ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Χαρούπι” στη Θεσσαλονίκη: Μια φρέσκια ματιά στην κρητική κουζίνα

Από -
“Χαρούπι” στη Θεσσαλονίκη: Μια φρέσκια ματιά στην κρητική κουζίνα  - Χρυσοί Σκούφοι

Το πρώτο κρητικό εστιατόριο στη Θεσσαλονίκη, έχει φτιαχτεί από τον κρητικό ταλαντούχο σεφ
Μανώλη Παπουτσάκη -κατάγεται από τα Χανιά-, και έχει κατακτήσει μέσα στον ελάχιστο χρόνο
λειτουργίας του την αποδοχή της πόλης. Ο Μανώλης Παπουτσάκης προσφέρει τα φαγητά της
ιδιαίτερης πατρίδας του σε μια λιτή καλόγουστη σάλα με σχεδόν μηδενικές αναφορές στο
γνωστό φολκλόρ, μεγάλες τζαμαρίες για θέα στα Λαδάδικα και χαμηλόφωνη καλοδιαλεγμένη
μουσική υπόκρουση.

Η απόδοση των πασίγνωστων και κοσμαγάπητων κρητικών σπεσιαλιτέ, είναι απολύτως στο
πνεύμα της παράδοσης: με την πρώτη μπουκιά και με κλειστά μάτια αναγνωρίζεις την κρητική
γεύση, το άρωμα και την υφή. Όμως, οι λεπτές παρεμβάσεις του σεφ με την προσθήκη υλικών
κυρίως αλλά και παρουσίασης των πιάτων, προσδίδουν μια ευπρόδεκτη, ανάλαφρη κομψότητα
Για παράδειγμα, το πολύ απλό και πολύ νόστιμο πιάτο “βραστά κρητικά αγριόχορτα με ψητή
πιπεριά Φλωρίνης,αμύγδαλα σοτέ σε στακοβούτυρο και ψητό ξερό ανθότυρο αρτυμένο με
ελαιόλαδο”. Στο ίδιο πνεύμα οι ντολμάδες με αμπελόφυλλο με αλμυρό παγωτό γιαούρτι και
φρέσκα κρητικά τυριά. Θαυμάσιο πιάτο οι κλασσικοί “χοχλιοί μπουμπουριστοί με φρέσκο
δεντρολίβανο και προσωπική νότα το απλαιωμένο ξύδι από μαρουβά και ψητό σκόρδο.
Το κλασσικό τηγανητό κουνέλι με σκόρδο και δεντρολίβανο, εδώ συνοδεύεται τολμηρά (και
ταιριαστά) με ωραίους πουρέδες από σελινόριζα, παντζάρι, κάστανο και ξινόχοντρο και μια
επίσης τολμηρή, και εκλεπτυσμένη σάλτσα από πετιμέζι με κόκκους καφέ.

Εξαιρετικό το τσιγαριαστό αρνί με στάκα σιουφιχτά από χαρούπι που συνόδευαν δυναμικά το
μελωμένο κρέας. Κορυφαίο το γαμοπίλαφο, σε αυθεντική νοστιμιά και υφή. Και μόνο που έχει
κατορθώσει ο Παπουτσάκης να αναπαράγει αυτήν την πρωτογενή νοστιμιά που χρειάζεται κιλά
από διαφορετικά κρεατικά, σε περιβάλλον εστιατορίου, αξίζει κάθε έπαινο.