ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Sense: εκλεπτυσμένη ελληνικότητα με φόντο την Ακρόπολη

Από -
Sense: εκλεπτυσμένη ελληνικότητα με φόντο την Ακρόπολη - Χρυσοί Σκούφοι

Η ιδιαίτερη κουζίνα του Θοδωρή Παπανικολάου δημιουργεί γευστική και οπτική αίσθηση

Ένα πρωτότυπο κολάζ ελληνικών μαρμάρων ενώνει αισθητικά το κεντρικό χωλ του Athens Was Hotel με τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, δίνοντας αμέσως το στίγμα του boutique ξενοδοχείου. Αρμονικά με την περιοχή, όλοι οι χώροι του διαπνέονται από έναν κλασικό μοντερνισμό, που συνδυάζει ντιζαϊνάτη λιτότητα και ζεστή οικειότητα. Όταν βρεθείς, βέβαια, στον έβδομο όροφο, απλά νοιώθεις ν’ αγγίζεις τον βράχο της Ακρόπολης, ενώ η ιδιαίτερη κουζίνα του σε απογειώνει ταιριάζοντας γάντι με το concept του χώρου.

Εκλεπτυσμένη δημιουργικότητα σε πιάτα με ευθείες αναφορές σε ελληνικές γευστικές μνήμες, φίνες υφές, πρωτότυποι και αρμονικοί συνδυασμοί, ελαφράδα που δεν κοντράρεται με το γευστικό βάθος, ζωγραφική παρουσίαση. Ο Θοδωρής Παπανικολάου σχεδιάζει και δημιουργεί πιάτα με προσωπική σφραγίδα. Αρκεί να δεις τις κινήσεις των χεριών του, καθώς στήνουν το πιάτο στην ανοιχτή κουζίνα, την έκφρασή του όταν μιλάει για γευστικά ταξίδια. Διακρίνεις, τότε, την επίμονη δουλειά πίσω από κάθε λεπτομέρεια, που καταλήγει στη νοστιμιά και στη λεπτότητα της γεύσης.

Το στίγμα της ελληνικότητας έρχεται με αμεσότητα από τα amuses bouche, που είναι συγχρόνως και χάρμα οφθαλμών: το ολοζώντανο “ντοματάκι”-γεμιστά, τη “σπανακόπιτα” σε ζελέ με αυθεντική γεύση, το τσιπ από πετσούλα κοτόπουλου και κρέμα πατάτας, που σε πάει κατ’ ευθείαν σε κυριακάτικο κοτόπουλο στο φούρνο. Κι έρχεται κατόπιν το παιχνιδιάρικο “Παπάκι” από κρούστα βουτύρου και λευκής σοκολάτας, γεμισμένο με αέρινο φουαγκρά, που συνδυάζεται ιδανικά με ζελεδάκια από χαλβά Φαρσάλων.

Η πρωτότυπη “Κονσέρβα” που περιέχει ζελέ ψαρόσουπας και κλείνει το μάτι στην τσιλαδιά, ενώνει τη γεύση ελληνικής ψαρόσουπας με τη φρεσκάδα σχεδόν ζωντανών θαλασσινών. Το “Γιουβέτσι χταπόδι” συνδυάζει το πολύ γευστικό χταπόδι με κυδώνια και τη γήινη γεύση των νιόκι από κριθαράκι που έχουν βράσει στον ζωμό τους. Στο πληθωρικό, με βαθιά μανιταρένια γεύση “Παστίτσιο”, συναντάς τη γέμιση του κιμά μανιταριών μέσα στις μακαρούνες, ενώ η μπεσαμέλ τραχανά με αέρινη υφή βγάζει γεύση ελληνικής παράδοσης.

Η “αρνίσια σέλα σωτέ” είναι μαυλιστικά νόστιμη, παρέα με αρνίσια γλυκάδια φρικασέ μαγειρεμένα σε μαύρη μπίρα, σκεπασμένα απαλά με ένα λεπτό φιλμ από σμέουρα, για να κοντράρει με τη φρουτένια του οξύτητα.

Αλλά όλα τα πιάτα του μενού έχουν κάτι πολύ ενδιαφέρον να πουν. Αν συνυπολογίσεις τη συγκλονιστική θέα της Ακρόπολης που κυριαρχεί στον λιτό χώρο της σάλας, το Sense αναδεικνύεται σε εμβληματικό γευστικό προορισμό της πόλης.