Σε μια λαμπερή τελετή γεμάτη ανατρεπτικές εκπλήξεις και γεύσεις υψηλού επιπέδου, 28 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα απέσπασαν την κορυφαία διάκριση των Χρυσών Σκούφων κι εκλεκτοί καλεσμένοι από την πολιτική, πολιτιστική, επιχειρηματική και γαστρονομική ζωή της χώρας απόλαυσαν ένα πρωτόγνωρο dîner de gala διά χειρός του αστεράτου σεφ Davide Scabin, με σφυριά, νυστέρια, ψαλίδια και πιάτα από το... Διάστημα.
Eνα σύννεφο από χρυσά μπαλόνια πλημμύρισε την Πλατεία Συντάγματος το βράδυ της Δευτέρας 18 Φεβρουαρίου, με εκλεκτούς εκπροσώπους της καλλιτεχνικής, πολιτικής, επιχειρηματικής και γαστρονομικής ζωής της χώρας να ξεχύνονται από το μεγαλόπρεπο λόμπι της «Μεγάλης Βρεταννίας» κρατώντας στα χέρια τους ενθύμια μιας βραδιάς λαμπερής κι επίσημης, αλλά ταυτόχρονα ανάλαφρης, παιχνιδιάρικης και ολότελα διασκεδαστικής· μιας βραδιάς που τίμησε την ελληνική γαστρονομία και βράβευσε τους πρωταθλητές της με την κορυφαία διάκριση του Χρυσού Σκούφου, φέρνοντας τα... πάνω κάτω.
Σφυριά, νυστέρια, ψαλίδια και… λαζάνια από το Διάστημα έδωσαν extravagant νότα στη βραδιά, ρουφηχτά «κυβερνο-αβγά» επανέφεραν παιδικές αναμνήσεις στα περίτεχνα τραπέζια, ενώ βραβεία, λάμψη, υψηλοί προσκεκλημένοι κι ένα ζεστό αίσθημα γιορτινής οικειότητας συναγωνίστηκαν τις μοναδικές γεύσεις του φαντασμαγορικού dîner de gala, στη μέθη ευδαιμονίας με την οποία αγκάλιασε τους καλεσμένους της η μοναδική φετινή διοργάνωση.
Davide... the floor is yours! O ανατρεπτικός σεφ από το Τορίνο λίγο πριν από την έναρξη της μεγάλης βραδιάς
Ανταγωνισμός όχι εύκολος, αφού οι γαστρονομικές δημιουργίες της βραδιάς έφεραν την υπογραφή του προσκεκλημένου σεφ Davide Scabin. Βραβευμένος με αστέρι Michelin και πολλές φορές μέσα στη λίστα με τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου για το «Combal.Zero» (Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο κάστρο Rivoli), ο Ιταλός σεφ είναι ένας από τους πλέον ρηξικέλευθους της Ευρώπης. Καλλιτέχνης υψηλού επιπέδου, με ανατρεπτικό χιούμορ κι έντονη προσωπικότητα, ο ενορχηστρωτής των γεύσεων της βραδιάς παρουσίασε ένα μενού γυρισμένο ανάποδα, με τα κυρίως πιάτα να σερβίρονται πρώτα και τα ορεκτικά στο τέλος!
-
Η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά απένειμε το βραβείο για το κορυφαίο εστιατόριο της Ελλάδας, το «Etrusco» (17/20 και δύο Χρυσοί Σκούφοι), στον Έκτορα Μποτρίνι και τον Νίκο Μπίλλη, σεφ/ιδιοκτήτη και sous chef αντίστοιχα. Μαζί τους οι συμπαρουσιαστές της βραδιάς Γιώργος Κοτανίδης και Κατερίνα Μισιχρόνη.
-
Όταν η αίθουσα γέμισε χρυσά μπαλόνια, η fun γιορτινή διάθεση απογειώθηκε.
-
Η Χριστίνα Παπαθανασίου, διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», η Αννέτα Σβορώνου, Complex Hotel manager των ξενοδοχείων «Μεγάλη Βρεταννία» και «King George», η Ναταλία Δραγούμη, ο Μάξιμος Μουμούρης και ο θεατρικός επιχειρηματίας Γιώργος Λυκιαρδόπουλος.
-
Ο εκδότης του «αθηνοράματος» Δημήτρης Ηλιόπουλος απένειμε ειδικό βραβείο στον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο για την ανάδειξη του Νοτίου Αιγαίου σε «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019» και τις προσπάθειές του για τη διεθνή αναγνώριση της ελληνικής κουζίνας.
-
Η Όλγα Κεφαλογιάννη με τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τη συνοδό του.
-
Ο σεφ Davide Scabin με τη μπριγκάδα του service καταχειροκροτήθηκαν.
-
H Λουίζα Τζαφέα, Assistant Brand Manager Nestle Waters Hellas, o Nίκος Εμμανουηλίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Nestle Hellas, o Δημήτρης Χανιόγλου, Business Executive Officer Nestlé Waters Hellas και η Μαρία Γρίφσα Senior Brand Manager Nestle Waters Hellas.
-
Ο Αστέριος Κουστούδης και ο Davide Scabin συνεργάστηκαν εξαιρετικά και αποθεώθηκαν.
-
Τα βραβεία για τα εστιατόρια της Αθήνας που συγκέντρωσαν βαθμολογία 16/20 κι έναν Χρυσό Σκούφο παρέλαβαν ο Έκτορας Μποτρίνι σεφ/ιδιοκτήτης του «Botrini’s», και οι Λευτέρης Λαζάρου και Γιάννης Παρίκος, σεφ/ιδιοκτήτης και σεφ αντίστοιχα του «Varoulko Seaside». Τα βραβεία απένειμε η ιδιοκτήτρια του «αθηνοράματος» Άννη Ηλιοπούλου. Μαζί τους η Κατερίνα Μισιχρόνη.
