ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χρυσοί Σκούφοι 2025: Όσα συνέβησαν στη λαμπερή απονομή

Από -
Χρυσοί Σκούφοι 2025: Όσα συνέβησαν στη λαμπερή απονομή - Χρυσοί Σκούφοι

Ήταν μια βραδιά διαφορετική από κάθε άλλη: μια βραδιά γεμάτη λάμψη, υψηλή γαστρονομία, αλλά και… υψηλή μόδα! Στον αστραφτερό και ολοκαίνουριο χώρο του "Asteria Domus", με την αθηναϊκή ριβιέρα να απλώνεται μεγαλειώδης έξω από τις τζαμαρίες και την πρώιμη ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα να φροντίζει για την ανεβασμένη διάθεση των λαμπερών προσκεκλημένων, ήταν μια βραδιά όπου οι κορυφαίοι μας σεφ, οι πιο τολμηροί μας εστιάτορες, αλλά και σημαντικοί εκπρόσωποι του πολιτισμού, των επιχειρήσεων, του τουρισμού και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, συναντήθηκαν για να ανακαλύψουν μαζί τις κορυφαίες γαστρονομικές διευθύνσεις της Ελλάδας: τα 45 εστιατόρια που απέσπασαν φέτος τις διακρίσεις των Χρυσών Σκούφων και τα 23 που απέσπασαν την τιμητική διάκριση Top Notch, παράλληλα με δύο ακόμη ειδικά βραβεία. Αλλά και.. για να ανακαλύψουν τις εκλεκτικές συγγένειες της υψηλής γαστρονομίας με την υψηλή μόδα, με αποκορύφωμα το εξαιρετικό dinner de gala, που υπέγραψαν οι executive chefs της μισελενάτης "Gucci Osteria da Massimo Bottura" στη Φλωρεντία, Karime López και Takahiko Kondo.

Οι guest chefs Karime López και Takahiko Kondo από τη
Οι guest chefs Karime López και Takahiko Kondo από τη "Gucci Osteria da Massimo Bottura"της Φλωρεντίας καταχειροκροτήθηκαν στο φινάλε.

Τα καλύτερα εστιατόρια και οι ανακατατάξεις της χρονιάς


Καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας αναδείχθηκε το κερκυραϊκό "Etrusco" του Έκτορα Μποτρίνι για 13η συνεχόμενη χρονιά, αποσπώντας 2 Χρυσούς Σκούφους με βαθμολογία 17/20. Έτσι, ο Ιταλοκερκυραίος σεφ διατήρησε την πρωτοκαθεδρία του στα γαστρονομικά υψίπεδα της χώρας (αλλά και τον τίτλο που του είχαν χάρισαν οι συνάδελφοί του ως Επιδραστικότερου Σεφ στην Ελλάδα, στη μεγάλη ψηφοφορία του αθηνοράματος). Φέτος, όμως, η εικόνα στην κορυφή είχε και αλλαγές: για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, τα εστιατόρια που βρέθηκαν στο υψηλότατο βάθρο των 2 Χρυσών Σκούφων έγιναν τρία, αφού το "Botrini’s" του Χαλανδρίου υποδέχτηκε στο πλάι του το "Delta" του Κέντρου Πολιτισμού – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με τα δυο τους να μοιράζονται τη δεύτερη υψηλότερη βαθμολογία στη χώρα, με 2 Χρυσούς Σκούφους και 16,5/20.

Καλύτερο εστιατόριο για το 2025 και με βαθμολογία 17/20 και δύο Χρυσούς Σκούφους αναδείχθηκε το εστιατόριο
Καλύτερο εστιατόριο για το 2025 και με βαθμολογία 17/20 και δύο Χρυσούς Σκούφους αναδείχθηκε το εστιατόριο "Etrusco" στην Κέρκυρα, ενώ το εστιατόριο "Botrini's" στην Αθήνα βραβεύτηκε με δύο Χρυσούς Σκούφους και βαθμολογία 16,5/20. Τα βραβεία και για τα 2 εστιατόρια παρέλαβε ο Έκτορας Μποτρίνι από την Υπουργό Τουρισμού 'Όλγα Κεφαλογιάννη.

