Με γκουρμέ και δημιουργική πρωτοτυπία ο head bartender του «Odori» έφθασε στην κορυφή ενός καταξιωμένου διαγωνισμού κάνοντας απίθανες αρμονίες φαγητού με κοκτέιλ.
Δεν θα περιμέναμε τίποτα λιγότερο από τον Μανώλη, που την προηγούμενη χρονιά σκαρφάλωσε στην τετράδα με τους καλύτερους bartenders στο κόσμο, στο World Class. Αυτή τη φορά ήρθε πρώτος και σήκωσε το χρυσό, στον 46ο ιστορικό διαγωνισμό Martini Grand Prix, που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στη διάσημη Terazza Martini, στο Μιλάνο. Το cocktail του «Ameritino» ανέβασε το πήχη της ευρηματικότητας και πέτυχε κέντρο στον απαιτητικό στόχο, παρασύροντας τους έμπειρους ουρανίσκους των κριτών: ο Walter Gosso(νικητής του περσινού Martini Grand Prix), η Anastasia Miller(δημοσιογράφος και συγγραφέας βιβλίων πάνω στην ιστορία των ποτών), ο Ignacio Vasquez (Global Martini Brand Director), ο Iταλός chef Davide Oldani (δημιουργός της Pop Cuisine) και ο Jacob Briars (Bacardi Group Global Advocacy Director και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής).
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Η μάχη κράτησε δυο μέρες. Την πρώτη, το concept « πάταγε» στο ιντριγκαδόρικο food Pairing. H επιτροπή σέρβιρε σε κάθε φιναλίστ ένα πιάτο με την υπογραφή του αλχημιστή σεφ Misha Sukyas, με σκοπό να το ζευγαρώσουν άψογα με ένα δημιουργικό cocktail. Ο Μανώλης μπήκε πολύ δυνατά ταιριάζοντας έναν ασυνήθιστο τόνο με λευκή σοκολάτα, wasabi και μελάνι σουπιάς, με το «Reflection of Feelings», ένα cocktail δροσερό, με οξύτητα ιδανική για να φρεσκάρει το λιπαρό και πικάντικο πιάτο.
Την επόμενη μέρα οι έξι φιναλίστ που πέρασαν στο τελικό από την Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία και Ολλανδία ξεκίνησαν τις κόντρες στα shaker σε ένα pop up event « χτυπώντας» ο καθ’ ένας την final συνταγή του. Αυτός που θα έκανε το μεγαλύτερο γκελ στο κόσμο, θα είχε extra πόντους. Μετά τους έδωσαν χρήματα να ψωνίσουν υλικά, για να μαγειρέψουν το φαγητό που θα έκανε ντουέτο με το τελικό τους cocktail. Σε αυτή την στροφή ο Μανώλης έκανε ρουά ματ, ετοίμασε μια εντυπωσιακή μπρουσκέτα με κρέμα βαλσάμικο, καφέ espresso, ρικότα, χαμόν ιμπέρικο και σαλάτα με κόκκινα φρούτα (φράουλα, κράνμπερι, μούρα, ελαιόλαδο, φύλλα μαντζουράνας και πιπέρι). Δίπλα του, το «Ameritino» κούμπωνε με το πιάτο, απόλυτα με αποτέλεσμα όχι μόνο ένα αρμονικό γευστικό σύνολο, αλλά μια ανεβασμένη γευστική εμπειρία.
Όπως είπε ο Μανώλης η έμπνευση για το «Ameritino», ήταν ένας συνδυασμός πολλών πραγμάτων, που όλα μαζί όμως πηγάζουν από ένα ταξίδι στο χρόνο, από το παρελθόν μέχρι το μέλλον. Όπως όλα τα ταξίδια έτσι και σε αυτό, εκείνο που μετράει δεν είναι ο προορισμός, αλλά η διαδρομή. Στη δική του διαδρομή ξεκίνησε από την Ιταλία την πατρίδα των Βερμούτ, από εκεί επέλεξε το μοναδικό Rubino, με ιστορία 150 ετών, για να ακολουθήσει στην συνέχεια την ιστορία των aperitivo στη Κίνα, στην αρχαία Ελλάδα, στους Ρωμαίους και τους Άραβες αλχημιστές και να καταλήξει πάλι στην Ιταλία, όπου το aperitivo, συμβολίζει την παρέα, την επικοινωνία και την γέννηση των κλασικών cocktails, βλέπε Milano Torino, Americano και εννοείται Negroni. Σημαντικό ρόλο, ή καλύτερα τελευταία πινελιά για τη συνταγή του ήταν οι σύγχρονες τάσεις των χαμηλόβαθμων cocktail, των φυσαλίδων και του καφέ.
Τα cocktail του Μανώλη Λυκιαρδόπουλου
Ameritino
55ml Martini Reserva Especial Rubino
15ml Martini Bitter 10ml μαστίχα Skinos
10ml espresso
Απογεμίζουμε με Three Cents Tonic Water
Εκτέλεση: στο shaker τοποθετούμε όλα τα υλικά εκτός από το τόνικ. Ανακατεύουμε καλά, σερβίρουμε, συμπληρώνουμε με το τόνικ και γαρνίρουμε με φλούδα λεμονιού.
Reflection of feelings
60ml Martini Reserva Especial Ambrato
10ml China Martini
10ml σιρόπι κίτρου
1 κουτάλι Laphroaig Single Malt Whisky
Απογεμίζουμε με tonic water με κάρδαμο και ginger
Εκτέλεση: τοποθετούμε όλα τα υλικά εκτός από το τόνικ στο Shaker και χτυπάμε καλά. Σερβίρουμε με πάγο και απογεμίζουμε με το τόνικ.