-
Ο εκδότης του Αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος με την Αντιγόνη Αθηαινίτη, διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων ΑΝΤΕΝΝΑ ΚΥΠΡΟΥ.
-
Η Άλκηστις Μαραγκουδάκη, διευθύντρια προγράμματος του Open Beyond, ο Τραϊανός Χατζηδημητρίου, διευθυντής της εφημερίδας «Έθνος» και η Χάιντι Λαζάνη, επικεφαλής της επιτροπής «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019» για το Νότιο Αιγαίο.
-
Ο Γιάννης Παπαχρήστου, Country general manager Greece & Cyprus Coca-Cola 3E, ο Φώτης Σεργουλόπουλος, ο Γιώργος Πυρπασόπουλος και η Άννα Λάμπρου, Premium Spirits Development manager της Coca-Cola 3E.
-
Ο Άκης Σακελλαρίου και ο Γιώργος Παπαγεωργίου.
-
Η μπύρα Kaiser υποδέχθηκε τους καλεσμένους πριν συνοδεύσει το φιλέτο Fassona στο δείπνο του diner de gala
-
Ο δρ Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, με τη σύζυγό του, τον εκδότη του «αθηνοράματος» Δημήτρη Ηλιόπουλο και τον Γιάννη Τροχόπουλο, συντονιστή του οργανισμού «Αθήνα - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2019».
-
Λένια Ιακωβίδου, Νόρα Ζαλούμη, Έλενα Αντωνίου, Γιώργος Ζαλούμης, Άννη Ηλιοπούλου, Μάριος Λουκαϊδης και Αγγέλα Λουκαϊδου.
-
Τα βραβεία για τα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής που συγκέντρωσαν βαθμολογία 15/20 κι έναν Χρυσό Σκούφο παρέλαβαν ο σεφ Απόστολος Αλτάνης και ο Παναγιώτης Χριστοφόρου, Food & Beverage director του Regency Casino Thessaloniki, για το «Alfredo’s Grand Dining», η Γεωργία Δώδου, διευθύντρια Επικοινωνίας του «Sani Resort», για την «Ντομάτα» και ο διευθυντής του «Sani Asterias» Kevin Kainz και ο σεφ Ντέμης Κοκκινίδης για το «Water Restaurant». Τα βραβεία απένειμε ο Regional Marketing manager - Froneri Hellas Ice Cream Μάριος Κούρτογλου, εκπροσωπώντας τα Mövenpick. Μαζί τους η Κατερίνα Λέχου.
-
Οι παρουσιαστές της βραδιάς και πρωταγωνιστές της επιτυχημένης παράστασης «Το Δείπνο», Κατερίνα Λέχου, Στέλιος Μάινας, Γιώργος Κοτανίδης, Λάζαρος Γεωργακόπουλος και Κατερίνα Μισιχρόνη, μας έδωσαν τις απαραίτητες... οδηγίες χρήσης για το μενού του dîner de gala.
-
Μετά το τέλος του δείπνου ο σεφ αποθεώθηκε και το Instagram πήρε φωτιά!
-
O Γιώργος Κοτανίδης, ο εκδότης του «αθηνοράματος» Δημήτρης Ηλιόπουλος, η Μαρία Καλλίτση, σύμβουλος Πολιτισμού - Τουρισμού και ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Κωνσταντίνος Τσέγας.
-
Ο Στέλιος Μάινας, η Βάντα Αγνιάδη, Marketing Senior manager Eastern Europe Barilla, η Ναταλία Δραγούμη και ο Μάριος Δαφνομήλης, εμπορικός διευθυντής της Δέσμης Εκδοτικής.
-
Πασιχαρείς οι βραβευμένοι σεφ Χρόνης Δαμαλάς κι Έκτορας Μποτρίνι.
-
Το welcome stand των γαστρονομικών νερών S. Pellegrino και Aqua Panna που συνόδευσαν το δείπνο
-
Τα βραβεία για τα εστιατόρια της Αθήνας με βαθμολογία 15/20 κι έναν Χρυσό Σκούφο παρέλαβαν ο Γκίκας Ξενάκης και ο Νικηφόρος Κεχαγιαδάκης, σεφ και ιδιοκτήτης αντίστοιχα του «Aleria», ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης, συνιδιοκτήτης και σεφ του «CTC», η διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία» Χριστίνα Παπαθανασίου για το εστιατόριο «GB Roof Garden», ο Τόνυ Βρατσάνος και ο Κωνσταντίνος Αλεξίου, σεφ και Area Corporate director of Food & Beverage Matsuhisa Restaurants Europe αντίστοιχα, για το «Matsuhisa Athens» και οι Θοδωρής Αγιοστρατίτης και Παναγιώτης Γιακαλής, συνιδιοκτήτης και σεφ αντίστοιχα του «Patio». Τα βραβεία απένειμε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος. Μαζί τους η Κατερίνα Λέχου.
-
Οι εκπλήξεις άρχισαν από την art de la table, με το σφυρί και το νυστέρι να μας περιμένουν στη θέση των μαχαιροπίρουνων.
-
Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος με την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά.
-
Η Κατερίνα Μισιχρόνη και η Κατερίνα Λέχου έδωσαν τον δικό τους ιδιαίτερο τόνο στη βραδιά.