Η οικογένεια των Χρυσών Σκούφων, που για το 2025 αποτελείται από 16 εστιατόρια στην Αττική, 13 στις Κυκλάδες (6 από αυτά, μάλιστα, στη Σαντορίνη), 4 στη Χαλκιδική, 5 στα Επτάνησα (3 στην Κέρκυρα και 2 στη Ζάκυνθο), 3 στην Πελοπόννησο, 2 στη Θεσσαλονίκη κι από ένα σε Ρόδο και Κρήτη, υποδέχτηκε φέτος 7 νέες προσθήκες, με τα εστιατόρια "Βενετσιάνικο Πηγάδι" της Κέρκυρας, "Cabbanes" και "Yevo" της Μυκόνου, "Galazia Hytra" και "Matsuhisa Paros"  της Πάρου, και τα "Onuki" και "The Private Kitchen" της Πύλου να κατακτούν για πρώτη φορά την κορυφαία γαστρονομική διάκριση της χώρας. Η Πάρος και η Δυτική Πελοπόννησος, σημείωσαν τη μεγαλύτερη δυναμική στις φετινές βραβεύσεις, με δύο νέους Χρυσούς Σκούφους, όπως αναφέραμε ήδη, αλλά και δύο νέα Top Notch η καθεμία, στα εστιατόρια "Parōn" στο ξενοδοχείο "Parilio" και "SeaRocks" η πρώτη, και στα "Dex.Silo.01" στο ξενοδοχείο "Dexamenes", και "Pizza Sapienza" στο ξενοδοχείο "Mandarin Oriental Costa Navarino" η δεύτερη. Αντίθετα, αξιοσημείωτη ήταν κάμψη της Σαντορίνης, με δύο εστιατόριά της να φεύγουν από τη χρυσή λίστα.

Εξαιρετικοί οι Ναταλία Δραγούμη και Κωνσταντίνος Ασπιώτης σε ρόλο master of ceremony.
Εξαιρετικοί οι Ναταλία Δραγούμη και Κωνσταντίνος Ασπιώτης σε ρόλο master of ceremony.

Με βαθμολογία 16,5/20 και δύο Χρυσούς Σκούφους για την Αθήνα βραβεύθηκαν οι 'Έκτορας Μποτρίνι (
Με βαθμολογία 16,5/20 και δύο Χρυσούς Σκούφους για την Αθήνα βραβεύθηκαν οι 'Έκτορας Μποτρίνι ("Botrini's Athens") και Δημήτρης Χριστοφιλέας και Παναγιώτης Καψάλης ("Delta"). Την απονομή έκανε η Υπουργός Τουρισμού 'Όλγα Κεφαλογιάννη.

Για την Αθήνα και με βαθμολογία 16/20 και έναν Χρυσό Σκούφο βραβεύτηκαν οι Απόστολος Δήμου (
Για την Αθήνα και με βαθμολογία 16/20 και έναν Χρυσό Σκούφο βραβεύτηκαν οι Απόστολος Δήμου ("Pelagos", Ξεν."Four Season Astir Palace Athens"), Λευτέρης Λαζάρου και Γιάννης Υφαντίδης ("Varoulko Seaside"), Γρηγόρης Κίκης ("Herve"). Την απονομή έκανε η 'Άννη Ηλιοπούλου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δέσμης Εκδοτικής και Δημιουργός και Επικεφαλής του Θεσμού των Χρυσών Σκούφων.

Τα στατιστικά της βραδιάς


Επτά νέες προσθήκες, τέσσερις αναβαθμίσεις βραβείων αλλά και τέσσερις αποχωρήσεις μετρά η φετινή χρυσή λίστα της ελληνικής γαστρονομίας, με τα εστιατόρια "Varoulko Santorini" και "Petra" στη Σαντορίνη να μην καταφέρνουν να αποσπάσουν τη βαθμολογία που θα τους εξασφάλιζε τη διατήρηση του Χρυσού Σκούφου (το "Petra" κατάφερε ωστόσο να κατακτήσει την τιμητική διάκριση Top Notch), ενώ τα "Τομάτα" στη Χαλκιδική και "Le Pavillion" στην Αθήνα έχασαν το Χρυσό Σκούφο λόγω διακοπής λειτουργίας. Παράλληλα, εννέα νέα εστιατόρια υποδέχεται η "παρέα" των Top Notch, που αριθμεί πλέον 23 αξιοπρόσεκτες γαστρονομικές διευθύνσεις της χώρας, με την λίστα να καταρτίζεται με τα πολύ αυστηρότερα κριτήρια που θεσπίστηκαν ήδη από πέρσι, ώστε να καθρεφτίζει ρεαλιστικά και ουσιαστικά τη δυναμική των εστιατορίων εκείνων που βρίσκονται μια ανάσα από το κατώφλι των Χρυσών Σκούφων.

