Στη καινούρια έκδοση της βίβλου του Whisky του Jim Murray, που κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό, για πρώτη φορά ανακηρύσσεται καλύτερο whisky στο κόσμο το whisky γιαπωνέζικης καταγωγής Yamazaki single malt sherry cask 2013. Για πολλούς στη βιομηχανία των ποτών δεν ήταν έκπληξη. Το ρεύμα της εποχής στα spirits μας οδηγεί στo Japanese Whisky. Mixologists και Whisky lovers κάνουν βουτιά στη εξωτική κουλτούρα, που έχει αρχίσει να κοιτάει τη σκοτσέζικη στα ίσια. Παρολ’ αυτά η ιστορία δεν είναι και τόσο καινούρια. Αρχίζει με τον Masataka Taketsure, τον πρώτο Ιάπωνα, που έμαθε την τέχνη του whisky στη Γλασκόβη και τη μετέφερε στην χώρα του δημιουργώντας το 1933, την εταιρεία Nikka.
Σήμερα συναντάμε στα ράφια πολλές premium ετικέτες made in Japan κάθε κατηγορίας (single malts, blends, παλαιωμένα σε bourbon ή sherry βαρέλια), που χαίρουν μεγάλης εκτίμησης από τους connoiseurs και όχι μόνο. Πρόσφατα μας δόθηκε μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσουμε ένα σπάνιο αντιπρόσωπο, στο prive χώρο του «The Clumsies», τo Nikka Taketsura 21 ετών. Στον παγκόσμιο διαγωνισμό whiskies του 2010, το συγκεκριμένο pure malt βγήκε πρώτο. Καθόλου τυχαίο! Είναι σύνθετο, ντελικάτο, πλούσιο και ισορροπημένο. Η μύτη του είναι εκρηκτική, μας συνεπαίρνει με νότες σοκολάτας, καφέ, κακάο, κερασιών, μαύρου πιπεριού, φλούδας εσπεριδοειδών, ginger και νύξεων μαρμελάδας. Το στόμα του είναι το ίδιο πληθωρικό, με επίγευση, που δύσκολα ξεχνάς. Οι διαθέσιμες φιάλες είναι μετρημένες, σε λίγο θα εξαντληθεί, επομένως φροντίστε να το δοκιμάσετε όπου το εντοπίσετε.