ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το φετινό κοσμοπολίτικο πρόσωπο του The Squirrel- Gourmet Dining

Από -
Το φετινό κοσμοπολίτικο πρόσωπο του The Squirrel- Gourmet Dining - Χρυσοί Σκούφοι

Στην πανέμορφη βεράντα του πολυτελούς εστιατορίου κάτω από τα πεύκα, στη Νικήτη της Χαλκιδικής, απολαύσαμε πιάτα που μένουν στη μνήμη.

Η πρώτη αίσθηση από την βεράντα του The Squirrel- Gourmet Dining θαρρείς πως σε στέλνει στην Ιταλική Ριβιέρα, όμως τα θεόρατα πεύκα κάτω από το οποία στρώνονται τα λίγα τραπέζια, η θέα της Κασσάνδρας στο βάθος και αυτό το χαρακτηριστικό κάτι της Σιθωνίας σου θυμίζει πώς είσαι είναι η ανεπανάληπτη Χαλκιδική.
Ο σεφ Βασίλης Μουρατίδης, αντλεί υλικά από τη διεθνή “αποθήκη” τροφίμων και τα συνθέτει σε πρωτότυπους και αρμονικούς συνδυασμούς. Ο σεφ αποφεύγει συνειδητά την χρήση τεχνικών της μοριακής κουζίνας (“αφροί”, “χώμα”, “πέτρες”) καθώς και δημοφιλή εργαλεία όπως το σου βιντ, επιδεικνύοντας την ικανότητά του να δημιουργεί γεύση με βάθος χωρίς εντυπωσιασμούς. Αποτέλεσμα, ένα μενού εκλεπτυσμένο και κοσμοπολίτικο, που ακολουθεί το ύφος και το στιλ του ξενοδοχείου, με τέσσερα κύρια πιάτα (με διπλές επιλογές σε κάθε πιάτο) και κοινά, τα δύο wellcome και τα τρία επιδόρπια.

Πιάτο που παρέμεινε στη γευστική μνήμη, το “Βασιλικό καβούρι με κρέμα από κουνουπίδι, γογγύλι και παγωμένο shiso”.Κομψό, αρωματικό και νόστιμο, με τις γεύσεις όλων των υλικών παρούσες σε αρμονική συνύπαρξη. Σε όμοια αντίληψη ο “Αστακός με κρέμα από πάσιον φρουτ, πουρέ από ρίζα μαϊντανού, αλμυρά μπισκότα και σάλτσα από τα αβγά (“κοράλι”) του αστακού”, με ωραία αρώματα και ποικίλες υφές. Εκπληκτικό το “Μάκερελ με πανακότα από γιούζου, κράκερ από σουσάμι και κρέμα από ουσάμπι”. Το αλμυρό διαδέχεται το λεμονάτο και το τραγανό διαδέχεται το κρεμώδες σε διαδοχικές γευστικές εκρήξεις, η κρέμα ουασάμπι είναι βελούδινη, φρέσκια και απίστευτα “νόστιμη”. Όμως, το “Λαβράκι με πουρέ αχλάδι και μαϊντανό, Calamansi (ένα εσπεριδοειδές σαν κουμκουάτ) και σάλτσα από πευκοβελόνες” είναι ίσως η καλύτερη στιγμή του φετεινού μενού: ένα έξοχο πιάτο με τη σάλτσα από πευκοβελόνες σε συνδυασμό με τον πουρέ αχλάδι να λεπτοκεντάει αποχρώσεις γεύσεων με μακρά επίγευση συν τις ωραίες εντάσεις και τις υπολογισμένες γευστικές ανατροπές.

Στην πρώτη πεντάδα, συμπεριλαμβάνω τα “Γλυκάδια γλασέ με καρπούζι, μαγιονέζα με χορσράντις και σάλτσα από γκρέιπφρουτ”. Δημιουργία υψηλού επιπέδου, πολύ νόστιμο και ταυτόχρονα σοφιστικέ, με διαδοχή υφών και υπέροχο συνδυασμό καυτερού -δροσερού -πικρού. Άψογο σέρβις και έξοχη λίστα κρασιών (πάνω από 1600 ετικέτες) την οποία υπογράφει ο head sommelier Απόστολος Πλαχούρας.

Νικήτη, 23750 20400 – 2 http://www.danairesort.com