Για τις Κυκλάδες και με βαθμό 15/20 και έναν Χρυσό Σκούφο βραβεύτηκαν οι Γιώργος Φιλιππίδης (
Για τις Κυκλάδες και με βαθμό 15/20 και έναν Χρυσό Σκούφο βραβεύτηκαν οι Γιώργος Φιλιππίδης ("Lycabettus Restaurant", Ξεν."Andronis Luxury Suites", Σαντορίνη), Μιχάλης Μπίρτσιος ("Botrini's Mykonos", Ξεν."Katikies Mykonos", Μύκονος), Έρρικα Ψιμοπούλου ("Galazia Hytra", Ξεν."Summer Senses Luxury Resort", Πάρος), Αλέξανδρος Τσιοτίνης και Βάσω Πετρίδου ("Ches", Ξεν."Calilo", Ίος), Άνταμ Κοντοβάς ("Alali", Ξεν."Astarte Suites", Σαντορίνη), Άγγελος Μπακόπουλος ("Yevo", Ξεν."Bill & Coo Suites & Lounge

Για τα Επτάνησα και με έναν Χρυσό Σκούφο και βαθμολογία 15/20 βραβεύτηκαν οι Γιώργος Καμπίτσης (
Για τα Επτάνησα και με έναν Χρυσό Σκούφο και βαθμολογία 15/20 βραβεύτηκαν οι Γιώργος Καμπίτσης ("Prosilio", Ζάκυνθος), Νίκος Ισπυρούδης ("Melia", Ξεν."Lesante Blu Beach Resort", Ζάκυνθος), Γιάννης Βλάχος ("Βενετσιάνικο Πηγάδι", Κέρκυρα), Πέτρος Δήμας και Γεράσιμος Διαμαντάτος ("Makris Corfu", Ξεν."Domes Miramare Corfu", Κέρκυρα). Την απονομή έκανε ο εκδότης του Αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος.

Επιπλέον, Chef pâtissier 2025 ανακηρύχθηκε ο Μανώλης Στήθος, επιδόρπια του οποίου απολαύσαμε μεταξύ άλλων και στο βραβευμένο με Χρυσό Σκούφο εστιατόριο "Patio" του ξενοδοχείου "The Margi", ενώ το Βραβείο Κοινού απέσπασε το "Ex Machina" του Άνταμ Κοντοβά, με τον σεφ να γίνεται ένα από τα πρόσωπα της απονομής χάρη σε ένα ιδιαίτερο hat trick: κατάφερε να αποσπάσει όλα τα είδη διακρίσεων της βραδιάς, αφού εκτός από το βραβείο κοινού κατέκτησε και την τιμητική διάκριση "Top Notch" για το "Ex Machina", ενώ διατήρησε τον 1 Χρυσό Σκούφο για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Alali" της Σαντορίνης. Ιδιαίτερη αξία, όμως, έχει όμως, έχει και το comeback του εστιατορίου "Clochard" της Θεσσαλονίκης, που με σημαντικό ιστορικό στα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας, κατάφερε να ξεπεράσει την απουσία ετών από τις βραβεύσεις και να επανέλθει ακόμη πιο δυνατό, κατακτώντας φέτος το πρώτο του Top Notch. 

Chef Patissier για το 2025 αναδείχθηκε ο Μανώλης Στήθος. Το βραβείο απένειμε η Ελένη Μιχοπούλου Managing director της Nespresso Professional Synergy SA.
Chef Patissier για το 2025 αναδείχθηκε ο Μανώλης Στήθος. Το βραβείο απένειμε η Ελένη Μιχοπούλου Managing director της Nespresso Professional Synergy SA.

Ο 'Άνταμ Κοντοβάς από το εστιατόριο
Ο 'Άνταμ Κοντοβάς από το εστιατόριο "Ex Machina" παρέλαβε το Βραβείο Κοινού από τον Junior brand Manager της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας και της Kaiser Ευάγγελο Κυρίτση.

