ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα Κορυφαία Barolo του ριζοσπάστη οινοποιού Elio Altare

Από -
Τα Κορυφαία Barolo του ριζοσπάστη οινοποιού Elio Altare - Χρυσοί Σκούφοι

Τώρα, στην καρδιά του χειμώνα, όταν σκέφτομαι μια δυνατή οινική απόλαυση που να ζεσταίνει την καρδιά και το μυαλό, μπροστά στα μάτια μου φλασάρει η λέξη Barolo. Κρασί αρχοντικό, ζεστό, υποβλητικό, που θεωρείται δικαίως ανάμεσα στα μεγαλύτερα του κόσμου. Είναι αρκετοί οι πολύ καλοί παραγωγοί του αλλά το όνομα Elio Altare ξεχωρίζει διότι ο φιλέλληνας Ιταλός οινοποιός είναι ένας από τους μεγάλους καινοτόμους του Πιεμόντε, και δημιουργεί κρασιά με τρομερή προσωπικότητα.

Σε μια κάθετη γευσιγνωσία δύο διαφορετικών ετικετών του, ήπια το μεγαλείο του Barolo σε πολλές εκδοχές. Στο Arborina του 2007 ένοιωσα αυτό το χαρακτηριστικό αρωματικό μπουκέτο πού όσο περίεργο κι αν φαίνεται νομίζεις πως έχεις βουτήξει ένα καλάθι μαύρα φρούτα του δάσους σε καραμελωμένη πίσσα και μελάνι να βγαίνει από το ποτήρι με μέγιστη κομψότητα. Κι όταν το πίνεις νοιώθεις το στόμα να μουδιάζει από την φρουτώδη δύναμη και τη μεταξωτή υφή των εξαιρετικών τανινών του. Ακόμη καλύτερο το Cerretta Vigna Bricco της ίδιας χρονιάς έχει ακόμη μεγαλύτερη κλάση˙ τόσο που να νομίζω ότι μυρίζω πούρο πλησιάζοντας τη μύτη μου στο ποτήρι, με μυρωδιές καπνού και ιωδίου που καθηλώνουν, και αναπάντεχα αρώματα ώριμης ντομάτας και φράουλας, που να φέρνουν στο μυαλό και λίγο ξυνόμαυρο, και η τεράστια επίγευσή του να στηρίζεται σε απίστευτα δυναμικές και κομψές μαζί τανίνες.

Όλα τα σπέσιαλ αμπελοτόπια που οινοποεί ο Altare και οι κόρες του δίνουν μεγάλα κρασιά, και η ποιότητά τους επιβεβαιώνεται με διαφορετικές, πάντα εντυπωσιακές εκφράσεις σε κάθε χρονιά, τέτοιες που να προκαλούν χαρακτηρισμούς όπως «κλασάτος πρίγκιπας της επαρχίας». Σ ολόκληρο τον κόσμο αναγνωρίζουν ότι το όνομά είναι ταυτισμένο με την καινοτομία και την σκληρή δουλειά, καθώς εκσυγχρόνισε με το παράδειγμά του μια από τις πιο παλιές οινολογικές περιοχές του κόσμου. Για τις επαναστατικές ιδέες του άλλωστε τον αποκλήρωσε ο ίδιος του ο πατέρας, και μόλις το 1985 κατάφερε να ξαναγοράσει τα οικογενειακά αμπέλια και το οινοποιείο, που σήμερα δουλεύει μαζί με τις κόρες του. Τελευταία πινελιά στο πορτραίτο του ο φιλελληνισμός του, όταν πριν από λίγα χρόνια, πρωτοστάτησε μαζί με συναδέλφους του οινοποιούς, στην ενίσχυση της προβολής του μαυροτράγανου σταφυλιού της Σαντο