-
Ο κόσμος του θεάτρου επικροτεί ένα δεόντως θεατρικό δείπνο. Ο Στέλιος Μάινας, ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών, η Έλλη Μπουμπουρή, διευθύντρια του «αθηνοράματος», και ο Άκης Σακελλάριου.
-
Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και η ιδιοκτήτρια του «αθηνοράματος» Άννη Ηλιοπούλου με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο.
-
Η βραδιά έκλεισε πανηγυρικά, με τoν Scabin και την εξαιρετική, πολυπληθή ομάδα της «Μεγάλης Βρεταννίας» να αποσπούν το πιο θερμό χειροκρότημα.
-
Τα βραβεία για την πρώτη ομάδα των εστιατορίων των νησιών που συγκέντρωσαν βαθμολογία 15/20 κι έναν Χρυσό Σκούφο παρέλαβαν ο Ιωάννης Καζάκος, ιδιοκτήτης του «La Veranda», ο Νίκος Πουλιάσης, σεφ/ιδιοκτήτης του «Κουκούμαβλου», ο Αλέξανδρος Λέπεσης, ο Λευτέρης Λαζάρου και ο Μάκης Δεναξάς, σεφ, σύμβουλος σεφ και ιδιοκτήτης αντίστοιχα του «Grandma’s». Τα βραβεία απένειμε o εμπορικός διευθυντής της Cardlink Αντίγονος Παπαδόπουλος. Μαζί τους ο συμπαρουσιαστής της βραδιάς Λάζαρος Γεωργακόπουλος.
-
Η Κατερίνα Λέχου, η Ελένη Μιχοπούλου, γενική διευθύντρια της Συνέργεια Α.Ε., αποκλειστικής αντιπροσώπου στην Ελλάδα της Nespresso Professional, η Χάρις Μαρκάκη, Marketing manager της Cardlink, και η Κατερίνα Μισιχρόνη.
-
To Macallan 12 Year Old Double Cask μας υποδέχθηκε με ένα κοκτέιλ πριν απογειώσει το φινάλε του δείπνου.
-
Η Ευγενία Δημητροπούλου με τον Φώτη Σεργουλόπουλο.
-
Τα βραβεία για τα εστιατόρια των Κυκλάδων που συγκέντρωσαν βαθμολογία 15,5/20 κι έναν Χρυσό Σκούφο παρέλαβαν ο σεφ Παύλος Κυριάκης για το «Lycabettus Restaurant» και ο σεφ Πάνος Τζιουρτζιούμης και ο Κωνσταντίνος Αλεξίου, Area corporate director of Food & Beverage Matsuhisa Restaurants Europe για το «Matsuhisa Mykonos». Τα βραβεία απένειμε ο Business executive officer της Nestlé Waters Hellas Δημήτρης Χανιόγλου. Μαζί τους ο Γιώργος Κοτανίδης.
-
Ο Scabin κέρδισε τους πάντες τόσο με τις γεύσεις του όσο και με το ταμπεραμέντο του.
-
Ο Σπύρος Παππάς, δικηγόρος, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης «Αργώ – Δίκτυο Ελλήνων Βρυξελλών», ο Σταύρος Μπένος, πρόεδρος της ΜΚΟ «Διάζωμα», η ιδιοκτήτρια του «αθηνοράματος» Άννη Ηλιοπούλου, ο Ανδρέας Γιαννόπουλος της Public Affairs & Networks και ο Χρήστος Ζερεφός, ακαδημαϊκός, επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών.
-
Ο Νίκος Ευαγγελάτος και η Τατιάνα Στεφανίδου δηλώνουν φαν του θεσμού.
-
Κατάμεστη η αίθουσα της «Μεγάλης Βρεταννίας» με εκλεκτούς καλεσμένους από την πολιτική, πολιτιστική, γαστρονομική κι επιχειρηματική ζωή της χώρας, που εξασφάλισαν τις 300 πιο-περιζήτητες-από-ποτέ θέσεις στα τραπέζια της βραδιάς.
-
Ο εκδότης του «αθηνοράματος» Δημήτρης Ηλιόπουλος, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών.
-
Τα βραβεία για τη δεύτερη ομάδα των εστιατορίων των νησιών που συγκέντρωσαν βαθμολογία 15/20 κι έναν Χρυσό Σκούφο παρέλαβαν η Σούλα Λιάκου και ο Χρόνης Δαμαλάς, ιδιοκτήτρια και σεφ αντίστοιχα του «Ovac», ο διευθυντής του ξενοδοχείου «Elysium Resort & Spa» Θανάσης Τουγουντζόγλου και ο σεφ Σταμάτης Μισομικές για το «Noble» και ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης, ιδιοκτήτης της «Σελήνης». Τα βραβεία απένειμε ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Κωνσταντίνος Τσέγας. Μαζί τους ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος.
-
Τα βραβεία για τα εστιατόρια της Αθήνας που συγκέντρωσαν βαθμολογία 15,5/20 κι έναν Χρυσό Σκούφο παρέλαβαν ο Αστέριος Κουστούδης και ο Αλέξανδρος Κοσκινάς, executive σεφ και σεφ αντίστοιχα του «Tudor Hall», ο Γιάννης Πέρρας FnB director του ξενοδοχείου Intercontinental και ο Μιχάλης Νουρλόγλου, σεφ του «Premiere». Τα βραβεία απένειμε ο Spirits, Snacks & Coffee Unit Manager Coca Cola Τρία Εψιλον (εκπροσωπώντας το single malt whiskey Macallan) Βασίλης Βελισκιώτης. Μαζί τους ο συμπαρουσιαστής της βραδιάς Γιώργος Κοτανίδης.