Γαστρονομία… a la mode


Την άμεση σχέση υψηλής γαστρονομίας και υψηλής μόδας μας αποκάλυψαν οι απαστράπτοντες masters of ceremony της βραδιάς, Ναταλία Δραγούμη και Κωνσταντίνος Ασπιώτης, μέσα από μια διασκεδαστική όσο και διαφωτιστική περιήγηση στις διαχρονικές εκλεκτικές συγγένειες των δύο μορφών τέχνης (σκηνοθεσία βραδιάς Δημήτρης Χουλάκης, κείμενα Θύμιος Νικολόπουλος). Ο οίκος Gucci δεν είναι, άλλωστε, το μοναδικό luxury brand που έχει συμπεριλάβει την υψηλή γαστρονομία στο εκλεκτικό του σύμπαν με τους μεγαλύτερους οίκους μόδας να μόδας έχουν εισέλθει για τα καλά στο χώρο της υψηλής γαστρονομίας, και νέα εστιατόρια να προστίθενται διαρκώς στο παλμαρέ τους. Μια σειρά από άκρως ενδιαφέροντα βίντεο κατέδειξαν τις παράλληλες πορείες τάσεων όπως η επαναστατικότητα στη nouvelle cuisine και στις αποδομημένες σιλουέτες των ‘70s, ο μαξιμαλισμός και η επίδειξη πλούτου τόσο στο πιάτο όσο και στη γκαρνταρόμπα της δεκαετίας του ‘80, το πανταχού παρόν fusion των ‘90s, η εισβολή της τεχνολογίας των ‘00s στις σφαιροποιήσεις της γαστρονομίας αλλά και τα sci fi looks της μόδας, η σκανδιναβική σχολή του βιώσιμου μινιμαλισμού των ‘10s και το zero waste στις κουζίνες και τις πασαρέλες τη δεκαετία που διανύουμε.

Εκπροσωπώντας δυο τέχνες με εκλεκτικές συγγένειες (γαστρονομία και μόδα), ο σεφ Αλέξανδρος Τσιοτίνης και ο σχεδιαστής Άγγελος Μπράτης μοιράστηκαν το πόντιουμ για να διαπιστώσουν από κοινού ότι
Εκπροσωπώντας δυο τέχνες με εκλεκτικές συγγένειες (γαστρονομία και μόδα), ο σεφ Αλέξανδρος Τσιοτίνης και ο σχεδιαστής Άγγελος Μπράτης μοιράστηκαν το πόντιουμ για να διαπιστώσουν από κοινού ότι "η έμπνευση μπορεί να βρίσκεται παντού".

Εκπροσωπώντας τις δυο τέχνες, ο σεφ Αλέξανδρος Τσιοτίνης και ο σχεδιαστής Άγγελος Μπράτης μοιράστηκαν το πόντιουμ για να διαπιστώσουν από κοινού ότι "η έμπνευση μπορεί να βρίσκεται παντού – σε ένα πρόσωπο, μια ιστορία, μια ανάμνηση, μια εικόνα – συνήθως, όμως, έρχεται όταν δουλεύεις", ενώ προσωπικότητες της μόδας όπως η Ορσαλία Παρθένη και ο Γιώργος Ελευθεριάδης τίμησαν τη βραδιά με την παρουσία τους. Στο πνεύμα της βραδιάς, ιδιαίτερη βαρύτητα απέκτησαν και οι στιλιστικές επιλογές των βραβευθέντων που πέρασαν από τη σκηνή: το ιταλιάνικης, μαφιόζικης κοψιάς ριγέ κοστούμι του σεφ Νίκου Ισπυρούδη ήταν, για παράδειγμα, ένα από τα looks που κέρδισαν τις εντυπώσεις, η tutto nero αμφίεση του Έκτορα Μποτρίνι υπογράμμισε τα ολόλευκα Gucci sneakers του, ενώ ο Σωτήρης Ευαγγέλου, με φαρδύ κοστούμι, T-shirt και σκουφί, έκανε μια από τις πιο fashion forward (αλλά και crοwd favorites, όπως απέδειξε το χειροκρότημα) εμφανίσεις της βραδιάς. 

