαστροδρόμιο “Εν Ολύμπω”, σίγουρα προβλέπεται ένα πολύ ενδιαφέρον καλοκαίρι…

Γαστροδρόμιο “Εν Ολύμπω”, Αγίου Νικολάου 36 Λιτόχωρο, τηλ. 2352021300