-
Ο γλύπτης Νίκος-Γιώργος Παπουτσίδης με τον σχεδιαστή Παύλο Κυριακίδη και τη Μαίρη Καμπουράκη του «Rodos Palace».
-
Ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος, η Κατερίνα Μισιχρόνη και ο Νίκος Μιχαλόπουλος, Marketing director της Ολυμπιακής Ζυθοποίιας.
-
Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Παγαδάκης, o βουλευτής Σπύρος Λυκούδης, ο Κώστας Μπιτζάνης, πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, και ο Παύλος Χρηστίδης, εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής.
-
Έναν όροφο πιο κάτω από τη σάλα, όπου γίνονταν οι απονομές η κουζίνα είχε πάρει φωτιά.
-
Οι mignardises με παγωτό Mövenpick που δημιούργησε ο Αστέριος Κουστούδης και συγκρατούνταν από χρυσά μπαλόνια έκλεψαν την παράσταση.
-
Ο δημοσιογράφος Γιώργος Κουβαράς, η ιδιοκτήτρια του «α» Άννη Ηλιοπούλου και ο Παύλος Τσίμας με την κόρη του.
-
Τα βραβεία για τα εστιατόρια της Κρήτης με βαθμολογία 15/20 κι έναν Χρυσό Σκούφο παρέλαβαν ο σεφ Jean-Charles Metayer για το «Calypso» και ο σεφ Albert Hazma για το «Dionysos». Τα βραβεία απένειμε η Marketing senior manager Eastern Europe Barilla Βάντα Αγνιάδη. Μαζί τους ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος.
-
Ο Γιώργος και η Νόρα Ζαλούμη, η Λένια Ιακωβίδου, ο Μάριος με την Αγγέλα Λουκαϊδη και η Έλενα Αντωνίου
-
Ο Μάριος Κούρτογλου, Regional Marketing manager Froneri Ice Cream (Mövenpick), ο Μανώλης Παπουτσάκης από το εστιατόριο «Χαρούπι» της Θεσσαλονίκης, που τιμήθηκε με το Βραβείο Κοινού, ο Μάριος Δαφνομήλης, εμπορικός διευθυντής της Δέσμης Εκδοτικής, και ο Μάξιμος Μουμούρης.
-
(από αριστερά) ο Μάριος Λουκαϊδης CEO FMCG Logistics and Distribution, η Μαρία Μάρκου Brand Manager / Cooking Media -με τον Ρένο Ονουφρίου Group Sales & Marketing Manager Δημοσιογραφικός Οργανισμός Ο Φιλελεύθερος Κύπρου , η Αντιγόνη Αθηαινίτη διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων ΑΝΤΕΝΝΑ ΚΥΠΡΟΥ, ο Γιάννος Χατζημάρκος , ο Δημήτρης Σιανδρής εμπορικός διευθυντής της ΚΕΟ και ο Ευθύμιος Λουζιώτης με τις συζύγους τους.
-
Ο Ευθύμιος Λουζιώτης και ο Δημήτρης Σιανδρής της ΚΕΟ και ο Μάριος Λουκαϊδης, CEO FMCG Logistics and Distribution.
-
Τα βραβεία για τα εστιατόρια της Χαλκιδικής με βαθμολογία 15,5/20 κι έναν Χρυσό Σκούφο παρέλαβαν ο σεφ Έκτορας Μποτρίνι και ο Σάκης Σπυριδόπουλος, διευθυντής του «Sani Dunes» για το «Fresco», η Ιουλία Ρίφενσταλ, ιδιοκτήτρια του «Squirrel», και η Αλεξάνδρα Ευσταθιάδου, ιδιοκτήτρια «Ekies All Senses Resort», για το «Treehouse». Τα βραβεία απένειμε η γενική διευθύντρια της Συνέργεια Α.Ε., αποκλειστικής αντιπροσώπου στην Ελλάδα της Nespresso Professional, Ελένη Μιχοπούλου. Μαζί τους ο Γιώργος Κοτανίδης.
-
Ο οινοποιός Βαγγέλης Γεροβασιλείου, ο Αλκιβιάδης Σωτηρίου, General Manager του «Makedonia Palace», η Σόνια Γεροβασιλείου και ο Γιώργος Ολύμπιος με την σύζυγο του Δέσποινα.
-
Davide... the floor is yours! O ανατρεπτικός σεφ από το Τορίνο λίγο πριν από την έναρξη της μεγάλης βραδιάς.
-
Το Βραβείο Κοινού, το οποίο ανέδειξαν οι αναγνώστες του «αθηνοράματος», απένειμε στον Μανώλη Παπουτσάκη, για το εστιατόριο «Χαρούπι» της Θεσσαλονίκης, ο διευθυντής Μάρκετινγκ της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας Νίκος Μιχαλόπουλος, εκπροσωπώντας την μπίρα Kaiser, χορηγό του βραβείου. Μαζί τους ο συμπαρουσιαστής της βραδιάς Στέλιος Μάινας.
-
Ο εκδότης Γιάννης Φιλιππάκης με τη σύζυγό του και ο Νίκος Μερτζάνης, σύμβουλος Ενημέρωσης της ΕΡΤ με τη σύζυγό του.
-
Ο Άκης Σακελλαρίου, η Βασιλική Τρουφάκου, ο Λευτέρης Λαζάρου, η Χάρις Μαρκάκη, Marketing manager της Cardlink, και ο Σταύρος Λουμάκος, Product owner της Cardlink.
