ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

To κλασάτο αλλιώτικο brunch της «Μεγάλης Βρεταννίας»

Από -
To κλασάτο αλλιώτικο brunch της «Μεγάλης Βρεταννίας» - Χρυσοί Σκούφοι

Στο αριστοκρατικό «Winter Garden» το πιο ξένοιαστο γεύμα της εβδομάδας παίρνει διαφορετική μορφή, γεμίζοντας με ευρωπαϊκή αρχοντιά τα μεσημέρια του σαββατοκύριακου.

Κοιτάζω μπροστά μου ένα πιάτο με σολομό balik, μελάτα αβγά, χαβιάρι, κρέμα πατάτας και το ρόστι της, σερβιρισμένο σε πιάτο Versace, με ένα υπέρκομψο, κλασικό food styling και δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω αν βρίσκομαι σε αρχοντικό ξενοδοχείο του Λονδίνου, της Κυανής Ακτής ή του Παρισιού... Κι όμως, βρίσκομαι στο δημοφιλές «Winter Garden» της «Μεγάλης Βρεταννίας» γύρω στις 12.30 το μεσημέρι και χαίρομαι ένα brunch το οποίο δεν μοιάζει ακριβώς με τους μπουφέδες που συνηθίζονται στην πρωτεύουσα. Η λογική αυτού του ξένοιαστου γεύματος, που μας κανακεύει όταν ξυπνάμε αργότερα τα σαββατοκύριακα, είναι ολοζώντανη στο μενού που διαβάζω, αλλά η μορφή του απλώνεται σε διαφορετικά στάδια με απαράμμιλο σερβίρισμα στο τραπέζι.

Στην αρχή έρχεται ένα ωραίο μεταλικό «καλάθι» γεμάτο μικρούς πειρασμούς από το αναβαθμισμένο αρτοποιείο του ξενοδοχείου: ζεστά χειροποίητα κρουασάν, ρολά με πραλίνα, ψωμάκια με σταφίδα, κέικ λεμονιού κι ένα εκπληκτικό μυρωδάτο τσουρέκι, δημιούργημα του pastry chef Ευγένιου Βαρδακαστάνη, που η φινέτσα του συναγωνίζεται γαλλικό μπριός. Τα αλείφεις με αφρατεμένο με κρέμα βούτυρο από το Ίδρυμα Τοσίτσα, κρέμα με βανίλια, σπιτικές μαρμελάδες που φυσάνε (πράσινο μήλο με θυμάρι, βατόμουρο με αστεροειδή γλυκάνισο) και τα συνοδεύεις με χυμό σέλερι, σπανάκι, αγγούρι, τζίντζερ και λεμόνι που αναπτερώνει το ηθικό σου.

Κατόπιν ένα ποτήρι σαμπάνια κηρύσσει την έναρξη του φαγητού με τα ορεκτικά και τα κυρίως. Το βασιλικό καβούρι με το αβοκάντο σερβίρεται πάνω σε δίκοκκο σιτάρι και μαζί με ντελικάτα μανιτάρια με χαμόν (πιάτο ημέρας) κάνουν νόστιμα την αρχή. Τα βιολογικά αβγά είναι πολύ σέξι με το μελάτο κρόκο τους κι έχουν δίπλα τους είτε σολομό και χαβιάρι, είτε αβοκάντο με αστακό, είτε σος «hollandaise» αρωματισμένη με εσπεριδοειδή ως Βenedict.

Στο φινάλε σε περιμένουν σε τριώροφα δισκάκια ολόφρεσκα φρούτα, τάρτα clafoutis με κρέμα και βατόμουρα, στεφάνια σπιτικής γκρανόλα με κρέμα γιαουρτιού καραμελωμένη με passion fruit και μάνγκο, Paris-Brest φιστικιού Αιγίνης και παστάκια με μπισκουί φουντουκιού, μους καραμελωμένης σοκολάτας γάλακτος και ολόκληρα φουντούκια. Αυτό το δια­φορετικό σερβίρισμα του brunch που εμπνεύστηκε ο Αστέριος Κωστούδης είναι πολύ κλασάτο και η εναλλαγή των γεύσεων έχει επιλεχθεί πολύ προσεκτικά. Μην το χάσετε, κάθε weekend από τις 11 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι...