ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

O διάστερος Simon Rogan για δυο βράδια στην «Σπονδή»

Από -
O διάστερος Simon Rogan για δυο βράδια στην «Σπονδή» - Χρυσοί Σκούφοι

Ο σεφ του διάστερου «L’Enclume» στο Cartmel της Μεγάλης Βρετανίας είναι ο πέμπτος καλεσμένος του γαστρονομικού φεστιβάλ του εστιατορίου.

Ο επόμενος guest της «Σπονδής», που με αφορμή την συμπλήρωση είκοσι χρόνων παρουσίας της στην ελληνική γευστική σκηνή φέρνει στην Αθήνα σπουδαίες διεθνείς μαγειρικές προσωπικότητες, έρχεται από την Μεγάλη Βρετανία. Πέμπτος «σταθμός» του γαστρονομικού φεστιβάλ του εστιατορίου του Παγκρατίου, την Τετάρτη 14 και την Πέμπτη 15 Ιουνίου, είναι η κουζίνα του Simon Rogan, σεφ και ιδιοκτήτη (μαζί με τον Penny Tapsell) του «L’Enclume» στο χωριό Cartmel στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού, που κέρδισε το πρώτο του αστέρι Michelin το 2005, για να αποκτήσει ένα ακόμη, το 2013.

Ο Rogan, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της μοντέρνας βρετανικής μαγειρικής, έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι έχει επηρεαστεί από τον εκκεντρικό φυσιολάτρη των Άλπεων Mark Veyrat. Στα πολυεπίπεδα πιάτα του δίνει έμφαση στα υλικά και τα αρώματα της φύσης. Πολλά από τα βότανα, τα λαχανικά, τα φρούτα και τα βρώσιμα λουλούδια που χρησιμοποιεί προέρχονται από τη φάρμα του εστιατορίου, πολύ κοντά του, στην καταπράσινη κοιλάδα του Cartmel, και από τα δάση της περιοχής. Το μενού που θα σερβιριστεί το διήμερο αυτό στην «Σπονδή», συστήνοντάς στο αθηναϊκό την πολύ ενδιαφέρουσα μαγειρική του φιλοσοφία, κοστίζει € 160 και κλείνει με ένα μυστηριώδες επιδόρπιο ονόματι «αμόνι» – αυτό, άλλωστε, σημαίνει «L’Enclume». Οι γκουρμέ φυσιοδίφες καλό είναι να εξασφαλίσουν εγκαίρως τo τραπέζι τους.

Το μενού του Simon Rogan
Φύλλα σέλερι και ξύδι από ζύμωση λαχανικών
Αβγοτάραχο από μπακαλιάρο, μαϊντανός, τραγανά φύκια των βράχων
Αλατισμένο φραγκοστάφυλλο και τάρτα λαχανικών
Χτένια, γογγύλι, φύκια
Ζωμός καλέντουλα
Σιτεμένο μοσχαράκι σε λάδι «κάρβουνου», κρεμμυδάκια και οξαλίδες
Γαρίδες σχάρας, καλοκαιρινή κολοκύθα και λουκάνικο black pudding
Iππόγλωσσα μαγειρεμένη σε πεύκο, βασιλικά στρείδια και σπαράγγια
Γεμιστό λάχανο, ανθός κουφοξυλιάς, κoυκιά
Ψητή πάπια με κεράσια και καπνιστό παντζάρι
Γιαούρτι πρόβειο, φράουλα, μύρριδα
Ζυμωμένη παστινάκη με καραμέλα και φουντούκι
«Αμόνι»