-
Ο Έκτορας Μποτρίνι και ο Νίκος Μπίλλης πανηγυρίζουν για τα βραβεία των «Etrusco» και «Botrini's».
-
Ο Γιώργος Κοτανίδης, ο εκδότης του Αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος, η Μαρία Καλλίτση, σύμβουλος Πολιστισμού - Τουρισμού, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Κωνσταντίνος Τσέγας, ο Σπύρος Λυκούδης και ο Στέλιος Μάινας.
-
Ο Dr Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, ο Σπύρος Παππάς, δικηγόρος, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης «ΑΡΓΩ – ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ», ο εκδότης του Αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος και ο Παύλος Τσίμας.
-
Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος με την σύζυγό του και ο Μάκης Δεναξάς ιδιοκτήτης του «Liostasi Hotel & Suites».
-
Η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά με την ιδιοκτήτρια του Αθηνοράματος Άννη Ηλιοπούλου και τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο.
-
Ο Eddie Sgubin, Residential Manager του «Elounda Beach», ο Δημήτρης Αντωνόπουλος και ο σεφ Albert Hazma.
-
Η Σούλα Λιάκου και ο σεφ Χρόνης Δαμαλάς, ιδιοκτήτρια και σεφ του «Ovac» της Σαντορίνης.
-
Το Ball Room της Μεγάλης Βρεταννίας γέμισε από νωρίς με εκλεκτούς καλεσμένους.
-
Η Μαίρη Καμπουράκη, ιδιοκτήτρια του Rodos Palace, ο Νίκος-Γιώργος Παπουτσίδης, ο Γιώργος Κοτανίδης, η ιδιοκτήτρια του Αθηνοράματος Άννη Ηλιοπούλου και ο Παύλος Κυριακίδης.
-
Η Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Μάξιμος Μουμούρης και η Ευγενία Δημητροπούλου.
-
Ο Αντώνης Ηλιόπουλος, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Vedema Resort Santorini» με τη σύζυγό του.
-
Ο Μάριος Λουκαϊδης CEO FMCG Logistics and Distribution, ο Γιώργος Ζαλούμης Διευθύνων Σύμβουλος BLUE ISLAND PLC και η ιδιοκτήτρια του Αθηνοράματος Άννη Ηλιοπούλου.
-
Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος με τη σύζυγό του ανάμεσα στους ηθοποιούς που παρουσίασαν την τελετή απονομής: η Κατερίνα Λέχου, ο Στέλιος Μάινας, η Κατερίνα Μισιχρόνη, ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος και ο Γιώργος Κοτανίδης.
-
Οι premium καφέδες της Nespresso έδωσαν τη δική τους ξεχωριστή παρουσία στην υποδοχή και έκλεισαν ιδανικά το δείπνο.
-
H Όλγα Κεφαλογιάννη με τον σύζυγό της Μάνο Πενθερουδάκη.
-
Ο Μάκης Δεναξάς ιδιοκτήτης του Liostasi Hotel & Suites, ο Δημήτρης Αντωνόπουλος, ο Μίλτος Σωτηριάδης του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, και ο Μάριος Δαφνομήλης εμπορικός διευθυντής της Δέσμης Εκδοτικής.
-
Ο σεφ Davide Scabin έκλεψε την παράσταση όχι μόνο τις δημιουργίες του αλλά και με το μοναδικό ταμπεραμέντο του.
-
Ο Μάξιμος Μουμούρης με τη σύζυγό του Νάντια Γιαννακοπούλου και τη Βασιλική Τρουφάκου.
-
Η Κατερίνα Μισιχρόνη και η Κατερίνα Λέχου δοκιμάζουν την τύχη τους με το νυστέρι!
-
Ο δημοσιογράφος Γιώργος Κουβαράς με τους βουλευτές Όλγα Κεφαλογιάννη και Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
-
Ο Αντώνης Λουδάρος με τον Φώτη Σεργουλόπουλο.
-
Ο Παύλος Τσίμας, η Βασιλική Τρουφάκου, η Νάντια Γιαννακοπούλου και ο Μάξιμος Μουμούρης.
Είκοσι οκτώ εστιατόρια απέσπασαν φέτος την πολυπόθητη διάκριση έναντι των περσινών είκοσι τεσσάρων, σε μια ομολογουμένως πολύ καλή χρονιά για την ελληνική γαστρονομική σκηνή. Το «Grandma’s» στην Ίο, το «La Veranda» στη Μύκονο, το «Ovac» στη Σαντορίνη, o «Διόνυσος» στην Ελούντα και το «Aleria» στο Μεταξουργείο ήταν τα θριαμβευτικά new entries της χρονιάς, με τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς αλλά και την Αθήνα να δείχνουν την εξέλιξή τους, ενώ η κορυφή των Χρυσών Σκούφων διατήρησε το κερκυραϊκό της χρώμα, με το «Etrusco» να αναδεικνύεται για άλλη μία φορά το καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας. Τη δεύτερη θέση μοιράστηκαν τα τρία αθηναϊκά «Σπονδή», «Varoulko Seaside» και «Botrini’s», ο Έκτορας Μποτρίνι απέσπασε άλλη μία διάκριση με το «Fresco» στη Χαλκιδική, ενώ το «Χαρούπι» της Θεσσαλονίκης ήταν το εστιατόριο που κέρδισε το Βραβείο Κοινού by Kaiser.