Με ένα Χρυσό Σκούφο και βαθμολογία 15/20 για τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική βραβεύτηκαν οι Σοφοκλής Μαραγκουδάκης (
Με ένα Χρυσό Σκούφο και βαθμολογία 15/20 για τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική βραβεύτηκαν οι Σοφοκλής Μαραγκουδάκης ("Moldee", Θεσσαλονίκη), Σωτήρης Ευαγγέλου ("Salonika Restaurant", Ξεν."Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη), Βασίλης Μουρατίδης ("Andromeda", Ξεν."The Danai Beach Resort", Νικήτη Χαλκιδικής), και Δημήτρης Παμπόρης ("Bubo Fine Dining Restaurant", Ξεν."Ekies All Senses Resort", Βουρβουρού Χαλκιδικής). Την απονομή έκανε ο Βασίλης Βελισκιώτης, Managing Director Campari Hellas.

Με την τιμητική Διάκριση Top Notch για τα εστιατόρια της Αθήνας βραβεύτηκαν οι Σπύρος Κολέτσης (
Με την τιμητική Διάκριση Top Notch για τα εστιατόρια της Αθήνας βραβεύτηκαν οι Σπύρος Κολέτσης ("Veritable"), Βασίλης Ρούσσος ("The Zillers", Ξεν."The Zillers"), Κατερίνα Δημητρακά ("SushiMou"), Ντίνος Φωτεινάκης ("Bungalow7") και Άνταμ Κοντοβάς ("Ex Machina"). Επίσης βραβεύθηκε το εστιατόριο "Vezene Athens". Την απονομή έκανε η Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης Αττικής Χριστίνα Κεφαλογιάννη

Τη σημασία των "Χρυσών Σκούφων" ως σημείο αναφοράς για την ανάδειξη των καλύτερων εστιατορίων και των ταλαντούχων δημιουργών του γαστρονομικού κόσμου, και την ουσιαστική συμβολή τους στην αναγνώριση της γαστρονομίας ως αναπόσπαστου στοιχείου του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, αλλά και ως εργαλείου πολιτιστικής διπλωματίας, τουριστικής ανάπτυξης και ενίσχυσης της εθνικής οικονομίας, εξήρε η Υπουργός Τουρισμού 'Όλγα Κεφαλογιάννη, στον εναρκτήριο χαιρετισμό της. "Θέλω να συγχαρώ την ομάδα του Αθηνοράματος για την αδιάκοπη προσπάθεια, αλλά και να εκφράσω το θαυμασμό μου για την Άννη Ηλιοπούλου, τη γυναίκα που δημιούργησε τους Χρυσούς Σκούφους, εδραιώνοντας έτσι ένα εχέγγυο ποιότητας για την εστίαση της χώρας" ανέφερε η Υπουργός. "Στον σύγχρονο τουρισμό, η γαστρονομία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ταξιδιωτικής εμπειρίας, προσφέροντας στους επισκέπτες μια αυθεντική σύνδεση με την ιστορία, τον πολιτισμό και τη ζωή του κάθε τόπου" ανέφερε η κα Κεφαλογιάννη, υπογραμμίζοντας τη συμβολή του γαστρονομικού τουρισμού στη διάχυση της τουριστικής δραστηριότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του Υπουργείου Τουρισμού, επεσήμανε τη δημιουργία ενός Δικτύου Διασύνδεσης Αγροδιατροφής, Γαστρονομίας και Τουρισμού, που θα λειτουργεί ως θεματικός Οργανισμός Διαχείρισης Προορισμού (DMO). Παράλληλα, με την ανάπτυξη ψηφιακής πλατφόρμας με διαδραστικό χάρτη για την αποτύπωση των αγροτουριστικών και γαστρονομικών πόρων σε όλη τη χώρα. Κλείνοντας την ομιλία της, συνεχάρη τους βραβευθέντες και τους υποψηφίους, αναγνωρίζοντας την αφοσίωσή τους στην υψηλή γαστρονομία, τονίζοντας: "Η δική σας επιτυχία είναι και πρόοδος για τον τουρισμό, την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας μας".

Τη σημασία των
Τη σημασία των "Χρυσών Σκούφων" ως εργαλείο πολιτιστικής διπλωματίας, τουριστικής ανάπτυξης και ενίσχυσης της εθνικής οικονομίας, εξήρε η Υπουργός Τουρισμού 'Όλγα Κεφαλογιάννη, στον εναρκτήριο χαιρετισμό της.

