ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρώτη γεύση από «Βασίλαινα»

Από -
Πρώτη γεύση από «Βασίλαινα» - Χρυσοί Σκούφοι

Με πολύ ανεβασμένη δημοφιλία το εμβληματικό εστιατόριο κάνει τα πρώτα του βήματα με πολύ ωραίες ιδέες.

Ο καινούργιος «Βασίλαινας» στα Ιλίσια κρατάει την αίσθηση του παληού εστιατορίου που τόσες διασημότητες έχουν χαρεί στον Πειραιά αλλά ουσιαστικά πρόκειται για ένα καινούργιο κομψό ρεστοράν καρυκευμένο με πιο fine dinning πνεύμα. Το conceptual, τολμηρό ντεκόρ του σχεδίασαν οι Μαρία Κοκκίνου και ο Ανδρέας Κούρκουλας, αντλεί την έμπνευση του από τις μάντρες με τσιμεντόλιθους από τις δεκαετίες του 1950 και ΄60 που τα ανοίγματά της, όμως μοιάζουν με το εμβληματικό κτίριο του Χίλτον που αντικρίζεις από την τζαμαρία.

Η κουζίνα του «Βασίλαινα» αντιμετωπίζει όπως πάντοτε την παράδοση με σύγχρονη, δημιουργική διάθεση. Να όπως το ιδιαιτέρως πετυχημένο «σπανακόρυζο» που είναι φτιαγμένο όμως με κινόα και έτσι όπως έρχεται ξυνό και μυρωδάτο μας δίνει μια πολύ παιχνιδιάρικη βερσιόν του αγαπημένου φαγητού. Συνδυάζεται μάλιστα με εξαιρετικό φρέσκο καλαμάρι σχάρας που η άψογα ψημμένη ζουμερή του σάρκα μοσχοβολάει το φυσικό της άρωμα. Ένα άλλο αγαπημένο καθημερινό πιάτο είναι τα χόρτα με αυγά. Εδώ το πανέμορφα ξυνό σταμναγκάθι έρχεται με φανταστικό τηγανητό συκωτάκι κοτόπουλου και μελάτα αυγά που τραγανίζουν με φρυγανιά panko ˙ κλέβουν την παράσταση από τη βελούδινη φάβα Φενεού με καραμελωμένο κρεμμύδι που είναι το κύριο θέμα του πιάτου. Μου άρεσε το σερβίρισμα λαχανοντολμάδων με χοιρινό αρπαγμένων διακριτικά από τη μια μεριά στο τηγάνι σαν γιαπωνέζικα ντάμπλινγκ gyoza κι ας πιστεύω ότι θα ήταν καλύτεροι αν έρχονταν πιο αχνισμένοι και τρυφεροί, με σάλτσα κουνουπιδιού. Είναι πολύ ωραία συνοδεία το σαφρανέ ριζότο( γοητευτική αίσθηση ανάμεσα σε γκρεκάνικο πιλάφι και ιταλιάνικο al dente) σ ένα τρυφερό σιγομαγειρεμένο μάγουλο.

Φωτογραφίες πιάτων: Δημήτρης Αντωνόπουλος