Δείτε όλα τα εστιατόρια που βραβεύονται με Χρυσό Σκούφο για το 2019 εδώ »
Έναν όροφο πιο κάτω από τη σάλα όπου γίνονταν οι απονομές η κουζίνα είχε πάρει φωτιά
Από νωρίς το απόγευμα το Grand Ballroom της «Μεγάλης Βρεταννίας» βούιζε από τις προετοιμασίες, με τις ομάδες του εμβληματικού ξενοδοχείου να ανταλλάσσουν τις τελευταίες οδηγίες, προκειμένου να παράσχουν τις αψεγάδιαστες υπηρεσίες που κρατούν τη «Μεγάλη Βρεταννία» στην αιχμή της φιλοξενίας διοργανώσεων κορυφαίας κλάσης. Σαν μαυροφορεμένο μελίσσι, η ομάδα του σέρβις επιμελούταν το τελευταίο φινίρισμα της λαμπερής αίθουσας του ισογείου. Ακριβώς κάτω από τα πόδια τους, στη μεγάλη κουζίνα του ξενοδοχείου, συνθέτοντας το κοντράστ της επιτυχίας, η πάλλευκη μπριγάδα του executive chef της «Μεγάλης Βρεταννίας» Αστέριου Κουστούδη ετοιμαζόταν για το μαγειρικό μαραθώνιο της βραδιάς.
Στο πολυτελές Royal Room οι premium χορηγοί των Χρυσών Σκούφων υποδέχονταν τους εκλεκτούς καλεσμένους, που κατάφεραν να εξασφαλίσουν μία από τις 300 πιο-περιζήτητες-από-ποτέ θέσεις στα τραπέζια της βραδιάς, με την αέρινη Τζένη Μπαλατσινού, τον πάντα στιλάτο Πάνο Ρήγα και τον ευδιάθετο Σπύρο Λάμπρου να είναι ανάμεσα στις πρώτες αφίξεις της βραδιάς.
Παγωμένα ποτήρια μπίρας Kaiser pilsner, βελούδινο ανθρακούχο νερό και χυμοί S.Pellegrino αλλά και μεταλλικό νερό Acqua Panna προσέφεραν νότες δροσιάς στο καλωσόρισμα, ενώ ευφάνταστα κοκτέιλ με βάση τους premium μονοποικιλιακούς καφέδες της Nespresso και μυρωδάτα, πειραγμένα old-fashioned με κορυφαίο malt ουίσκι The Macallan ανέβαζαν τη γιορτινή διάθεση της φετινής, 26ης διοργάνωσης ενός «πολύ σοβαρού πολιτιστικού θεσμού, χωρίς τον οποίο η Αθήνα δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα: ένας προορισμός που μπορεί να προσελκύσει κόσμο για την κουζίνα του», όπως είπε για τους Χρυσούς Σκούφους ο Παύλος Τσίμας.
Ο Δημήτρης Μπραζάς δημιούργησε το εντυπωσιακό centerpiece της art de la table με θρυμματισμένα πιάτα και μαχαιροπίρουνα να ξεφυτρώνουν καταμεσής του τραπεζιού
«Όταν το “αθηνόραμα” εμπνεύστηκε τους Χρυσούς Σκούφους, δεν νομίζω ότι φανταζόταν την επιτυχία που θα είχε. Σήμερα ένας Χρυσός Σκούφος αποτελεί κόσμημα για κάθε εστιατόριο και νομίζω ότι όλοι μας οφείλουμε ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στην ομάδα του για την έμπνευση, τη συνέπεια και την πίστη με την οποία υπηρετεί αυτόν το θεσμό», σημείωσε ο βουλευτής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με τη συνάδελφό του Όλγα Κεφαλογιάννη να προσθέτει για τον πολύ αγαπημένο της θεσμό ότι «έβαλε τη γαστρονομία στο χάρτη και καταφέρνει κάθε χρόνο να μας εκπλήσσει, όχι μόνο με το να γίνεται καλύτερος αλλά και με το να ωθεί την ίδια την ελληνική γαστρονομία να εξελίσσεται». Άλλωστε, όπως θα σημείωνε αργότερα και ο ηθοποιός Στέλιος Μάινας, «η ίδια η ιδέα τού να επιβραβεύεις τα καλύτερα εστιατόρια είναι ένας τρόπος να δημιουργήσεις την ευγενή άμιλλα και τον υγιή ανταγωνισμό που θα καλλιεργήσει την πρόοδο αυτής της συγκλονιστικής τέχνης που λέγεται “υψηλή γαστρονομία”».
Πολύ σύντομα το Grand Ballroom άνοιξε τις πόρτες του για να αποκαλύψει στους καλεσμένους την πρώτη έκπληξη της βραδιάς: το περίτεχνο centerpiece των τραπεζιών, διά χειρός του σκηνογράφου Δημήτρη Μπραζά, με θρυμματισμένα πιάτα και μαχαιροπίρουνα να ξεφυτρώνουν καταμεσής του τραπεζιού. «Σαν βγαλμένο από μουσείο σύγχρονης τέχνης», είπε ο σεφ Davide Scabin, ενώ η ηθοποιός Βασιλική Τρουφάκου, εκπρόσωπος της νεότερης γενιάς των θαυμαστών της υψηλής γαστρονομίας, το «διάβασε» ως «μια πολύ επιτυχημένη σημειολογία, που αντανακλά και την αποδόμηση του μενού».
Οι εκπλήξεις άρχισαν από την art de la table, με το σφυρί και το νυστέρι να μας περιμένουν στη θέση των μαχαιροπίρουνων.