Αμέσως μετά, η αναπληρώτρια περιφερειάρχης Αττικής Χριστίνα Κεφαλογιάννη, εκπροσωπώντας τον περιφερειάρχη Νίκο Χαρδαλιά, υπογράμμισε τη σημασία των Χρυσών Σκούφων ως "έναν θεσμό που έχει φέρει, εδώ και 32 χρόνια, μια ποιοτική αναβάθμιση στη γαστρονομία της χώρας και δεν μπορούμε παρά να συγχαρούμε για αυτό την ομάδα των Χρυσών Σκούφων", ενώ ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος τόνισε ότι "στα νησιά μας γίνεται πολύ σκληρή δουλειά πάνω στη γαστρονομία, και αυτό βοηθά τόσο την ανάδειξη της ιστορίας και της παράδοσης, όσο και την ανάπτυξη και την οικονομία του τόπου – το αθηνόραμα, όμως, έχει την πρωτιά σε αυτή τη δουλειά, ήταν οι σκαπανείς και γι’ αυτό αξίζουν τα συγχαρητήρια και το σεβασμό μας".

Ton Notch για τα εστιατόρια των Κυκλάδων παρέλαβαν οι Κωνσταντίνος Μπουραντάς (
Ton Notch για τα εστιατόρια των Κυκλάδων παρέλαβαν οι Κωνσταντίνος Μπουραντάς ("Avant Garden", Σύρος), Τάσος Στεφάτος και Μάρκος Χαϊδεμένος ("Petra Restaurant", Ξεν."Canaves Oia Suites", Σαντορίνη), Γιάννης Παρίκος ("Sea Rocks", Πάρος), Ανδρέας Μπολάνος ("Zuma", Μύκονος), Γιώργος Λίλης και Δημήτρης Αλεξάκης ("Paron", Ξεν."Parilio", Πάρος), Τάσος Ιωαννίδης ("Matshuhisa Mykonos", Ξεν."Belvedere", Μύκονος). Την βράβευση έκανε η Πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου.

Η Πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου ευχαρίστησε "όλους όσοι είναι εδώ απόψε, αλλά και πολλούς άλλους που είναι εκτός, που όλοι μαζί κάναμε την Ελλάδα γαστρονομικό προορισμό", πριν βραβεύσει τα εστιατόρια των Κυκλάδων, ενώ ο αντιπρόεδρος του ΕΟΤ Κωνσταντίνος Ζήκος επεσήμανε ότι "η παρουσία της Υπουργού Τουρισμού καταδεικνύει τη σημασία της γαστρονομίας για τον ελληνικό τουρισμό", διαβεβαιώνοντας ότι "τόσο το Υπουργείο όσο και ο ΕΟΤ είναι και θα είναι στο πλευρό των Χρυσών Σκούφων".

Με την τιμητική διάκριση Ton Notch βραβεύτηκαν οι Άγγελος Αντωνίου (
Με την τιμητική διάκριση Ton Notch βραβεύτηκαν οι Άγγελος Αντωνίου ("Cretamos", Ξεν."The Royal senses Resort & Spa", Ρέθυμνο), Νίκος Ισπυρούδης ("Fiore", Ξεν."Lesante Cape Resort & Villas", Ζάκυνθος), Κυριάκος Ιακωβίδης ("Hellas", Ρόδος) και Νίκος Αλμπαντίδης ("Mylos by the Sea", Λέρος). Την απονομή έκανε ο Κωνσταντίνος Ζήκος, Αντιπρόεδορς του ΕΟΤ.

O εκδότης του δημοσιογραφικού οργανισμού Ο Φιλελεύθερος, Νίκος Παττίχης, μίλησε με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο για την καθοριστική σημασία των Χρυσών Σκούφων, όχι μόνο ως προς τη συστηματική δουλειά που γίνεται στην Ελλάδα και που εδώ και δεκαετίες τον έκανε να θέλει να φέρει το θεσμό στην Κύπρο, αλλά και για το πώς, στα λίγα μόλις χρόνια δραστηριοποίησής του στη Μεγαλόνησο, ο θεσμός έχει ήδη στρώσει τα θεμέλια για μια πιο δυναμική εστιατορική σκηνή, που μετατρέπει τη χώρα σε σύγχρονο γαστρονομικό προορισμό. 

Με βαθμολογία 15,5/20 και έναν Χρυσό Σκούφο βραβεύτηκαν οι Γιώργος Τρουμούχης και Αλέξανδρος Μαχραμάς (
Με βαθμολογία 15,5/20 και έναν Χρυσό Σκούφο βραβεύτηκαν οι Γιώργος Τρουμούχης και Αλέξανδρος Μαχραμάς ("Noble Gourmet", Ξεν."Elysium Resort & Spa", Ρόδος) και Θωμάς Μπόσμος ("Selene", Ξεν."Katikies Garden", Σαντορίνη). Την απονομή έκανε ο Νίκος Παττίχης, εκδότης του δημοσιογραφικού οργανισμού Ο Φιλελεύθερος Κύπρου.

