ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ron Santiago de Cuba…το κλασικό Κουβανέζικο ρούμι θέλει να απλωθεί στον πλανήτη

Από -
Ron Santiago de Cuba…το κλασικό Κουβανέζικο ρούμι  θέλει να απλωθεί στον πλανήτη - Χρυσοί Σκούφοι

Το νέο μεγάλο παγκόσμιο brand θα είναι το νεοεισαχθέν ρούμι, το Ron Santioago de Cuba.

Στο ναό του ρουμιού, στο «Baba au Rum», μαζί με τους γκουρού του είδους Θάνο Προυναρούς και Μιχάλη Μένεγο και την καθοδήγηση του βραβευμένου mixologist Γιώργου Δενδράκη, δοκιμάσαμε το Santiago de Cuba, το νούμερο ένα ρούμι στην Κούβα.
Πρόκειται για ένα από τα πρώτα αποστακτήρια της Κούβας- πρώην Bacardi- που ξεκίνησε να αποστάζει περίπου το 1862. Σε όλη τη ζώνη των Τροπικών παράγεται το συναρπαστικό spirit, ειδικά όμως οι Κουβανοί φημίζονται για την εξέλιξη του. Το Κουβανέζικο ρούμι έχει επιβάλει το δικό του ελαφρύ στυλ και έχει αποκτήσει φανατικούς connoiseurs σε όλο τον πλανήτη. Μια ωδή στο παραδοσιακό τύπο είναι το «Ron Santiag»o, που παράγεται σύμφωνα με την αυστηρή νομοθεσία της Κούβας, από μελάσα σε αποστακτήρες στήλης και παλαιώνει τουλάχιστον για τρία χρόνια.

Η δοκιμή ξεκίνησε με το «Carta Blanca». Ένα λευκό ρούμι που έχει όμως σύνθετο χαρακτήρα και γεμάτο στόμα. Στη μύτη κάνουν παρέλαση γοητευτικά αρώματα βανίλιας, καρύδας, μπανάνας, εσπεριδοειδών και καραμέλας σε ένα φόντο φυτικό . Το στόμα είναι έκπληξη, στρογγυλό και με βάθος. Αξίζει να το απολαύσει κάποιος σκέτο με πάγο αλλά πρέπει να το τσεκάρει στα κλασικά Κουβανέζικα cocktails, βλέπε Mojito και Daquiri, διότι τα απογειώνει και τα ενισχύει αρωματικά και γευστικά. Δεύτερη ετικέτα του το «Anejo,» με περισσότερα από πέντε έτη παλαίωσης έχει πολύ καλό μπουκέτο με υπέροχα αρώματα μελιού, σοκολάτας, καφέ, πορτοκαλιού και μπαχαρικών.

Επόμενο ένα συναρπαστικό, σπουδαίο ποτό το «Superior 11 anos». Ένα πραγματικά αυθεντικό Κουβανέζικο ρούμι παλιάς κοπής με ρουστίκ χαρακτήρα. Τα αρώματά του είναι εκρηκτικά και εξελίσσονται συνέχεια με καραμέλα βουτύρου, σοκολάτα, κανέλα, γαρύφαλλο και αποξηραμένα φρούτα. Το στόμα έχει απίστευτο όγκο, και επίγευση διαρκείας που αφήνει μια εξαιρετική πιπεράτη αίσθηση. Τελευταίο στη δοκιμή το «Superior 12 ano»s. Επίσης εξαιρετικό ποτό, που είναι όμως πιο ευκολόπιοτο από το 11anos. Η μύτη του είναι πολύ όμορφη με πρωταγωνιστές τα αρώματα του καπνού, των ξηρών καρπών, των πιπεριών και της καραμέλας βουτύρου. Τα δύο τελευταία, 11 και 12 ετώ,ν πρέπει να τα αφήσουμε να αναπνεύσουν λίγο στο ποτήρι και να τα απολαύσουμε αργά. Αν θέλουμε να τα μιξάρουμε, το ιδανικό είναι να τα χρησιμοποιήσουμε ως βάση σε old fashioned.