Δίπλα της, ο Γιώργος Πυρπασόπουλος δήλωνε εντυπωσιασμένος και από τους άλλους πρωταγωνιστές του τραπεζιού, το κοφτερό νυστέρι και το χρυσό σφυρί, που περίμεναν υπομονετικά δίπλα στα amuse bouche της βραδιάς – τέσσερις ιδιαίτερες γεύσεις που εμπνεύστηκε ο Αστέριος Κουστούδης δουλεύοντας με τα ξεχωριστά ζυμαρικά της Barilla: «Είναι πολύ πρωτότυπο, δεν το έχω ξαναδεί», σημείωσε ο ηθοποιός. «Έχω μεγάλη αγωνία για το πώς θα τα χρησιμοποιήσουμε!».
Ευτυχώς, σύντομα ανέβηκαν στη σκηνή οι παρουσιαστές της βραδιάς και πρωταγωνιστές της επιτυχημένης παράστασης «Το Δείπνο». Οι Κατερίνα Λέχου, Κατερίνα Μισιχρόνη, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Γιώργος Κοτανίδης και Στέλιος Μάινας, οικοδεσπότες και ταυτόχρονα καλεσμένοι της απονομής, όπως και στη σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου όπου εμφανίζονται κάθε βράδυ, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Λίλλυς Μελεμέ, υποδύθηκαν δύο ζευγάρια που δειπνούν υπό το βλέμμα και τα σχόλια του μετρ, εισάγοντας το κοινό στο γαστρονομικό κόσμο του σεφ Davide Scabin με τις εύστοχες ατάκες τους και παρέχοντας παράλληλα τις απαραίτητες... οδηγίες χρήσης για το μενού του dîner de gala.
Οι παρουσιαστές της βραδιάς και πρωταγωνιστές της επιτυχημένης παράστασης «Το Δείπνο», Κατερίνα Λέχου, Στέλιος Μάινας, Γιώργος Κοτανίδης, Λάζαρος Γεωργακόπουλος και Κατερίνα Μισιχρόνη, μας έδωσαν τις απαραίτητες... οδηγίες χρήσης για το μενού του dîner de gala.
Μεταξύ άλλων, οι προσκεκλημένοι δοκίμασαν το εμβληματικό πιάτο Cyber eggs (κρόκος αβγού με χαβιάρι) συνοδεία βότκας Snow Leopard, απόλαυσαν με το χέρι (!) ζουμερό φιλέτο Fassona, τρυφερά αγκαλιασμένο από μοσχομυριστή κρούστα ψωμιού, βουτύρου και μυρωδικών, έσπασαν με σφυρί το θαλασσινό απολίθωμα για να γευτούν τραγανό αστακό και χτένια και απογειώθηκαν στο Διάστημα με space lasagna, ένα πιάτο το οποίο ο Scabin είχε μαγειρέψει, σε συμφωνία με τη ΝΑSA, για τον Ιταλό αστροναύτη Luca Parmitano κατά την παραμονή του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. «Ένα μενού ανατρεπτικό», με το οποίο ο σεφ «έχει θελήσει να μας επιβάλει γεύσεις και τρόπους να φάμε, χρησιμοποιώντας τα χέρια μας αλλά κι ευφάνταστα εργαλεία, πράγμα που βρίσκω εξαιρετικά απολαυστικό», όπως θα σημείωνε αργότερα ο Νίκος Ευαγγελάτος, από τους βετεράνους λάτρεις ενός «εξαιρετικού θεσμού, που μας θυμίζει ότι είναι σημαντικό να χειροκροτήσουμε τους ανθρώπους που μαγειρεύουν καλά επειδή κάνουν κυριολεκτικά τη ζωή μας πιο νόστιμη».
Τα κρασιά που συνόδευσαν τα πιάτα ήταν από τον εμβληματικό τοσκανέζικο οίκο Antinori, ενώ κάθε τραπέζι ήταν εφοδιασμένο με ένα τάμπλετ με πληροφορίες για το μενού και τον σεφ αλλά και την cloud εφαρμογή Cardlink Maître, την καινούργια υπηρεσία της Cardlink, που λύνει τα χέρια των επαγγελματιών της εστίασης. Μέσω της συσκευής, οι συνδαιτυμόνες είχαν επίσης τη δυνατότητα να ψηφίσουν το πιάτο που τους ενθουσίασε περισσότερο, με το φιλέτο Fassona στο τζάκι να αναδεικνύεται ο αδιαφιλονίκητος νικητής ενός «μινιμαλιστικού και πολύ έξυπνου μενού», όπως το χαρακτήρισε ο βραβευμένος σεφ Έκτορας Μποτρίνι, «από έναν ιστορικό σεφ για την Ιταλία, που έχει βάλει τη σφραγίδα του στην αναγέννηση της σύγχρονης ιταλικής κουζίνας κι έχει δημιουργήσει σχολή με την προσέγγισή του στα γαστρονομικά πράγματα – δεν είναι τυχαίο ότι για την τελετή των Χρυσών Σκούφων, που του ζητήθηκε ένα ποπ μενού, ετοίμασε πιάτα που τον είχαν αναδείξει πριν από 20 χρόνια και σήμερα εξακολουθούν να είναι απολύτως επίκαιρα. Φαντάσου πόσο μπροστά ήταν τότε...».
Τον κύκλο των απονομών άνοιξε o εκδότης του «αθηνοράματος» Δημήτρης Ηλιόπουλος, καλωσορίζοντας τους καλεσμένους και χαιρετίζοντας τη ραγδαία εξέλιξη της ελληνικής γαστρονομίας, «που αναγκάζει τη γευσιγνωστική επιτροπή του “αθηνοράματος” να διανύει αμέτρητα χιλιόμετρα και ναυτικά μίλια για να αξιολογήσει τα εστιατόρια της χώρας», όπως σημείωσε, αναφερόμενος στο γαστρονομικό σαφάρι στο οποίο επιδίδεται η ομάδα των Χρυσών Σκούφων κάθε χρόνο.