Βραβεία απένειμαν επίσης η Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) Ελένη Ζωντήρου, η Διευθύντρια Χορηγιών και Συνεργασιών της ΔΕΗ Έλενα Χριστοπούλου, ο Bar & Restaurant Sales Manager της Nestle Waters Hellas Γρηγόρης Μανωλέλης, ο Senior Vice President Commerce & Marketing της ΑΒ Βασιλόπουλος Ανδρέας Συμεώνογλου, η Managing Director της Nespresso Professional, Synergy S.A. Ελένη Μιχοπούλου, ο Managing Director της Campari Hellas Βασίλης Βελισκιώτης, ο Junior Brand Manager της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας Ευάγγελος Κυρίτσης, η Director Smoke Free Products της εταιρείας Παπαστράτος Κωνσταντίνα Ψαρράκου, ο εκδότης του δημοσιογραφικού οργανισμού Ο Φιλελεύθερος Νίκος Παττίχης, η πρόεδρος του ΔΣ της Δέσμης Εκδοτικής ΑΕ, δημιουργός και επικεφαλής του θεσμού Άννη Ηλιοπούλου και ο εκδότης του Αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος.

Οι guest chefs Karime López και Takahiko Kondo από τη
Οι guest chefs Karime López και Takahiko Kondo από τη "Gucci Osteria da Massimo Bottura"της Φλωρεντίας μαζί με τον Jean-Louis Capsalas, executive chef του "Asteria Domus" που με την μπριγάδα του έφεραν εις πέρας μια τόσο απαιτητική γαστρονομική αποστολή με απόλυτη επιτυχία.

Η γαστρονομική κορύφωση


Ένα από τα καλύτερα δείπνα στην πρόσφατη ιστορία των Χρυσών Σκούφων ήταν, κατά κοινή ομολογία αυτό που έκλεισε τη φετινή τελετή απονομής, κι αυτό χάρη στη συνεργασία των executive chefs της μισελενάτης "Gucci Osteria da Massimo Bottura" στη Φλωρεντία, Karime López και Takahiko Kondo. Εκείνη από το Μεξικό, εκείνος από την Ιαπωνία, αποτελούν ένα fusion ζευγάρι τόσο στη ζωή όσο και στη γαστρονομία, ακολουθώντας τη φιλοσοφία του μέντορά τους και ενός εκ των σπουδαιότερων σεφ του παγκόσμιου στερεώματος, Massimo Bottura. Παρουσίασαν ένα μενού με μεξικάνικο ταμπεραμέντο, ιαπωνική δεξιοτεχνία και ιταλική φινέτσα, ξεχωριστό όσο και οι ίδιοι, ενθουσιάζοντας τους 300 περίπου προσκεκλημένους της βραδιάς. Στο total white σκηνικό μίνιμαλ κομψότητας του "Asteria Domus", με τους ευφάνταστους φωτισμούς να φτιάχνουν ατμόσφαιρα, οι τυχεροί συνδαιτημόνες, απόλαυσαν τις φινετσάτες δημιουργίες, συνδυασμένες με εξαιρετικές οινικές επιλογές από το πολυβραβευμένο Κτήμα Άλφα, αλλά και τη γαστρονομική μπύρα Kaiser, ενώ τα γαστρονομικά νερά S.Pellegrino και Acqua Panna, ο εκλεκτός Espresso Indonesia Fairtrade by Nespresso Professional από τη Σουμάτρα και το Campari Negroni συνέβαλαν με το δικό τους χαρακτηριστικό τρόπο στις αρμονίες της βραδιάς. Στο φινάλε οι καλεσμένοι καταχειροκρότησαν τους δύο καταξιωμένους σεφ, καθώς και τον Jean-Louis Capsalas, executive chef του "Asteria Domus", με την μπριγάδα του, και το ενορχηστρωμένο σέρβις που η συμβολή τους ήταν καθοριστική για την επιτυχία μιας τόσο απαιτητικής βραδιάς. 


 


Δείτε όλο το φωτορεπορτάζ της απονομής εδώ.