ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Fusion ελληνικότητα στη Σκιάθο

Από -
Fusion ελληνικότητα στη Σκιάθο  - Χρυσοί Σκούφοι

Ο ταλαντούχος σεφ Νικόλας Σταυρακάκης (βραβείο ελληνική κουζίνας 2017) έβαλε τη Σκιάθο στο γαστρονομικό χάρτη με τη βαθιά γευστική, μοντέρνα ελληνική κουζίνα που δημιουργεί στο όμορφο εστιατόριο Elia’s στο ξενοδοχείο Mandraki.

Εφέτος, διευρύνει περαιτέρω τους πειραματισμούς του με πολυδουλεμένες fusion δημιουργίες τις οποίες υποστηρίζει τολμηρά με χαρακτηριστικά κρητικά προϊόντα^ τον τόπο καταγωγής του, και προϊόντα από τη Σκιάθο.

Ο Σταυρακάκης κρατημένος γερά από το σίγουρο μίτο της παραδοσιακής κρητικής κουζίνας, χρησιμοποιεί με δεξιοτεχνία την εμπειρία του από τα σπουδαία εστιατόρια του εξωτερικού όπου θήτευσε και χτίζει προσεκτικά το δικό του, ελκυστικό και αναγνωρίσιμο ύφος. H καπνιστή στάκα με στάχτη από τον αφρό του γιαουρτιού και ημίπαστο κρόκο αβγού φτιαγμένο με ζάχαρη και αλάτι, είναι ένα μεγάλο πιάτο που ο σεφ το προσφέρει ως amuse bouche, του αξίζει όμως μια θέση στην «κοσμηματοθήκη» της μοντέρνας ελληνικής κουζίνας: εξαιρετική σύλληψη, λεπτεπίλεπτη γεύση, τεχνική πληρότητα.

Signature πιάτο, με υπέρτερη νοστιμιά, κομψότητα και λιτότητα, τα Ραβιόλι αντικριστού αρνιού στον ζωμό του συν γαλάκτωμα στάκας συν αλμυρό σορμπέ τσικουδιάς. Το carpacio κιτρινόπτερου τόνου με πετιμέζι και τοπικά τουρσιά (μαραθόριζα, σιναπόσπορος, λάιμ, λεμόνι, κάπαρη, κρίταμο, κρεμμύδι –μαρινάρεται σε ξύδι κερασιού που το φτιάχνει ο ίδιος) σε στιγμιαίο κάπνισμα από πευκοβελόνες και παγωτό κρίταμο προσφέρουν αλλεπάλληλα κύματα του γλυκού –ξυδάτου –καυτερού –αλμυρού –δροσερού, που διαδέχονται αρμονικά το ένα το άλλο.

Στα επιδόρπια, το «Αρμενοβίλ», είναι μια τολμηρή απόδοση του παραδοσιακού κρητικού φαγητού Χανιώτικο μπουρέκι σε πλούσια γλυκιά γεύση και ενδιαφέρουσες υφές, καθώς συνταιριάζει το παρφέ ξινομυζήθρας, τα καραμελωμένα αμύγδαλα, το γλυκό κολοκύθι, pudding μέντας (σαν ζελέ) και παγωτό γλυκοπατάτας. Τέλος, ο σιμιγδαλένιος χαλβάς με ντόπιο κατσικίσιο γάλα και βούτυρο σε σιρόπι παντζαριού –τριαντάφυλλου, παγωτό από κουκουνάρια και μαρέγκες από μυρώνια, ενσωματώνει ελκυστικά τα πολύ αρωματικά σκιαθίτικα γαλακτοκομικά και το αναπάντεχο παγωτό από κουκουνάρια –απόδοση τιμής στη διάσημη παραλία Κουκουναριές όπου βρίσκεται το εστιατόριο και έμπνευση από τo τριάστερο εστιατόριο Geranium στην Κοπεγχάγη. Άλλωστε ο Σταυρακάκης γοητεύεται γενικά από τις σκανδιναβικές τεχνικές –στάχτη, λάδια, κλπ, που πυροδοτούν την έμπνευσή του.