Ο Αστέριος Κουστούδης και ο Davide Scabin συνεργάστηκαν εξαιρετικά και αποθεώθηκαν.
Από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη και από την Κέρκυρα μέχρι τη Ρόδο, οι αξιολογητές ταξιδεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, για να δοκιμάσουν χιλιάδες πιάτα και να τα βαθμολογήσουν βάσει διεθνών κριτηρίων, από την ποιότητα των πρώτων υλών, την πρωτοτυπία τους και τη μαγειρική τεχνική των σεφ μέχρι την αρμονία και ισορροπία των γεύσεων, το ευφάνταστο των συνδυασμών, την αισθητική εμφάνιση των πιάτων και τη γενική αίσθηση που αποπνέει το σύνολο των επιμέρους στοιχείων. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο Δημήτρης Ηλιόπουλος, τα χιλιόμετρα πρόκειται να γίνουν ακόμη περισσότερα με τη θέσπιση των Χρυσών Σκούφων Κύπρου, που θα απονεμηθούν για πρώτη φορά αργότερα μέσα στο 2019.
Αναγνωρίζοντας τη σημασία της ανάδειξης του Νοτίου Αιγαίου σε «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019» αλλά και όλες τις προσπάθειές του για τη διεθνή προώθησης της ελληνικής κουζίνας, ο εκδότης του «α» απένειμε ειδικό βραβείο στον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο, ο οποίος κάλεσε την ομάδα του «αθηνοράματος» να συνεχίσει «τον υπέροχο αυτό θεσμό, διότι η προστιθέμενη αξία που παρέχουν οι Χρυσοί Σκούφοι είναι παρούσα στα εστιατόριά μας και την εισπράττουμε από τον τουρισμό».
Η βραδιά έκλεισε πανηγυρικά, με τoν Scabin και την εξαιρετική, πολυπληθή ομάδα της «Μεγάλης Βρεταννίας» να αποσπούν το πιο θερμό χειροκρότημα.
Η δυναμική της υψηλής γαστρονομίας ως μοχλού ενίσχυσης του τουριστικού προϊόντος της χώρας ήταν στην καρδιά της προσέγγισης και του προέδρου του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνου Μίχαλου, ο οποίος χαρακτήρισε το θεσμό «υψηλή τιμή για τη γαστρονομία, τα εστιατόρια και κυρίως τους σεφ: τους καλύτερους πρεσβευτές της βαριάς βιομηχανίας της χώρας μας, που είναι ο ελληνικός τουρισμός». Την ίδια αίσθηση επανέλαβε αργότερα από σκηνής και ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Κωνσταντίνος Τσέγας, που βράβευσε τα εστιατόρια των νησιών του Αιγαίου, σημειώνοντας ότι «η γαστρονομία αποτελεί κορυφαίο κριτήριο επιλογής προορισμού για τους επισκέπτες της χώρας και δημιουργεί επαναλαμβανόμενες επισκέψεις», ενώ την «υψηλή θέση της γαστρονομίας στις προτεραιότητες της χώρας» επιβεβαίωσε και η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, όταν, ύστερα από πρόσκληση της ιδιοκτήτριας του «α» Άννης Ηλιοπούλου, ανέβηκε στη σκηνή για να βραβεύσει το εστιατόριο «Etrusco» ως το καλύτερο της χώρας αλλά και να συγχαρεί τους διοργανωτές, «που έχουν καταφέρει, χάρη στο μεράκι τους, να μετατρέψουν ένα θεσμό υψηλού κύρους σε μια μεγάλη γιορτή».
Αυτήν την αίσθηση γιορτής, που έντυσε με τη ζεστασιά της τα χαμόγελα των βραβευθέντων, επισφράγισαν με την αέρινη γλύκα τους τρεις mignardises με εξαιρετικές γεύσεις παγωτών Mövenpick, στο μεγάλο φινάλε της βραδιάς, με το βροντερό ευχαριστήριο χειροκρότημα των συνδαιτημόνων προς τους συντελεστές της βραδιάς – τον καλεσμένο σεφ Davide Scabin, τον executive chef της «Μεγάλης Βρεταννίας» Αστέριο Κουστούδη αλλά και όλη την μπριγάδα του εντός κι εκτός κουζίνας, χωρίς την οποία μια τόσο απαιτητική βραδιά θα ήταν αδύνατο να στεφθεί με τέτοια επιτυχία. Κρεμασμένες στις άκρες χρυσών ιπτάμενων μπαλονιών, αυτές οι μικρές σταγόνες γλυκού αποχαιρετισμού παρέσυραν τους τυχερούς καλεσμένους στην έξοδο πλήρεις από μια υπέροχη βραδιά, και το «αθηνόραμα» στην αφετηρία ενός νέου σαφάρι, γεμάτου προκλήσεις και ανακαλύψεις για τους Χρυσούς Σκούφους του 2020.
Κατάμεστη η αίθουσα της «Μεγάλης Βρεταννίας»με εκλεκτούς καλεσμένους από την πολιτική, πολιτιστική, γαστρονομική κι επιχειρηματική ζωή της χώρας, που εξασφάλισαν τις 300 πιο-περιζήτητες-από-ποτέ θέσεις στα τραπέζια της βραδιάς
© φωτογραφιών: Photo Studio Panoulis, Δημήτρης Τσίτσος
Διαβάστε επίσης: Η ανατρεπτική «wild, naked and raw» γαστρονομία της βραδιάς