ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το νέο deli-στολίδι της κάβας ΟΑΚ

Από -
Το νέο deli-στολίδι της κάβας ΟΑΚ - Χρυσοί Σκούφοι

Και ξαφνικά, μέσα στην κάβα ΟΑΚ γεννήθηκε ένα πανέμορφο delicatessen, που τιμά σε όλα του αυτό το είδος…

Ο χώρος, εντυπωσιακός. Άνετος, φωτεινός και κλασάτος, συνδυάζει τη μοντέρνα λειτουργικότητα με στοιχεία που προσθέτουν αρχοντιά και θυμίζει αριστοκρατικά deli της βόρειας Ευρώπης. Κεντρικό στοιχείο, ο μεγάλος πάγκος από πράσινο γρανίτη, πάνω από βιτρίνες με τυριά και αλλαντικά. Στα highlights, η βιτρίνα που φιλοξενεί τα αλλαντικά ωρίμανσης, jamon, prosciutto, culatello, ανάμεσα σε ιταλικά και ισπανικά σαλάμια και λουκάνικα. Στα συν, οι μελετημένοι φωτισμοί και το φυσικό φως από τη τζαμαρία, που αναδεικνύουν και ζεσταίνουν.

Έκπληξη, ο ημι-πριβέ χώρος στο βάθος, με την τραπεζαρία από ξύλο και γιαλί και δώδεκα κατακκόκινες καπιτονέ καρέκλες, κάτω από έναν κρυστάλινο πολυέλαιο: εδώ, μπορείς να καθήσεις με την παρέα σου, να πιείς το κρασί σου και να το συνδυάσεις με προϊόντα από το deli.

Στην ουσία τώρα: το περιεχόμενο είναι αντίστοιχο της “συσκευασίας”. Προϊόντα που δικαιούνται να ονομάζονται deli, που καλύπτουν κάθε τομέα και γούστο. Τυριά, αλλαντικά, ιδιαίτερα ζυμαρικά, σάλτσες, προϊόντα τρούφας, λιχουδιές ψαρικών, μουστάρδες, φουα γκρα, πατέ, καπνιστά ψάρια και ό,τι άλλο ζητάει κανείς από ένα τέτοιο μαγαζί. Εισαγωγής αλλά και ελληνικά, επιλεγμένα με γνώση από καλά ονόματα.

Μια ματιά στη βιτρίνα των τυριών μου δείχνει από παλαιωμένο πεκορίνο και γλυκιά γκοργκοντσόλα μέχρι ιντιαζάμπαλ, τετίλλα, τσένταρ, μποφόρ και πολλά ακόμα, ενώ στα ελληνικά, πέρα από τις πολλές γραβιέρες, το κασέρι Ξάνθης και λοιπά γνωστά και εκλεκτά, βλέπω το μηλέικο τυρί της σπηλιάς του Χαραλαμπάκη και την ανδριώτικη πετρωτή του Ασούτη -και η συλλογή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.

Σταχυολογώ από τα υπόλοιπα: λουκάνικα βίσωνα, καπνιστό φιλέτο τσιπούρας σε βάζο Alos από το Μεσολόγγι, μουστάρδες και σάλτσες Le Comptoir de Mathilde, φουά γκρα Rougié, ελληνικά ζυμαρικά Μαγγίρι και Μελίμα, βολβοί, κρίταμα και γαλατσίδα τουρσί από την Ικαρία, βουβαλίσια λουκάνικα του Μπόρα, και η περίφημη σειρά ψαρικών σε κονσέρβα La Cala, του Albert Adria: σαρδέλες, χταποδάκι, σωλήνες, αχιβάδες, μύδια. Αλλά, η συλλογή πράγματι είναι μεγάλη και ενδιαφέρουσα, αξίζει και μόνο να χαζέψετε τα ράφια.

Το ΟΑΚ deli δεν είναι ένα καθημερινό μαγαζί, πέρα όμως από το ότι χαίρεσαι να ψωνίζεις εκεί το γνωστό ή το σπάνιο, μπορεί και, απλά, να σου φτιάξει τη διάθεση όποτε το έχεις ανάγκη. Με ένα ποτήρι κρασί και δυο τυράκια στη γιορτινή του ατμόσφαιρα, όλα φαίνονται ομορφότερα.

Πριν φύγετε, άλλωστε, ένας καφές στο κομψό Café Milani που μόλις άνοιξε δίπλα, επιβάλλεται.

Oak, Λεωφ. Κηφισίας 282, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6858078.