ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στην «Τομάτα» απολαμβάνεις μια προσωπική κουζίνα που ενώνει τη Μεσόγειο

Από -
Στην «Τομάτα» απολαμβάνεις μια προσωπική κουζίνα που ενώνει τη Μεσόγειο - Χρυσοί Σκούφοι

Ο Χρύσανθος Καραμολέγκος μεταμορφώνει οικεία υλικά σε haute couture δημιουργίες με τον δικό του τρόπο

Ένας ολόφρεσκος ροφός, στην “Τομάτα” αποκτά άλλη διάσταση, μαγειρεμένος απλά όσο και φευγάτα, καθώς ποσάρεται σε ζωμό μαραθόριζας με sherry κι ένα sabayon από τον ζωμό του ψαριού και αβγά αχινού. Μαγικό σαν ιδέα; Πιάτο signé Χρύσανθος Καραμολέγκος, αναγνωρίσιμο για όσους τον ξέρουν.

Μάγειρας αναπάντεχος, τολμηρός και πρωτότυπος, ταξιδεύει με δική του παντιέρα σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου -καμμιά φορά ξεφεύγει και πιο πέρα- και ζωγραφίζει πιάτα που ισορροπούν την ελληνικότητα με την εξωτική διάθεση. Άψογη διαχείριση των υλικών και λεπτοί, φινετσάτοι συνδυασμοί αρωμάτων χαρακτηρίζουν αυτή την κουζίνα. Το ανάλαφρο καλοκαιρινό σκηνικό του εστιατορίου, πάνω στη μαρίνα του Sani resort, ταιριάζει γάντι στο θέμα. Η νέα λίστα παίζει πολύ με ψάρια και θαλασσινά, χωρίς να αποχωρίζεται το κλασικό του bbq -σε ζωντανή μετάδοση, εξάλλου, στη γωνία της αυλής.

Απλά υλικά και συνταγές παράδοσης μεταμορφώνται σε πρωτότυπες δημιουργίες διατηρώντας, στο βάθος, μια οικειότητα. Κλασικό παράδειγμα, οι μαρουλοντολμάδες με γέμιση καραβίδας και γαρίδας, που απογειώνονται με μια νοστιμότατη σάλτσα ζαφοράς με dry Martini, λευκό κρασί, πράσινο πιπέρι και εστραγκόν. Στην ίδια λογική, που πατάει στην κλασική ελληνική κουζίνα, οι αφράτες κροκέτες μπακαλιάρου με χτένια ντύνονται με ένα μυρωδάτο σιρόπι λάιμ, που ανεβάζει το πιάτο σε άλλες συχνότητες.

Πιο τολμηρή, αλλά στο ίδιο μοτίβο ιδέα, ο αστακός στη σχάρα, υποδειγματικά ψημένος, αρτυμένος με σάλτσα βουτυράτης ταραμοσαλάτας: η ένταση του ταραμά δίνει νεύρο στην ήπια σάρκα του αστακού.

Τα γλυκά του Χρύσανθου Καραμολέγκου ήταν ανέκαθεν μια συναρπαστική εμπειρία. Αντιπροσωπευτκή του στυλ του, η τραγανή τάρτα λάιμ και λεμονιού, με βαθιά λεμονάτη γεύση στην κρέμα, που συνοδεύεται από ένα μαυλιστικό παγωτό: κουρκουμάς, μέλι, τσίλι και τζίντζερ κάνουν μια μοναδική σύνθεση ανατολίτικων αρωμάτων και η ελαφριά κάψα ολοκληρώνει μια απόλαυση, που μπορείς να την πεις και αμαρτωλή.

Τομάτα, Sani resort, Κασσάνδρα Χαλκιδικής, τηλ. 23740 99504