ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Amatriciana, story και σύγχρονες διαμάχες

Από -
Amatriciana, story και σύγχρονες διαμάχες - Χρυσοί Σκούφοι

Εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας στο δοκιμαζόμενο Amatrice, καταγράφουμε την ιστορία και τις σύγχρονες περιπέτειες της πικάντικης κόκκινης μακαρονάδας που μας αρέσει.

Τιμής ένεκεν στην πόλη Amatrice που χτυπήθηκε μέχρι καταστροφής από τον εγκέλαδο σήμερα τα ξημερώματα, γράφουμε το story της διάσημης μακαρονάδας της που θεωρείται μια από τις πλέον εμβληματικές της παραδοσιακής ιταλικής κουζίνας. Ήδη στην Ιταλία έχει δημιουργηθεί μια κίνηση που καλεί τους εστιάτορες να προτείνουν στην πελατεία τους να παραγγέλνει amatriciana και 2€ να πηγαίνουν βοήθεια στους πληγέντες της γενέθλιας πόλης της, για κάθε μακαρονάδα(δεν είναι κακή ιδέα να εφαρμοστεί και από τα ιταλικά της Αθήνας).

Αυτή η περίφημη συνταγή, η μάλλον η τροποποίησή της ήταν η αφορμή για να εγκαλέσει το δημοτικό συμβούλιο του Amatrice τον 2άστερο Ιταλό σεφ Carlo Cracco( μαγείρεψε ο ίδιος το μενού στο επίσημο δείπνο της απονομής των Χρυσών Σκούφων το 2010) το 2015, επειδή παραποίησε την συνταγή της χρησιμοποιώντας σωταρισμένο σκόρδο! Το θέμα πήρε μεγάλη δημοσιότητα καθώς μετά τη δήλωση του Cracco στην τηλεόραση η επίσημη αντίδραση του Δημάρχου ήταν ότι τα υλικά της amatriciana είναι μόνο guanciale (μπέικον από χοιρινά μάγουλα), pecorino, λευκό κρασί, ντομάτες San Marzano, πιπέρι και τσίλι. « Βάλε ένα διαφορετικό υλικό σε μια τέτοια συνταγή και δεν αλλάζεις μόνο τη γεύση της αλλά και την ιστορία της» συμπλήρωσε και πρόσθεσε «αν χρησιμοποιήσεις κρεμμύδι η σκόρδο σε μια amatriciana σημαίνει ότι αδιαφορείς για μια ισχυρή κτηνοτροφική παράδοση μιας χιλιετίας που καθορίζει τη γεύση αυτής της συνταγής και που έχει περάσει από γεννιά σε γεννιά.

Αργότερα βέβαια μαλάκωσαν τα πράγματα και σε ανάρτησή του στην επίσημη σελίδα της πόλης στο Facebook, το δημοτικό συμβούλιο του Amatrice έλεγε πως «είμαστε σίγουροι ότι επρόκειτο για ένα λεκτικό λάθος του διάσημου σεφ, δεδομένης της επαγγελματικής του επάρκειας και ιστορίας. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι αρχικά στην amatriciana και μέχρι το τέλος του 17ου αιώνα δεν χρησιμοποιούσαν ούτε ντομάτα ούτε τσίλι που ήρθαν εκείνη μόλις την περίοδο από την Αμερική, παρά μόνο πεκορίνο και guanciale μαζί με το πιπέρι και ήταν λευκή, οπότε η κτηνοτροφική παράδοση έχει παραβιαστεί επισήμως τουλάχιστον μια φορά. Η αλήθεια είναι πάντως ότι η amatriciana που έγινε πολύ της μόδας στην Ιταλία τον 19ο και τον 20ο αιώνα ήταν κόκκινη… αν θέλουμε πάντως να διδαχτούμε και κάτι, είναι το πώς φροντίζουν και προσέχουν την γαστρονομική τους ιστορία οι δοκιμαζόμενοι γείτονες που έχουν ανακηρύξει την amatriciana σε τυπικό παραδοσιακό αγρο-διατροφικό προϊόν του Lazio.